Intervju

Intervju s Tiko @tixibeauty

Tiko Hribar, bolj poznano kot @tixibeauty na instagramu, verjetno pozna vsaka Slovenka, ki se je že kdaj zanimala za nego kože. Če je še ne poznate, pa vam vsekakor svetujem, da ji začnete slediti. Tika je namreč (za moj okus) v Sloveniji ena največjih poznavalk kvalitetnih izdelkov za nego kože. Kot influencerka preizkusi ogromno izdelkov, zato so njene ocene res poglobljene, podprte tako s teorijo (ki pa jo razloži na tak način, da jo lahko razumejo tudi tiste, ki jim kemija ni najboljša prijateljica) kot s prakso. Če imate večjo zagato v zvezi s svojo kožo, verjamem, da boste pri njej našle kakšno zelo dobro informacijo. Tudi sama sem se od nje že veliko naučila. Tika, s katero se poznava še iz davnih časov ;), ko sva bili še študentki, je za bralke Odglavedopet odgovorila na veliko vprašanj v zvezi z nego kože, seveda pa se nisva mogli odreči niti vprašanjem o oblačenju in urejenosti, ki ji tudi veliko pomeni.


Fotografija je last @tixibeauty.

Tika, katere sestavine bi morala vsaka ženska vključiti v nego kože, ne glede na njeno starost?

Mogoče bi bolj kot sestavine poudarila najprej 3 korake nege kože: čiščenje, vlaženje in UV zaščita. Če ženska počne to troje, je naredila že 80%. Pri anti-agingu pa imamo dve osnovi: vitamin A in vitamin C. Pod vitamin A iščemo retinol in retinal, pozorne smo na dovoljšnjo koncentracijo in da ne gre za estre, ampak čisto obliko. Izdelkov z vitaminom C je ogromno, spet pazimo na to, da je koncentracija višja, tam nekje vsaj 8-10% ali več. Tudi ostali antioksidanti so seveda zaželjeni in priporočljivi. Osebno priporočam, da se začne s t.i. anti-agingom v dvajsetih letih. Za preprečevanje staranja kože pa je najbolj pomembna UV zaščita in v dvajsetih ni nič prezgodaj začeti z njo.

Povezavo do več pojasnil glede tega: Klik.

Zakaj je sploh pomembno, da kožo negujemo? Namreč včasih se zdi, da je to samo še dodatno nadležno opravilo, ki jemlje čas in energijo.

Osnovna nega vzame zelo malo časa. Nega pač zagotavlja, da je koža zdrava. Ne gre za videz, pač pa za zdravje kože – posledica zdrave kože pa je tudi lepa koža. Negovana koža je del naše celostne podobe, je naš prvi stik z drugimi, v njej se moramo dobro počutiti, je osnova za lep makeup … Vlaženje in UV zaščita zagotavljata mladostno, gladko, sočno in polno kožo, ki nam daje tudi mladostnejši videz. V prvi vrsti pa gre za preventivo. Z lepo kožo si lahko privoščimo tudi to, da se npr. naličimo samo za zvečer ali le za tiste priložnosti, ko si želimo.
Pomembno je, da se zavedamo, da kreme in izdelki za kožo ne brišejo gub, pač pa gre za nego in vzdrževanje stanja zdrave kože.

Zakaj tako poudarjaš, da je čiščenje res pomembno?

Čez dan se na koži nabere vse sorte: koža proizvaja sebum, na njej se nabira prah, umazanija, nečistoče iz okolja. Te umazanije lahko prodirajo tudi globlje, zato se pore mašijo, koža ni več zdrava. Umazana in zamašena koža je pač taka, kot karkoli drugega, kar je umazano in zamašeno, kot si lahko predstavljamo.
Če si kožo redno čistimo, se nam tudi izdelki, ki jih nanašamo nanjo, bolje vpijajo. V bistvu gre za kratek postopek, ki res ne vzame veliko časa. Če uporabljamo makeup, v prvem koraku raztopimo ličila z neko mastno emulzijo (npr. čistilno olje, mleko, micelarna raztopina …); v drugem koraku pa to izperemo z nekim gelom ali peno na vodni osnovi. Res ni nobena višja matematika, vse gre zelo hitro. S tem koža zadiha. Tako kot si umijemo roke, telo, lase, …, je logično, da moramo s primernim čiščenjem poskrbeti tudi za kožo na obrazu. Ne smemo pa uporabljati neustreznih, preveč dražečih čistilcev za naš tip kože, ker s tem porušimo njeno naravno zaščito (kožno bariero), potem taka koža spet ne bo zdrava in bo imela še več težav.


