Intervju

Ženske in lasje

Aleksandri zaupam svoje lase že uf, ogromno let. Vedno, ko pridem v salon na striženje in barvanje, predebatirava vse sorte, med drugim seveda tudi lasne teme. Osebno zelo cenim njeno mnenje, zato sem pomislila, da bi jo prosila, če za Odglavedopet odgovori na nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi z lasmi, na katere naletim tudi sama pri delu z mojimi strankami.

foto: Aleksandra & Odglavedopet

Aleksandra, ženske imamo do svojih las kar precej strasten odnos. Naj jih ljubimo ali sovražimo, nobeni ni vseeno za lase in frizuro. Kaj si ženske najpogosteje želijo od svojih las/frizure?

Haha, odgovor je zelo očiten. Ponavadi tisto, česar ne morejo imeti. Na primer ženske s skodranimi lasmi želijo ravne, z ravnimi želijo skodrane, temne želijo platinasto (belo) blond, tiste s tankimi želijo močne in dolge, in tako naprej.

Kako se pri svetovanju strankam odločaš glede oblikovanja in striženja? So ti pomembni trendi, tekstura las, karakter osebe na tvojem stolu ali še kaj drugega?

V večini primerov gre za kompromise. Živimo v času, ko so mediji zelo močni, obdani smo z modnimi novičkami, trendi pričesk in nasveti o oblikovanju. Zato že skoraj vsaka stranka ve, kaj želi. Je pa seveda potem na nas (frizerjih), da jim svetujemo prilagoditve pričeske glede na obliko obraza in predvsem strukturo las, ki največkrat ne dopušča hollywoodskih pričesk.

Pred kratkim sem za moj blog napisala članek o sivih laseh. Verjetno se s tem vprašanjem tudi sama pogosto soočaš, ko k tebi prihajajo vedno bolj sivolase stranke, ki se ne bi (več) barvale. Kako jim svetuješ oziroma kakšen je tvoj strokovni/frizerski pogled na sive lase in urejenost?

Moje izkušnje s tem so, da redke ženske uspešno nosijo sive lase. Zanje je potreben velik ‘karakter’ in primeren make-up. Večinoma sivi lasje ženske postarajo in hitro izgledajo zapuščene, če niso primerno oblečene. Če se odločite za sive, si ne pustite, da prerastejo prej pobarvano temnejšo barvo, ampak pojdite k frizerju in izdelajta načrt, kako bosta počasi barvala na sivo, da razlika ne bo vidna. Seveda je pa že dolgo znano, da sivi lasje moške omehčajo in naredijo bolj šarmantne. Kako krivično, kajne 🙂 ?

Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske delamo doma pri negi las?

Prva napaka je pregrobo umivanje las in agresivni šamponi. Z drgnjenjem las med seboj med šamponiranjem poškodujemo luske las in s tem povzročamo cepljenje in lomljivost. Z lasmi moramo biti nežni in ko se umivamo, rahlo podrgnemo lasišče, ostale lase pa gladimo. Tako je tudi manjša potreba po balzamih, ki pogosto mastijo in obtežijo pričesko ter raznih oljih in kremah za konice, saj las ne scepimo in zlomimo. Z brisačo lase popivnamo in ne zdrgnemo, sušimo pa jih v smeri od korenine do konic, saj obratno spet dvigujemo luske in se las hitro poškoduje. Česanje naj bo nežno in postopno od konic do lasišča.

Ali ženske pri svojih laseh veliko dajo na mnenje boljše polovice? Imajo po tvojem opažanju moški na ženskah raje dolge ali kratke lase, spete ali spuščene?

Seveda, mnenje boljše polovice ima pomembno vlogo. Imam izkušnje, ko so se ženske prišle prebarvati, ker mož ni bil zadovoljen z barvo. Slišim tudi veliko zgodb, ko žena šele odklepa vrata, pa mož že kriči, kako super izgleda, ker ve, kako ji je pomembno njegovo odobravanje. Mislim tudi, da je večini moških bolj pomembno, da je žena zadovoljna, kot pa kako dolge ali kratke lase ima.

Ko med ženskami nanese debata na lase, se seveda ne moremo izogniti tudi pogovoru o cenah frizerskih storitev. Te so, vsaj zdi se, v večjih mestih kar precej visoke in nemalokrat se dame pritožijo nad tem, da jih dobra frizura (in njeno redno vzdrževanje) kar precej stane. Kako bi komentirala?

Mi veljamo za malce dražji salon in se velikokrat srečujemo s temi debatami. Malokdo pa pomisli, da imajo tudi seminarji in znanje frizerjev svojo ceno. Ceno storitve določa tudi cena materiala, ki se uporablja v salonu, na primer kvalitetne barve in produkti, ki jih frizer uporablja. Kvalitetnejši material tudi za salon predstavlja večji strošek. Največkrat pa stranke šokiram, ko jim povem, koliko stanejo kvalitetne frizerske škarje. Kje je šele potem vse ostalo (šamponi, barve, feni, krtače, glavniki …), izobraževanja …

Katere so skrite pasti barvanja las doma, s širše dostopnimi barvami za lase? Ali se stvar lahko tudi zalomi in če pride do tega, kaj storiti?

Najbolj se mi zdijo ‘zabavne’ zgodbe, ko se blondinka pobarva na črno in postane modra ali zelena. Najbolj pogosto se pa srečujem s strankami, ki se doma z rjave pobarvajo na blond in postanejo ‘kanarček’ rumene ali celo oranžne 🙁 … Podobno se dogaja sivolasim gospem, ki postanejo modre, ko nanesejo črn preliv, oziroma roza, ko želijo biti ‘mahagonij’ rdeče. Če bi bilo barvanje tako preprosto, mi ne bi imeli dela. Frizerji smo poučeni o različnih pigmentih v laseh in zato znamo namešati prave barve in tone. Predvsem so pa trgovinske barve agresivnejše, zato je rezultat barvanja pri frizerju lepša barva in manj uničeni lasje.

Aleksandra, hvala za klepet!

Če želite Aleksandro še sami kaj vprašati, jo dobite na telefonski številki 051/612-966 (Aleksandra Šmigoc), na FB pa jo najdete tukaj.

foto: Aleksandra & Odglavedopet

Odgovori