Blog

Žamet – novi heroj naših garderob

foto: pinterest.com

Verjetno se (vsaj tiste z nekaj deseticami na ramenih) spomnimo žameta kot materiala, ki smo ga nosile v svojem otroštvu. Jaz sem kot otrok nosila žametne hlače z naramnicami, ki mi jih je šivala mama, prav tako pa se spomnim občutka neverjetne sreče, ko sem na šolski ekskurziji v Pariz v 3. letniku gimnazije v Zari (o kateri smo takrat lahko tukaj samo sanjali) našla žametne hlače, ki so bile poleg tega še temno vijoličaste (!) in to na zvonec (!!). Nosila sem jih v nedogled 😉 .

foto: pinterest.com

Žamet je spet med nami, letos doživlja pravo modno renesanso. Nekaj zgodovinskega ozadja o njem sem opisala v svojem članku za Aleteio na tej povezavi.

Lahko je rebrast ali gladek. Prvi je zelo topel in trpežen, drugi lahko tudi silno eleganten in primeren za zimske večerne priložnosti, ki so pred nami. Ponudba po trgovinah je bogata, navdušujejo me žametni kostimi (kjer lahko hlače in suknjič nosimo skupaj ali posamično kombiniramo z drugimi kosi), žametne hlače širših krojev (super grejo z bluzami in pleteninami), tu in tam se najde celo kakšna žametna obleka ali krilo.

foto: pinterest.com

Gre za material, ki zaradi svoje zanimive teksture nudi tako udobje in toploto, kot tudi zanimiv optični učinek in se kot mat material odlično razume s kontrastnimi materiali, npr. nečim s sijajem (svila) ali kosmato teksturo (volna, moher, alpaka, kašmir), usnjem, bleščicami, kovinami… Tudi žamet in tvid je večna in hvaležna kombinacija, tudi za moške (npr. hlače iz rebrastega žameta in tvidast suknjič – dobimo lep, vsakodneven zimski videz z rahlo “preppy” pridihom).

The Best Street Style From Paris Fashion Week | Grazia
foto: pinterest.com

Poiskala sem nekaj najlepši kosov iz rebrastega in gladkega žameta za še več stilskega navdiha.

default image
foto: cos.com
Straight fit needlecord trousers Dark Blue
foto: massimodutti.com
default image
foto: cos.com
zoomed image
foto: stories.com
Velvet dress with puffed sleeves  - General plane
foto: shop.mango.com
foto: hm.com
Samtblazer mit Bindegürtel from comma
foto: comma-store.eu
Podoba 0 od NABRANA ŽAMETNA OBLEKA iz Zare
foto: zara.com
foto: marc-o-polo.com
Podoba 0 od ŽAMETEN SUKNJIČ Z GUMBOM iz Zare
foto: zara.com
Velvet belt jumpsuit - Details of the article 5
foto: shop.mango.com
foto: si.maxandco.com
Cotton velvet trousers Weekend Maxmara
foto: si.weekendmaxmara.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Odgovori