Blog

Gostujoča kolumna: Modrčki za ženske z velikimi prsmi

Moja stranka, ki ima bogate izkušnje z iskanjem nedrčkov in kopalk za ženske z velikimi košaricami, je strnila svoje ugotovitve v članek za moj blog. Kajti precej brezveze je, da o tem pišem sama, ker nimam tovrstnih izkušenj, ona pa lahko dejansko svetuje iz prve roke in iz prakse. Upam, da vam bo v pomoč ❤️!

Nedrček za velike prsi

Iskanje primernega nedrčka je za dame, ki imamo večje do velike prsi, vsakič znova stresna in težka naloga. V naših trgovinah je možno dobiti modrček do velikosti H, dame z večjimi prsmi pa se moramo znajti po svoje: z naročilom po meri ali s tujih spletnih strani.

foto: pinterest.com

Ko sem sama iskala nekaj primernega zase, sem za uporabnimi informacijami brskala tudi po spletu, a v slovenščini nisem našla ničesar primernega. V tujih blogih pa sem končno našla več informacij in naročila nekaj modrčkov. Pa tudi tu sem potrebovala nekaj poskusov, da sem končno našla tistega, ki je uporaben za vsakodnevno nošenje.
Na voljo je veliko možnosti. S tanjšimi ali širšimi naramnicami, z manj ali več hrbtnimi kaveljčki, s sprednjim ali hrbtnim zapenjanjem, s kostjo ali brez nje, z bolj zaprtimi ali bolj odprtimi košaricami, iz različnih materialov, za različno privlačne priložnosti, v raznovrstnih barvnih odtenkih.
Ob naročanju, poskušanju in nošenju sem sicer vrgla nekaj denarja proč, a sem uspela najti modrček, ki dobro drži in je primeren za celodnevno nošenje. Ugotovila sem, da potrebujem modrček, ki …

… ima pravo velikost košaric

Če so košarice prevelike, se na prsnem delu nabira višek materiala. Če so premajhne, pa prsi na zgornjem delu kukajo ven in naredijo dodatna hribčka.

… ima tesen podprsni obseg

Gospe, ki ste kdaj nakupovale perilo na Trubarjevi v Ljubljani, se mogoče spomnite starejšega gospoda, lastnika te prodajalne. Pri enem od nakupov mi je povedal, da je včasih modrčke šival po meri. Od njega sem dobila dragocen nasvet: “Težo prsi mora držati podprsni trak in ne naramnice. Če je podprsni trak preširok, se raztegne navzgor, težo pa morajo držati ramena.”

Imel je prav. Če želim, da modrček dobro stoji, potrebujem precej tesen podprsni obseg. Posledično lahko normalno uporabljam roke, ramena niso obremenjena in hrbet zvečer ne boli (tako zelo).

Pri pomerjanju in nakupu bodimo pozorne, da se modrček zapne na zadnjem kaveljčku. Vsi kaveljčki, ki so bližje, so namenjeni postopnemu skrajševanju podprsnega traku, saj se material z večmesečnim nošenjem malce raztegne.

foto: pinterest.com

… ima široke naramnice

Kljub temu, da težo prsi drži podprsni trak, nekaj teže vseeno pride tudi na naramnice in ramena. Dobro je, da so naramnice čimširše (pri mojem sedanjem modrčku so širine 4,5 cm), saj s tem preprečujemo bolečine v ramenih in trajne vdrtine.

… nima kosti

Pri manjših prsih podprsna kost res naredi lepšo obliko. Večje prsi pa bolj sedejo na podprsni trak, ob tem pa z večjo težo pritiskajo na kožo in rebra pod njo. In, po domače rečeno, kost žuli. Ne samo, da boli, nošenje pusti tudi odrgnine na koži.

… prsi medsebojno ne razdeli

Tako ohrani lepšo obliko postave in nas naredi bolj vitke. V nasprotnem primeru se dojki razširita proti podpazduham in odvzameta veliko manevrirnega prostora za roke. Poleg tega pa nas optično razširi.

foto: pinterest.com

… je iz neraztegljivega materiala

Dobro je, da so naramnice in košarice iz povsem neraztegljivega materiala, hrbtni del pa ima zelo majhno raztegljivost. V nasprotnem primeru se košarici raztegneta in ne držita več oblike. Poleg tega pa prsi pri hoji valovijo in gravitirajo proti pasu.

Sama imam takšno velikost, da so modrčki brez naramnic ali hrbtnega dela popolnoma neuporabni. Tudi pri izbiri barv ali privlačnosti imam čisto majhno izbiro. Želela bi nositi čipko in več razpoložljivih barv. Sem se pa znašla po svoje in oblečem dva modrčka. Spodnji je za obliko in držo, zgornji pa za lepoto in samozavest.

Ne pozabimo omeniti, da ima tudi ZDA veliko izbiro velikosti v večjih košaricah, a je poštnina velikokrat višja od vrednosti modrčka. Pri naročanju iz tujine pa bodimo pozorne na malce drugačne številke, saj podprsni obseg merijo v inčah.

Če smo že ravno pri uporabnih modrčkih, vam lahko tudi zaupam, s katerim sem zelo zadovoljna. Narejen je v Nemčiji, naročila pa sem ga preko spletne strani iz Velike Britanije. Gre za športni modrček s širokim podprsnim trakom, širokimi naramnicami in z neraztegljivim materialom:

foto: amplebosom.com

Kako pa izmerimo svojo velikost?

Na e-strani https://www.modnadama.si/izbor_velikosti_nedrcka je to zelo lepo razloženo. Lahko pa si pomagate tudi s spletnim kalkulatorjem: https://www.abrathatfits.org/calculator.php

foto: pinterest.com

Kaj pa kopalke za dame z oblinami?