Fotografija je last @tixibeauty.

Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske delamo pri negi kože?

Po mojem mnenju je to neuporaba zaščitnih krem (krem z UV zaščito) ali mišljenje, da zaščitne kreme sodijo le na morje ali na smučišče. V resnici je UVA sevanje (ki povzroča poškodbe globoko v koži) prisotno vedno, ne glede na vreme, tudi ko je oblačno, tudi ko dežuje, tudi med vsakdanjimi opravili, kot je delo na dvorišču ali vrtu, sprehod domov iz službe … Zato je zaščitno kremo potrebno vključiti v jutranjo rutino. Alternativa je tudi puder ali obarvana krema s SPF zaščito, ki pa ima ta problem, da ga ponavadi ne nanesemo dovolj, da bi bila zaščita res dobra. Največ vprašanj, ki pridejo v moj inbox, je prav na temo poškodb kože, ki so nastale, ker ženske ne uporabljajo SPF zaščite. Gre za melazme, hiperpigmentacije, pigmentne madeže, aktinične keratoze, pojav globokih gub pri 35-ih … Tukaj ne gre za normalne procese, gre za pospešeno staranje kože – fotostaranje. Nič ni tako učinkovito kot preventiva. Akumulirane poškodbe pa se pojavijo tudi leta, desetletja kasneje.

Ti imaš res izredno svetlo, porcelanasto polt. Vidi se, da zelo paziš nanjo, jo neguješ. Je to tudi del tvojega imidža?

Ja, svetla polt mi je izredno všeč, blizu mi je azijski, t.i. »glass skin« videz (videz mlečne, steklene kože brez nepravilnosti). Porjavel obraz mi ni preveč všeč in zdi se mi, da me postara. Po telesu sem poleti rada porjavela, zato uporabljam self-tannerje. Po obrazu pa rada dam malenkost self-tannerja ali obarvani SPF, uporabim pa tudi malček bronzerja. Dejstvo pa je, da mi poleti koža na obrazu kljub rigorozni zaščiti vseeno malce tudi porjavi, ker sem aktivna, grem na sup in podobno – ne živim zaprta »v kleti«. Dejstvo je, da nobena zaščitna krema ni 100%, zato pa moramo biti toliko bolj pozorni na uporabo v ustrezni količini pa tudi poskrbeti za mehansko zaščito (klobuki, očala ipd.). Nekaj UV sevanja nas bo vseeno ujelo, če smo aktivni in veliko zunaj.

Zdaj sva razbili dober mit, namreč da če želiš izgledati zdravo, porjavelo, se moraš »pražiti« na soncu …

Na obrazu dosti bolj kot »praženje« svetujem dober bronzer, ki je lahko tekoč in sijoč, da res izgledaš »sunkissed«. Tudi self-tannerji so zelo dobri, bi pa rekla, da je pri self-tannerju za obraz dobro malo več investirati, ker lahko iz izkušnje rečem, da so razlike. Pri nevtralnih vlažilnih kremah brez posebnih aktivnih sestavin zame ni bistvene razlike v učinkovitosti med kremo za 4 ali 40 €; pri self-tannerju za obraz pa opazim razliko. Blizu pa mi je primerjava s kosom slanine, ki jo vržemo v ponev, da bi jo prepražili. Skrči se, izgubi vlago, se izsuši. Enako se zgodi s kožo, ki jo prekomerno sončimo, ne da bi jo zaščitili z zaščitno kremo.

Pojdiva še na modno področje. Zdi se mi, da si se včasih veliko oblačila v črno, zadnje čase pa si v svetlih barvah, vzorcih … Od kod ta sprememba?

