Blog

To so barve jeseni in zime 2022/23

Ker smo zdaj pa res zakorakali v jesen, je čas, da si pogledamo barvne trende te jeseni in prihajajoče zime. Kot vedno se bomo pri tem oprli na Pantone barvno lestvico, ki jo izdajo na podlagi najbolj prisotnih barv londonskega in newyorškega tedna mode.

Takole izgleda Pantone paleta newyorškega tedna mode:

foto: pantone.com

In takole Pantone paleta na podlagi londonskega tedna mode:

Primerjava obeh palet nam pove, da čeprav se posamični odtenki malenkost razlikujejo med seboj, pa lahko potegnemo nekaj skupnih barvnih trendov. To so:
nevtralni odtenki (basics): smetanasto bela, temno modra, srednje siva, bež
tople barve: gorčično rumena, oranžna (pomislimo na barvo hokaido buč) in topla rdeča
– zelo modna rjava: karamelno rjava, čokoladno rjava
zeleni odtenki: olivno zelena, gozdno zelena (ko sem bila prejšnji teden v Parizu, lahko rečem, da je res bilo povsod ogromno zelene)
hladne barve: pink rožnata in svetlo turkizna, barva fuksije, vijoličasta.

Kot vedno je tudi tokrat Pantone poskrbel za uravnoteženje trendov v tej smeri, da lahko prav vsak barvni tip z vsako paleto najde tudi med trendnimi kosi nekatere svoje odtenke. Iz prve roke lahko rečem, da se zgoraj navedene barve letos res v večji meri pojavljajo v trgovinah. To k sreči seveda ne pomeni, da barv izven tega ne moremo dobiti, pač pa so zgornji odtenki bolj prisotni kot kakšni drugi ali se v različnih kolekcijah ponavljajo. To nam omogoča nakup skladnih kosov, tudi če ne nakupujemo vsega pri enaki blagovni znamki.

Kot vidimo, so poleg solidnih in večno elegantnih nevtralnih odtenkov letos modni tudi zelo živahni in morda za to obdobje leta (jesen, zima) kar nekako presenetljivi odtenki. Zame osebno še največje presenečenje sta pink in pa svetlo turkizna, ki ju običajno bolj umeščamo v pomladno-poletni del leta. Bodo pa vesele vse svetlolaske, ker si bodo tudi pozimi lahko omislile kakšen lep in topel kos v teh tonih. Prav tako je na nek način razumljivo, da so barvne napovedi polne živih, vibrirajočih barv. Kot vedno v zgodovini ima moda to vlogo in nalogo, da nam dviguje duha in nam nudi lepoto, tudi če časi niso najbolj rožnati (in ob vsem dogajanju po svetu moramo priznati, da res niso).

Kako torej vključiti barvne trende v svojo garderobo? Najprej pobrskajte po svoji omari, kateri kosi, ki jih že imate, bi letos lahko še posebej prišli v poštev. Potem pa si lahko omislite še kakšen nov kos v odtenku, ki vas je še posebej zamikal. Za novimi kosi lahko pobrskate v trgovinah iz druge roke, na spletnih straneh z rabljenimi (ang. pre-loved) oblačili, ali pa seveda v ostalih trgovinah.

Ponujam še nekaj navdihov ob spremljavi fotografij in vam želim barvnih užitkov polno jesen 🍁!

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com
Giacca blazer in bouclé Rosa "Pink Icing Bouclè" Donna 222AP2391-02
foto: twinset.com
Podoba 3 od OVERSIZE BLAZER Z ŽEPI iz Zare
foto: zara.com
foto: essentiel-antwerp.com
Long straight wool coat MULBERRY
foto: massimodutti.com
foto: maxandco.com
foto: seidensticker.com
zoomed image
foto: stories.com
foto: peopletree.eu
Corduroy blazer - mustard - pennyblack
foto: pennyblack.com
Pončo iz bombažne mešanice
foto: soliver.si
Odgovori