Blog

Kakšne hlače so v modi to pomlad in poletje?

Sama nisem navdušena hlačarica. Moj zadnji hlačasti nakup so bile kavbojke, ki sem jih kupila lani novembra v Dieslu. Pa bi imela spet kakšne fine kavbojke, želim si take iz res svetlega jeansa – to pa zna biti kar problem. Pa da ne boste mislili, da nisem še nobenih poskusila. Uf, že kar nekaj parov je pristalo na moji riti, ampak bolj kot ne so bile vse obupne … (ok, res sem kar izbirčna, ampak bom menda ja vedela, kaj mi pristaja in kaj ne ;)). Ja, še vedno stojim za trditvijo, da za žensko ni hujšega, kot nakup kavbojk, modrca (sem prištevam tudi kopalke) in tekočega pudra.

Vem pa, da v povprečju ženske raje nosijo hlače kot krila. Dejansko se mi je do zdaj samo nekajkrat zgodilo, da mi je stranka rekla, da je raje v krilu (in takrat vedno pomislim, »evo, somišljenica!«). Torej, da ne nakladam naprej, poglejmo, kakšne hlače so trenutno modne. Tudi če vas moda ne zanima kaj preveč, bodo trendi vplivali na vas. Zakaj? Preprosto povedano, ker se trenutno po trgovinah dobijo pretežno samo taki modeli, klasičnih pa skorajda ni ali jih je treba res močno iskati.

 1. Ozke, skrajšane hlače
  Ne govorim o 7/8 dolžini, ki se dotika zgornjega roba tiste kosti v gležnju in je lahko videti res super. Ne, trenutne hlače so krajše od tega, nekje do sredine gležnja. Če ste visoke, vam bodo hlačnice prišle toliko krajše. V zvezi s to dolžino se pojavljata dva problema. Prvi je, da v primeru močnih meč in gležnjev (ali celo ‘cankles’ – torej da se vam noga v področju gležnjev skorajda nič ne zoži) so te hlače videti nelaskavo. Dejstvo je, da noge porežejo na taki višini, ki lahko optično zelo razširi nogo ali zniža celotno silhueto. Drugi problem je, kakšne čevlje nositi s takimi hlačami? Osebno mi superge ali salonarji z ozko peto sploh ne pašejo zraven. Bolje so videti balerinke (če so špičaste, toliko bolje), čevlji z debelo peto in čevlji/sandali s polnim podplatom. Pa natikači (ang. mules), torej spredaj zaprti, zadaj odprti (najbolj trendi model čevljev trenutno) seveda.

  foto: pinterest

  foto: pinterest
 2. Culottes (široke in skrajšane hlačnice)
  Te so na sceni že tako dolgo, da lahko rečem, da so prešle v pravo klasiko. Od lanskega poletja naprej se veliko nosi tudi ta model, vendar v jeans materialu. Torej, najmodnejše kavbojke, ki si jih lahko omislite za poletje, bodo iz tankega, svetlega, širokega in skrajšanega jeansa. Osebno so mi zelo všeč, a še nisem našla modela, ki mi ne bi zelo razširil zadnjice. Če ga najdem, kupim ;). Ob takem modelu kavbojk najbrž vsi najprej pomislimo na casual kombinacije, recimo na espadrile, dobre sandale brez pete in t-shirt. Vendar bi lahko v kombinaciji s strogo krojenim suknjičem, svileno rutko v slogu Hermès in odličnimi čevlji to bil tudi lep služben outfit.

  foto: pinterest

  foto: pinterest
 3. Hlače in kavbojke na zvonec
  Ja, za tiste, za katere je to ‘prva runda’ tovrstnega modela hlač, je to najbrž vznemirljivo. Sama sem jih toliko nosila na gimnaziji – tega je 20 let – da mi zdaj nekako ne zlezejo pod kožo. Še vedno pa trdim, da za ženske z izrazito široko zadnjico in boki so spodaj široke hlače, še zlasti v kombinaciji z visokimi petami, lahko odlične in dobro uravnotežijo postavo. Ni pa gršega, kot spodaj scefran rob predolgih kavbojk, ki se vlečejo za nami. Šivilja, krajšanje, prosim!

