Blog

Poletne obleke za močnejše postave

Vse vemo, da imamo zelo različne postave. Res je tudi, da smo ženske izredno samokritične, pogosto preveč. Zato se zgodi, da si tiste, ki ste morda malo močnejše postave, mislite, da frfotave poletne oblekice niso za vas. Pa so! Res je škoda, da bi mislile, da morate zato, ker imate kakšen kg viška (po čigavi oceni, btw 😉 ?), vse poletje tičati v grdih cotah ali vročih hlačah namesto v poletnih oblekah in sandalih. Glavni ključ do uspeha? Pokaži tisto, kar je na tebi najlepšega – so to noge? Ozek pas? Ramena? Dekolte? Vitka zapestja …?

Sleeveless chiffon dress
foto: gerryweber.com
big or not to big liberty french curves 7
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: si.marinarinaldi.com

Dajmo za lažje razumevanje najprej malce pogledati, kakšne obleke so najlepše za kakšen tip močnejše postave. Močnejša postava ima lahko obliko voluminozne peščene ure, z močno izraženimi prsmi in širokimi boki ter vitkejšim pasom. Nadalje je močnejša postava lahko v obliki trikotnika (hruške), z vitkejšim zgornjim delom telesa in močnimi boki, zadnjico in stegni. Lahko imaš postavo v obliki jabolka, to pomeni, da imaš močne roke, ramena, hrbet in večji trebuh, zadnjica in noge pa so vitke. Glede na te različne oblike moraš malce vedeti, na kaj paziti, ko izbiraš obleko zase. Ne glede na to, v katero izmed kategorij spadaš (lahko pa celo, da v nobeno ali pa v kombinacijo), si je pomembno zapomniti, da bolj kot bo obleka ohlapna in brez definicije v področju torza, več kilogramov ti bo dodatno prinesla. Torej, žakljaste in popolnoma šotoraste obleke načeloma odsvetujem, ker boš skrila obliko postave in predvsem najožji del tvojega torza – to pa je škoda, tudi če v osnovi ni prav ozek. V vsakem primeru ga je treba malce nakazati in definirati. Kako? Ne nujno s širokim usnjenim pasom, pač pa v primeru hruškaste postave lahko z ožjim pasom ali v pasu definirano obleko, v primeru jabolka z obleko, ki je rezana pod prsmi, v primeru peščene ure s kakršnokoli definicijo v pasu. Odlične za močnejše postave so obleke na preklop, ovite obleke in srajčne obleke. Vse imajo rahlo definiran pas, ravno prav, da malce pokažejo silhueto.

Print wrap dress - Medium plane
foto: shop.mango.com
foto: asos.com
foto: pinterest.com
H&M+ Linen-blend dress - Light pink - Ladies | H&M
foto: 2hm.com
Shirt dress made of organic cotton
foto: gerryweber.com
foto: si.marinarinaldi.com

Če imaš močen zgornji del telesa (roke, ramena, velike prsi), izberi obleko, ki bo imela rokave do komolcev, po možnosti malce širše, plapolajoče. Izogni se oblekam na naramnice in do vratu zaprtim oblekam.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
Flowy printed dress - General plane
foto: shop.mango.com
foto: promod.fr

Če pa imaš zelo močne noge, potem naj bo spodnji del obleke nujno malce širši, dolžino obleke prilagodi (če je potrebno, z obiskom šivilje) najožjemu delu nog v okolici kolen. Maksi obleke so čudovite za vse vrste močnejših postav, v kolikor ste definirale prsi in/ali pas. Izogni pa se temu, da bi obleka (ali spodnji del obleke – krilo) imelo ogroooooomno materiala. Boljša je obleka na A kot taka z ogromnim okroglo rezanim krilom, kajti veliko materiala lahko poveča večjo zadnjico.

Floral Print Midi Dress  LA REDOUTE COLLECTIONS PLUS image 0
foto: laredoute.com
H&M+ Dress with smocking - Blue - Ladies | H&M
foto: 2hm.com
Embroidered cotton dress - General plane
foto: shop.mango.com

Zelo luštna opcija so tudi kombinezoni, še zlasti, če imaš postavo peščene ure. Material naj bo lahek in lepo padajoč, idealna je viskoza.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Nenazadnje: poskrbi za primerno perilo, kar pomeni: dovolj velik, nevtralen modrček in pa – spodnje hlače modela “kolesarke” so tvoje najboljše prijateljice. Zgladile bodo šlaufke in grudice ter poskrbele, da se ti koža na notranjem delu stegen ne bo vnela zaradi vročine in drgnjenja.

2-pack light shaping bikers - Beige - Ladies | H&M
foto: 2hm.com
foto: lisca.si

Odgovori