Blog

Vsi odtenki rjave za letošnjo jesen in zimo

Ne vem, kakšno mnenje imate vi o njej, ampak zame je bila rjava za oblačila ena najbolj dolgočasnih barv, kar jih obstaja. Sicer se spominjam čokoladno rjave volnene jope krajše dolžine s kosmatim ovratnikom, ki sem jo v gimnaziji nosila za črne žametne hlače na zvonec in mislim, da je vse skupaj izgledalo prav čedno. Potem se spomnim še kompleta čokoladno rjavega krila in zgornjega dela brez rokavov, ki sem ju za poleti imela na faksu. Potem pa mi je rjava za dolga leta postala prav antipatična, tako da razen v obliki leopardjega vzorca in karirastega plašča rjave nisem imela ali nosila.
Letos je rjava doživela pravo renesanso in ker je imam kar precej v svoji paleti, sem se odločila, da jo skušam vsaj malo posvojiti. Prav tako tudi ob svetovanju strankam vedno skušam predlagati zanje optimalne kombinacije z njihovimi rjavimi odtenki in priznam, da so nekatere prav prikupne.

foto: pinterest.com
Midi Dresses | Dresses for Women | Ghost London
foto: ghost.co.uk

Ker je rjava z vsemi svojimi odtenki barva, ki včasih meji že na odtenke vinsko rdeče, drugič se približa gorčično zlati ali pa celo zamolklo olivni, jo je na nek način lahko kombinirati, saj lahko tvori številne barvne harmonije.

foto: pinterest.com

Rjava je zagotovo prijazna in nevsiljiva barva, ki nikoli ne deluje agresivno ali preveč napadalno. Dolgo časa je veljala za manj formalno barvo, a glej ga zlomka, zadnje mesece videvam tudi moške dvodelne obleke in ženske kostime v rjavi. Kot vse druge barve, ima tudi rjava preštevilne odtenke, od svetlo rjavih, ki so že bližnje sorodnice peščenih in bež tonov, preko različnih odtenkov kakava in vroče čokolade, pa seveda barva kavnih zrn in veliko toplih rjavih odtenkov, nekateri spominjajo na med, drugi na karamelo, spet tretji na terakoto ali rjasto rdečo.

Satin suit blazer BROWN
foto: massimodutti.com
foto: sezane.com

Potem pa so tukaj še teksture. Rjava volna je mehka in cosy, rjav gladek žamet luksuzen, rjav rebrast žamet (zelooo moden) izrazito “preppy”, spominjajoč na šolske klopi ali dolge popoldneve v knjižnici za debelo knjigo pred izpitom iz najtežjega predmeta.

Zame osebno rjavi modni dodatki nikoli niso bili vprašanje, kajti morda je rjavo usnje ali semiš nekaj najlepšega, kar lahko nosimo na nogah ali preko rame. Tako za moške kot za ženske lahko rjavi čevlji zelo popestrijo sicer klasičen outfit v črni ali temno modri (učimo se od Italijanov in Francozov, ki se spoznajo na dober slog!). Tudi za tiste, ki vam rjava ni preveč blizu, je rjav pas, rjava torba ali rjava obutev verjetno nekaj, kar vsak potrebuje.

Louise Roe wearing fall outfit with navy dress and camel coat
foto: louiseroe.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
Leather belt, RUST BROWN, detail image number 2
foto: esprit.com
foto: pinterest.com

Poleg zelo umirjenih in šik kombinacij rjave s peščenimi ali toplimi rjavo-oranžnimi toni lahko rjavo kombiniramo tudi z: zeleno (zelo jesensko, zelo “gozdno”), vijoličasto (moderno), bordo odtenki (bogato in zimsko), gorčično in drugimi rumenimi odtenki (manj agresivno od črne), pudrasto in rožnato, pa odtenki petrolejne, turkizne in mint zelene (nepričakovano in zelooo lepo).

foto: pinterest.com
foto: essentielantwerp.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
Wide corduroy trousers - Light brown - Ladies | H&M 6
foto: 2hm.com
New Collection Fall Winter 2022 | Pennyblack
foto: pennyblack.com

Kot rečeno, imajo skoraj vedno rjavo v sebi tudi živalski vzorci, pogosto pa tudi zimski cvetlični vzorci, ki so temnejši in bolj nasičeni od poletnih. Morda za konec samo še za razmislek: številne moje nekoliko starejše stranke, ki so vse življenje nosile črno, pričujejo, da jih z leti črna postara ali da se jim zdi preostra. V tem primeru je barva grenke čokolade lahko čudovit, mehkejši in zelo laskav nadomestek črne v garderobi.

GANNI Leopard-print silk-blend satin midi wrap dress
foto: ganni.com
Podoba 0 od MAJICA IZ ŽAKARDA Z VOZLOM iz Zare
foto: zara.com
foto: pinterest.com
Down coat with quilting from s.Oliver
foto: soliver.com

Odgovori