  foto: pinterest

  foto: pinterest
 4. Sproščene chino hlače
  Chino je tudi klasika ženskih in moških garderob. Letošnji modeli so nekoliko širši, ne povsem oprijeti, iz padajočega materiala. Pogosto imajo v pasu trak, s katerim jih zavežemo. Z njimi dosežemo po mojem mnenju zelo zanimivo poletno sproščeno eleganco, še zlasti če jih kombiniramo z dobro bluzo. Če je material lepo tanek in padajoč, pa nam v njih ne bo vroče, tako da bomo šik tudi v poletni vročini.

  foto: pinterest
  foto: pinterest
  foto: pinterest
  foto: pinterest

  foto: pinterest
 5. Višina pasu – high
  Veliko trenutnih modelov hlač ima zelo visok pas. Ne govorim o zelo laskavi ‘mid’ višini pasu, ki se konča nekaj prstov pod popkom in tako lepo skrije morebitno rolico ali dve. High višina sega konkretno do popka in v zvezi z njo imam nekaj pomislekov. Seveda je zelo trendna, zato jo imajo rade mlade punce, ki garderobo redno obnavljajo v skladu s trendi. Za tiste, ki smo le nekoliko bolj za klasiko in imamo morda zraven tudi že kakšen dodaten kilogram, pa so take hlače kar zahtevne za nositi. Optično namreč zelo povečajo področje okrog bokov in jih zaradi visokega pasu tudi poudarijo. Enako je z zadnjico (res pa je, da je trenutno velika, zaobljena zadnjica zelo moderna (ja, tudi za zadnjice se moda menja ;)) in instagramabilna, zato če jo imate, ste lahko zelo ponosne ;)). Zelo visok pas zna biti nepraktičen, ker je vroč in pri dolgotrajnem sedenju začne tiščati. Prav tako visok pas poudari trebuh, če ga imamo. Za zares vitke pa so take hlače lahko videti zelo zelo lepo, predvsem pa trendno.

  foto: pinterest
  foto: pinterest
  foto: pinterest
  foto: pinterest

   

2 komentarjev na “Kakšne hlače so v modi to pomlad in poletje?

 1. Alcessa Alces

  Si me kar s prvim stavkom pripravila do želje po komentiranju in prijave – spet :-))
  Želim namreč prijaviti, da se prvič v življenju identificiram z “ne preveč navdušeno hlačarico” in čedalje večjo ljubiteljico oblek in kril. Sploh ne morem verjeti, da to pišem, pa je res (drama!). Trenutno previdno in počasi nenošene kavbojke odlagam (v neprodušnih torbah) na podstrešje in kupujem obleke, pa ne preveč naenkrat, tako z užitkom. Najbrž se staram. Pri tem ne gre samo za videz, gre tudi za lahkotnost nošenja: tiste manj komplicirane obleke kar padejo ob telesu in se lahko gibam, kot bi imela krila.

  Kakor koli že, meni se kot osebi z dejansko zadnjico in boki nikoli ni zdelo, da mi hlače na zvonec pašejo: zgoraj so krivulje, potem je malce za oko prijetnega zožanja :-), potem pa spet krivulje (zvonca), kar preveč jih je za moj okus. Sama se najbolje počutim v dovolj dolgih ravnih hlačah, najbolje moških, ki mi ohranijo obline in navzdol malce izenačijo linijo, brez preveč vijuganja. Pa strašno bi si želela, da bi obstajala široka hlačna krila (v obliki črke A) do kolen … tako pa zdaj moram kupiti kar krila … 🙂 Svašta.

  1. Tina Martinec Selan

   no saj se že dolgo nisi oglasila, sem vesela tvojega komentarja, Alcessa :)!
   ja, krila in obleke so pravi balzam za dušo, nikoli preveč … 😉
   kar se tiče tvojega pomisleka glede hlač na zvonec, pa mislim, da je ključ v pravem kroju. najbolj flattering je kroj, ki se pri kolenih ne zoža preveč, ampak je rezan nekako ravno in se potem ravno tudi zaključi. ker jih po stegnih in do kolen bolj ‘poberemo’, seveda tak model še vedno izpade zvonasto, ampak to je nova zvonasta silhueta, grown-up edition :).

Odgovori