Jaz sem bila skos v črnem! Ko pa sem dala odpoved v službi in šla na svoje, sem doživela nekakšno renesanso. Zame je bila črna moj »comfort zone«, vanjo sem se skrivala, v njej sem se počutila varno. Moja duša je trpela, ker nisem bila dovolj kreativna. Zdaj vidim, da se počutim koristno samo, če sem kreativna in če lahko pomagam ljudem spremeniti njihovo življenje na boljše (s tem, da jim pomagam urediti stanje njihove kože) – zame je to najpomembneje in v tem smislu sem zdaj res zaživela. Zdaj pa uživam v svetlih barvah, živih barvah. Zdaj mi duša ne da, da bi bila čez dan v črnem – včasih sem še, za kakšno večerno eleganco, ampak v vsakdanjem življenju praktično nič več.


Fotografija je last @tixibeauty.

Imaš veliko omaro?

Sem minimalistka, tako pri oblačilih kot kozmetiki. Opažam namreč, da imam rada stvari pod kontrolo. Če imam preveč stvari, postanem nervozna. Imam »FOMO« (»fear of missing out«), zato če imam preveč stvari, se začnem spraševati, kdaj bom vse to ponosila. Imam npr. tri torbice, ki pa so dražje: eno svetlo, eno rjavo, eno črno. Nobenega problema nimam s tem, da dajem stvari stran. Priznam, rada imam plašče in jakne, ker imam zelo rada vrhnja oblačila. Torbice imam tudi zelo rada in vanje tudi več investiram, zato jih imam malo, a so »statement« kosi, ki zaokrožijo moj videz.

Kupuješ po spletu?

Ja, absolutno. Best Secret, Yoox, Sézane … Če pridem v trgovino in vidim preveč stvari, postanem nervozna. Spet ta moj sindrom, bojazen, da česa lepega ali dobrega ne bom našla ali da mi bo ušlo. Ker pa že 15 let nakupujem po spletu, imam vse zelo naštudirano. Grem kdaj tudi v Zaro ali Mango, ampak to npr. dvakrat letno. Zara mi je všeč zato, ker dobiš modne kose po nižjih cenah. Če mi namreč pri torbicah ni problem dati malo več denarja, mi je pri oblačilih škoda dati res veliko denarja za dizajnerske kose, ki v resnici tudi niso veliko boljše kvalitete. V poznanih verigah oblačil poskušam poiskati kvalitetne kose iz dobrih materialov, ki izgledajo bogato, a vseeno niso zelo dragi. Rada kombiniram malo bolj udobne, basic kose, z občasnim »luxury« kosom.

Kako bi opisala svoj stil?

Odkar delam od doma, imam rada udobje. Imam še manj stvari kot prej, pa še to pogosto oklestim. Za čez dan sem zelo »casual«, za zvečer se rada uredim in oblečem obleko, obujem pete. Naučila sem se, da pri obutvi človek ne sme nikoli šparati, usnje in udobje sta nujna. Poskušam izgledati urejeno, casual, skladno in zdaj po novem svetle barve, še posebej belo, bež … Rada imam posebne detajle, da je nekaj, da malo izstopa. Pri pleteninah imam recimo rada Milo Vert, ki nima čisto navadnih puloverjev. Všeč pa so mi različni stili in bi rekla, da se včasih oblečem v enem stilu, drugič pa v drugem.

Kaj najprej opaziš na drugih ženskah?

Opazim slog, lase, kako se ženska nosi kot celota. Kože sploh ne opazim najprej. Potem, ko se v nekoga poglobim, postanem seveda pozorna tudi na kožo in makeup. Ne zdi se mi, da je makeup nujen, je pa to tista češnjica na torti pri urejenosti.
Pri Slovenkah se mi žal zdi, da ni individualnih slogov, vse je zelo copy-paste. Tudi sama sem deloma kriva tega, recimo da je popularen nek model ali kroj in potem si vse to kupimo. Kdaj pa kdaj se nama z možem zgodi, da ko greva posedet, vidim res lepo in dobro oblečene ljudi. Rada opazujem druge in si napasem oči; na drugih tudi dobim kakšno idejo, si rečem »jaz bi pa tudi to mela!«. Moti me, da je pri nas veliko hitre mode in da je veliko kosov cenenih. Temu se da zlahka izogniti, če si pozoren, ko kupuješ; da res kupiš dober material.

Tika, najlepša hvala za intervju!


Fotografija je last @tixibeauty.

Odgovori