Blog

Kos nakita ali umetnina? Hermès šali.

Močne, žive barve, svila in osupljivi vzorci – en izmed fenomenov modnega sveta, s katerim ste se gotovo že srečali, če vsaj malo sledite modi in uličnemu stilu, so Hermès šali. Imajo moč, da vsak outfit, naj bo klasičen, posloven ali pa bolj vsakodneven, takoj dvignejo na raven nečesa zares posebnega. Hermès šali so vedno kvadratne oblike in različnih dimenzij. Najmanjši, velikosti 45 x 45 cm, so primerni za enostaven vozel okrog vratu v kombinaciji z bluzo in kostimom, dimenzije 70 x 70 cm in 90 x 90 cm se že lahko ovijejo okrog vratu, največji dimenzij 140 x 140 cm pa se lahko nosijo večkrat zaviti okrog vratu, glave, kot top ali kot krilo. In zakaj so Hermès šali postali kultni produkt, tako zelo popularni, da vsakih 25 sekund na svetu prodajo 1 šal?

foto: littleluxuries.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Izdelovati so jih začeli leta 1937 in že od prvega šala dalje kot vzorce uporabljajo umetniška dela znanih slikarjev z vsega sveta. Šali so izdelani iz najboljših materialov (100% svila, kombinacija 70% kašmir/30% svila in tako dalje) ter v celoti narejeni v Franciji. Glede na to, koliko različnih odtenkov vsebuje en Hermès šal, je odvisno, koliko časa traja njegova izdelava. V povprečju en šal vsebuje vsaj 25-30 različnih odtenkov barve. Če si predstavljamo, da jih izdelujejo s tehniko sitotiska, pri kateri se vsak posamičen odtenek barve skozi tanek material  odtiskuje na ‘platno’ (v tem primeru kvadraten šal), potem ni težko razumeti, da običajno traja kar 18 mesecev, da je šal končan.

foto: instantluxe.com
foto: http://france.hermes.com/la-maison-des-carres.html
foto: http://france.hermes.com/la-maison-des-carres.html
foto: http://france.hermes.com/la-maison-des-carres.html

Seveda imajo šali poseben zaključek, določeno vrsto šiva, kar jih ločuje od številnih ponaredkov. Hermès šal je narejen tako kvalitetno, da ga resnično lahko nosite do konca življenja, če seveda primerno pazite nanj. In cene? Tudi te so primerne statusu in kvaliteti tega kultnega produkta našega časa. Luksuz pač stane, je pa zelo odvisno, v kateri vzorec ste se zaljubili in kako velik šal želite kupiti. Tako se cene gibljejo med dobrih 200 € pa tam do 900 €, nekateri šali, ki so ‘limited edition’ ali kako drugače še posebej edinstveni, pa dosežejo tudi ceno 2 ali 3 tisočake. Prava umetninica torej, zato ni čudno, da nekateri Hermès šal uokvirijo in obesijo na steno kot sliko. Ker pa Hermès šali daleč presegajo večino ostalih hitro letečih in pozabljivih trendov in ker je njihov šal nekaj, kar boste lahko predale naprej svojim hčerkam in vnukinjam, je morda to investicija, vredna razmisleka … Ali vsaj sanjarjenja ;). Še nasvet: če si res želite kupiti original, potem morate bodisi v Hermès butik, eno izmed pooblaščenih prodajaln za Hermès izdelke, lahko ga naročite z njihove spletne strani, ali pa poskusite srečo v kateri od znanih spletnih second hand trgovin.

foto: polyvore.com
foto: theheartsdlite.com
foto: cliqueimg.com

Odgovori