Kot imate same izkušnjo, je kupovanje kopalk posebne sorte zabavna reč. Če bi že našla košarice, ki so mi prav, je podprsni obseg zagotovo prevelik. Da ne govorimo o spodnjem delu. Kot žakelj.

Po letih iskanja sem končno ugotovila, kaj si želim ter svoje želje uskladila z uporabnostjo in modelom, ki poudari samo tiste obline, ki jih želim poudariti. Torej:

  • enodelne kopalke brez košaric niso primerne. Iz mojih prsi naredijo vrečke za transfuzijo.
  • enodelne s košaricami in ojačanim hrbtnim delom bi bile povsem primerne, ampak si želim, da sonček posije tudi na moj trebuh. In še: ko pomislim na takšne kopalke, bi bilo skoraj vseeno, če bi bila v neoprenu.
  • dvodelne z zavezovanjem na vratu odpadejo. Moje prsi so pač pretežke za to, da bi jih nosil vrat. Z njimi bi imela bolečine v vratu. In neprimerno držo.
  • dvodelne bikini … yeah, right :/. Tisti trikotnički niti manjših prsi ne pokrijejo, pa bodo moje? Poleg tega ne preprečijo gravitacije.
  • dvodelne običajne so pa tiste, ki jih želim. S širokimi naramnicami in z ojačanim hrbtnim delom.

Z nakupovanjem kopalk imam v naših trgovinah nemalo težav. Ko prodajalkam povem, da iščem kopalke v velikosti 85 L, so celo v specializiranih prodajalnah povsem brez moči. Spodnji del bi še lahko našla, pri zgornjem se pa vedno zatakne. Ali pa je celoten komplet v črni oz. temno rjavi barvi, mogoče celo v tigrastem vzorcu.

Očitno je, da so kopalke z večjimi košaricami narejene samo za gospe, ki imajo rade temne barve ali pa si ne želijo izstopati. Jaz si pa pri svojih 40-ih letih želim oblačila v poletnih barvah, živahnih vzorcih … Da mi bodo vsaj oblačila všeč, če mi že telo ni čisto vsak trenutek ;).

foto: arhiv avtorice članka

Tako sem po letih in letih iskanja našla strokovnjakinjo, ki mi je pripravljena kopalke sešiti po naročilu. Po merah mojega telesa. Pri tem moram nujno poudariti, da zelo cenim njeno strokovnost, saj mi niti z najmanjšim pogledom ali besedo ni nikoli, ampak res nikoli, pokazala kakršnega koli obtoževanja glede mojih mer. Vedno se potrudi in njene zaposlene naredijo prav takšne kopalke kot si jih želim.

V podjetju Linne so mi gospe, čeprav sem imela idejo o temnejšem, a zanimivem barvnem vzorcu, z vso odločnostjo zatrdile: “Za temne barve boste imeli v starosti čez glavo dovolj časa. Predlagamo, da si izberete blago, ki vam je všeč, potem bomo pa skombinirale s kakšnim drugim, ki bo pasalo zraven.” Seveda so mi zatrdile, da se odločam povsem sama in bodo naredile tako kot bom želela. A njihov predlog mi je bil všeč.

Prvo leto sem izbrala pisano blago v viola – roza kombinaciji. V roku enega tedna dni so me poklicale na “probo”, še malenkostno zožile zgornji del v hrbtu in spodnji del v pasu ter mi jih čez dodaten teden poslale po pošti. Drugo leto sem izbrala 2 različni vrsti blaga: enega v barvi fuksije, drugega pa s pisanim vzorcem, v katerem je ta, meni ljuba, barva. Prav tako sem šla na “probo”, naramnice in hrbtno zaponko so mi pa prišile kar takrat, tako da sem jih še isto uro odnesla domov.

Lani sem izbrala temno modro z belimi pikami ter malinasto rdeče blago. Ta kombinacija me ponese v čas Marilyn Monroe in se v njem (čisto malo) tako tudi počutim. Kot vidite, sta naramnici na hrbtu prekrižani. Z njima lahko neovirano plavam. Prosila sem, da mi naramnici prišijejo na fiksno dolžino, na hrbtnem traku pa sem želela “spenc” kot pri običajnem modrčku. In dobila takšnega s 4 kaveljčki, dolžina traku pa je narejena po mojih merah.

Tudi blago za letošnje kopalke sem sama izbrala. Čudovito je. Z bogatim orientalskim vzorcem v mojih barvah. Komaj čakam, da kopalke pokažem morju :):

Na sprednjem delu je všit trikotnik, ki dodatno skrije prsi in poveže košarici. Naramnici sta zelo dobro ojačani in široki ter fiksno prišiti na želeno dolžino (tako plastičen obroček ne more počiti, kar se mi je že večkrat zgodilo). Prav tako kot pri lanskih je tudi pri teh “spenc” prišit na mojo dolžino, Le da je tukaj trak za 6 kaveljčkov.

Takšnih kopalk niti v specializiranih trgovinah ne morem dobiti. Res da sem za naš prostor precej neobičajnih mer. Res pa je tudi, da v nobeni trgovini ne morejo došiti trikotnika blaga ali fiksirati naramnic. Kaj šele, da bi lahko izbirala blago in kroj.

Nujno moram poudariti, da za objavo nisem plačana niti kako drugače nagrajena. Gospe v Linne res dobro delajo in sem z njihovimi izdelki (tudi običajnim perilom) zelo zadovoljna. Cena pa je primerljiva s cenami v specializiranih prodajalnah.

Drage dame, želim vam, da boste končno lahko uživale v kopalkah, ko so vam prav IN všeč. Delite članek s tistimi, ki imajo podobne težave, saj si želim, da bi prav vse lahko imele perilo po svojih merah.

foto: arhiv avtorice članka

Odgovori