Blog

Česa se o stilu lahko naučimo od Carrie?

Image may contain Human Person Clothing Apparel Fashion Accessories and Accessory
foto: vogue.co.uk

Precejšnja verjetnost je, da ste slišale za nadaljevanje ene najbolj priljubljenih nadaljevank vseh časov, Sex and the city. Nova nadaljevanka, ki bo spremljala glavne junakinje po New Yorku (tokrat bodo prijateljice samo 3, saj Samanthe/Kim Catrall ne bo več) in probleme, s katerimi se soočajo 50+ letne newyorčanke, se imenuje And just like that.

Image may contain Sarah Jessica Parker Clothing Apparel Human Person Cynthia Nixon Skirt Footwear and Kristin Davis
foto: vogue.co.uk

Nadaljevanke se veselim, brez sramu pa priznam, da se bolj kot njenih štorij in zapletov veselim ponovne stilske inspiracije. SATC je bil namreč zagotovo modno-stilski šov brez primere (bolj kot kakšna posebna življenjska lekcija 😉 ), ki nam je odprl številne vidike oblačenja in kombiniranja oblačil ter modnih dodatkov. Za to je bila “kriva” stilistka Patricia Field, ki pa tokrat ne bo stilistka serije, ker dela kot stilistka druge sezone serije Emily in Paris.
Kdo se ne spomni Carrie v tilastem krilu, njenih odbitih torbic, pa usklajenih outfitov vseh glavnih igralk, kjer je vsaka izjemno uspešno ‘furala’ svoj edinstven slog (od romantične Charlotte do kreativne Carrie) …? Carrie nam je dala nekaj stilskih lekcij, tudi meni, od katerih mislim, da se lahko prav vsaka ženska veliko nauči – pa tudi, če nima s Carrie prav čisto nič skupnega.

And Just Like That...See the Cast of the Sex and the City Reboot on Set  [PHOTOS] | PEOPLE.com
foto: pinterest.com

Ne obremenjuj se preveč z usklajevanjem

Carrie nam je kazala in po prvih fotkah s snemanja And just like that, še vedno kaže, da je pretirano usklajevanje in ujemanje lahko … malo, no, dolgočasno. Preštevilne ženske si belijo glavo s tem, ali se barva torbice ujema s čevlji, ali je bluzica enak odtenek kot kostim, ali mora biti lak za nohte enake barve kot šminka … Vse lepo in prav in zagotovo gre za določene pozitivne lastnosti, a če pogledamo Carrie, moramo priznati, da je ne-usklajenost ali pa usklajenost z veliiiiiiko mero kreative lahko še kako kul. Igralka je stara 56 in najbrž se vse strinjamo, da bi v kombinaciji bež suknjiča in bež hlač točno toliko tudi izgledala. Tako pa na svoj odbiti način (in cenim tudi to, da njen obraz kaže svoja leta, ker se ni prepustila preveč kirurškim popravkom) doda par nepričakovanih detajlov, zato izgleda pisano, mladostno in zanimivo. Seveda ne gre pričakovati, da bi bil njen stil ali kombinacije všeč vsem, zagotovo pa lahko vsaki od nas odpre določen vidik oblačilne kombinatorike, da malce stopimo izven svojih varnih okvirov.

foto: pinterest.com
Living up to her young boho Carrie self in a vintage Claude Montana jumpsuit and Dries Van Noten jacket.
foto: vogue.co.uk

Življenje je kratko …

… kupi presnete čevlje! Če kaj, nas je preteklo korona obdobje naučilo, da je treba izkoristiti vsak dan in ne čakati “na maj”. Se zgodi, da si daljše obdobje doma in da se nič posebnega ne zgodi. Tedaj imaš dve možnosti: da se predaš trenirkam, mastnim lasem in slabi volji, ali pa si zboostaš samopodobo tako, da oblečeš lepo majico, si nalakiraš nohte in naročiš tiste presnete čevlje. Konec koncev jih res ne boš odnesla s sabo v grob – polne bančne kartice pa tudi ne. Lepa obleka za v trgovino? Zakaj pa ne! Morda bo prav to highlight tvojega dneva 😉 .

foto: pinterest.com
Life is short buy the shoes Printable Wall Art Digital | Etsy
foto: pinterest.com

Podnevi? Zvečer? Pravil ni (več)

Carrie ne briga, ali je dan ali večer, petek ali svetek. Ona nosi tilasto krilo, bleščice, pete, klobuček, perje in vse ostalo, kar ji pač pade na pamet. Resnici na ljubo pravil že zdavnaj ni več. Tudi podnevi se svetlikajoči materiali čudovito bleščijo v sončni svetlobi, večernih priložnosti pa, vsaj po nekem določenem obdobju res ni več toliko, da bi določen del omare šparale samo za takrat.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Samo upati si je treba

Na koncu pridemo do tega, da gre za to, kako nekaj nosiš in ne toliko, kaj nosiš. Če se počutiš enkratno, to tudi izžarevaš. Carrie oz. igralka Sarah Jessica Parker je primer ženske, ki ni ravno neka strašna klasična lepotica. Ima velik nos, gube, izrazito brado, njena višina ni ravno manekenska … A vseeno izžareva nekaj, tisti je ne sais quoi. Jaz bi se na ulici za njo takoj obrnila, prej kot za kakšnim fotomodelom verjetno. Kljub svojim letom je zanimiva, šarmantna, privlačna – preprosto se ti zdi, da bi se z njo lahko o veliko stvareh pogovarjal. Tudi njen slog izžareva to, da je zanimiva in hudomušna, da ceni umetnost in ustvarjalnost.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

2 komentarjev na “Česa se o stilu lahko naučimo od Carrie?

  1. Andreja Tomše Zupan

    Oh, moja nadaljevanka, sploh nisem štela, kolikokrat sem gledala ponovitve. Vse te obleke, frizure, čevlji in način, kako so to znale nositi, vedno znova sem jih občudovala in si želela, da bi si upala tudi sama kaj takega nositi. Pa “živina”, tudi on je bil razlog, da sem nadaljevanko gledala. Moram pa reči, da brez Samanthe ne bo isto.

    1. Tina Martinec Selan

      Se opravičujem, da tvoj komentar vidim šele zdajle, Andreja. Res večna nadaljevanka, vedno aktualna – kot Friends npr. Tudi tam so bile določene zadeve, ki so se zapisale v večne “stilske anale”, npr. glossy pramenasta frizura Jennifer Aniston, ki je po nekaterih virih največkrat v frizerskih salonih “requestana” frizura vseh časov.

Odgovori