Blog

Trendi za jesen in zimo 19/20: Barve

Moram priznati, da me na prehodu v novo sezono vedno najbolj zanimajo barvni trendi. Poklicna deformacija pač, verjetno 😉 . Ker ste po vsej verjetnosti večinoma že nazaj z dopustov in v nizkem štartu pred začetkom šole in jesenjo, in ker se boste v naslednjih tednih (mesecih) skoraj zagotovo odpravile/i tudi po trgovinah z oblačili, bom nekaj vrstic namenila trendom za jesen in zimo 2019/2020. Barvni trendi v enaki meri veljajo tako za moške kot za ženske.

Ko govorimo o barvnih trendih, seveda ne moremo mimo Pantone-ja in njihovih referenc. Vsako leto izdajo ločene smernice za pomlad/poletje in jesen/zimo, oblikujejo pa jih (tudi, čeprav ne samo) na podlagi tega, katere barvne sheme so prevladovale na Fashion Weekih v New Yorku in Londonu. Kar potem pricurlja do t.i. ‘high street’ fashion znamk – ki jih hočeš nočeš kupuje večina med nami – so torej zelo dobro prefiltrirani barvni trendi, ki jih brandi že premislijo tudi skozi prizmo njihovih ciljnih kupcev in tega, na kateri segment potrošnikov ciljajo. Kaj mislim s tem? Če cilja predvsem na službeno modo srednjega cenovnega razreda, bodo v kolekcije seveda vključili tudi trendne odtenke, vendar bo v njihovi kolekciji najti tudi solidno bazo nevtralnih pisarniških odtenkov. Če je brand bolj modno targiran in predvsem na mlajši segment, potem bo trendov prisotnih več, ne samo v odtenkih, ampak tudi v krojih, silhuetah, poudarkih zadnjih modnih krikov in tako dalje. Se mi pa zdi, da je že dlje časa tako, da lahko v vsakem letnem času in skoraj v vsaki trgovini vsak najde nekaj zase. Namreč brandi vedno bolj skušajo zadostiti tako modnim navdušencem kot tudi tistim, ki prisegajo na klasiko, zato se vedno najde kaj za vsak okus.

Najprej glede nevtralnih barv (tisti, ki imate barvno paleto, ki ste jo dobili na svetovanju, to so odtenki, ki so v paleti označeni z znakom (n)). O njih je skoraj brezpredmetno razpravljati, ker vedno najdemo osnovne kose v vseh nevtralnih tonih in tudi to jesen ne bo nobene izjeme. V Pantone napovedi se najdejo: smetanovo bela, svetlo siva, temno modra in olivno zelena, jaz pa vam povem, da boste v trgovinah našle tudi črno (brez nje pač ne gre), temno rjavo in srednje rdečkasto-rjavo, ki včasih vleče celo na oker.

foto: printscreen s pantone.com
foto: massimodutti.com
foto: massimodutti.com

Pri barvnih poudarkih sem nekako opazila tri pomembne smeri: modro, b0rd0-malinasto in bordo-marelično. Pripenjam Pantone New York barvno napoved in Pantone London napoved; v obeh boste opazili smeri odtenkov, ki jih bom razložila spodaj.

Pantone New York napoved; foto: printscreen s pantone.com
Pantone London napoved; foto: printscreen s pantone.com

Letos bo veliko modro-zelene, ki se začne kot temno smrekovo zelena (opazite jo lahko tako v Pantone NY paleti kot v Pantone London paleti), ki gre izrazito proti petrolejni in turkizni, v Pantone napovedi jo najdemo kot temno smrekovo zeleno, ki v sebi skriva kanček petrolejne. Včasih bo šla modra tudi proti zasivljeno svetlejši modri. Modri, petrolejni in turkizni odtenki pašejo pravzaprav vsem, ne glede na barvni tip.

foto: pinterest
foto: tedbaker.com
foto: orsay.com
foto: pennyblack.com
foto: zara.com

Potem bo pa pomembno vlogo igrala bordo barva. V enem primeru se ta bordo razširi v smer fuksijastih in malinastih odtenkov, ki se zelo lepo dopolnjujejo med seboj in se krasno plastijo. Te barvne poti se bodo razveselili tisti, ki imajo hladen podton in jim torej bolj pristajajo modrikasti odtenki teh barv.

foto: massimodutti.com
foto: maxandco.com
foto: bash.com

Po drugi strani pa se ta že omenjena bordo razširi v toplo smer, kjer se redči od temne rjavkasto bordo preko toplih rdečih odtenkov, nato se dotakne oranžkaste, karamelne, zenf in konča pri marelični in topli kožnati. Ti odtenki oziroma ta barvna smer bo razveselila tiste s toplim podtonom, ki vam bolj pristajajo odtenki z nadihom rumene oziroma zlate.

foto: iblues.com
foto: hm.com
foto: marella.com
foto: zara.com

Ni treba posebej poudarjati, da se vse tri glavne barvne smeri prihajajoče sezone (torej modro-petrolejna, bordo-fuksijasta in bordo-marelična) zelo lepo kombinirajo z vsemi nevtralnimi toni prihajajoče sezone. Bolj kot imate ‘zategnjen’ službeni kodeks oblačenja, več nevtralnih, manj rjavih in manj barvnih poudarkov boste vključili (čeprav pozor: primeren kos v živahnejšem odtenku, recimo šal, kravata, bluza, pas … lahko čudovito popestri sicer formalno elegantno službeno garderobo in vas dvigne iz anonimnega povprečja). Bolj kot ste v smislu oblačenja lahko svobodni in kreativni, več imate tudi možnosti za vse sorte barvne kombinacije in plastenje.

 

Odgovori