Blog

Leto 2023 bo v znamenju “Vive magente”

Na zadnji dan leta se oziramo na preteklo leto in vse, kar nam je prineslo. Gotovo je vsak od nas doživel ogromno lepih trenutkov, ki se jih z veseljem spominjamo, seveda pa gre vedno za neko ravnotežje in vse tudi ni bilo lepo in veselo. A pred nami je novo leto in nov nepopisan list, zato lahko začnemo že s kakšnim lepim navdihom in novimi načrti 🌟.

foto: pinterest.com

Pantone je za barvo leta 2023 izbral Vivo magento. Gre za odtenek, ki je nekje med živo rdečo in fuksijasto, vsekakor ima pridih malinaste.

foto: pinterest.com
Why you may have been eating insects your whole life - BBC News
foto: pinterest.com

Zanimivo je, da so to barvo (slikarji ji rečejo “karmin rdeča”) v zgodovini, ko še ni bilo laboratorijev za pridobivanje kateregakoli odtenka pod soncem, pač pa so nenavadne barve iskali v naravi, pridobivali iz zdrobljenih hroščev koščeniljk. Ta hrošč prebiva v Južni Ameriki in Mehiki ter se hrani s kaktusi. Od 15. do 19. stoletja so iz posušenih hroščev pridobivali barvilo karmin, ki so ga uporabljali za barvanje tkanin, v slikarstvu, kozmetiki, za barvanje hrane in tako dalje.

The Secret to That Bright-Red Drink? Little Bugs - The New York Times
foto: pinterest.com
Thank bugs for red velvet cake? How Cochineal insects became a sustainable  source of food dye - Genetic Literacy Project
foto: pinterest.com

Pantone na svoji spletni strani piše, da gre za univerzalen odtenek, ki ni ne hladen ne topel. S tem se sicer ne bi mogla povsem strinjati, kajti nevtralna rdeča nima primesi oranžne niti malinaste, medtem ko je barva leta Viva magenta vsekakor nagnjena v hladno stran. Kaj to pomeni? V sebi ima določeno mero modrikaste, kar ji daje malce hladen podton. V praksi bodo ženske, ki imajo v svoji barvni paleti tudi hladnejše odtenke, to barvo lažje in bolj laskavo nosile.

Tiste pa, ki imamo bolj tople podtone v paleti, bomo z njo malo bolj previdne. V tem primeru svetujem, da si nekoliko “razširimo” pojem tega odtenka in namesto njega raje izberemo nevtralno rdečega ali pa katerega izmed toplih rožnatih odtenkov, še zlasti za tiste kose, ki jih nosimo tik ob obrazu (ali na primer ličila).

foto: pinterest.com

Seveda vedno lažje goljufamo v toplem delu leta, ko nismo povsem blede, ampak imamo nadih (ali nekatere več kot to ;)) barve, tako da sredi poletja si lahko privoščite tudi kakšen barvni prestopek, ki ga pozimi težje – ali vsaj z bistveno več makeupa – prebavimo.

Dejstvo je, da bo odtenek leta zagotovo močno zaznamoval kolekcije oblačil in kozmetike, pa seveda tudi druga področja, npr. oblikovanje, interier, poročna industrija itd. To sem na spletnih straneh trgovin vseh cenovnih razredov tudi že začela opažati. Vsekakor so rdeči in rožnati odtenki zelo dobrovoljni, energični, dajejo nam polet in kreativno energijo, zato nobenemu ne škodi, če si privošči kakšno tako “vitaminsko terapijo”.

Vse na sliki: maxandco.com; kolaž Odglavedopet
Vse na sliki: liujo.com; kolaž Odglavedopet
Na sliki: obleka mango.com, pulover cos.com, komplet hm.com; kolaž Odglavedopet
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

PS. Že kratek posvet s stričkom guglom na temo Vive magente nam da jasno vedeti, da se ne gre povsem dobedesno držati odtenka, saj iskanje ponudi vse, od rdeče do odločno vijoličasto-rožnatih tonov. Torej je samo stvar interpretacije in osebne odločitve, koliko bomo do črte sledile temu odtenku oz. koliko si bomo pri njegovi interpretaciji privoščile umetniške svobode 😎.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Odgovori