Blog

Trend: damsko 💋

foto: Odglavedopet

Že dolgo mi ni kakšna jesensko-zimska modna sezona tako sedla na dušo kot letošnja. Končno lahko rečem: v trgovinah se dejansko dobi to, kar je meni od nekdaj všeč. Ženstvene silhuete, damski slog, zadržana klasika … Naj ta slog poimenujemo kakorkoli že, zanj je značilno, da je to slog za odrasle punce.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Ne za najstnice, ki se (sočustvujem z njimi) zaradi pritiska svoje družbe morajo tlačiti v grozne crop-tope (majice, ki kažejo cel trebuh ven), kavbojke s tako visokim pasom, da sega že skoraj do podpazduh in po novem celo debele bele ‘štumfe’. (Če ste podobnih let kot jaz, se sigurno spomnite, da ko smo mi hodili v šolo, nisi mogel izpasti večji ‘kmetavz’ kot če si obul športne bele nogavice in to na karkoli). Tudi ne gre za modo izpred nekaj let, ki je narekovala razosebljen videz sivih hlač, sivega puloverja in odsotnost kakršnekoli silhuete, zanimivega detajla, barve ali vzorca. Reklo se ji je ‘normcore’ in uh, kako sem trpela ob njej 😉 (moj precej žolčni post na to temo lahko prebereš tukaj). Ne, trenutna moda je damska. Je moda za ženske, ki se zavedajo, da so ženske, ne moški, in želijo tako tudi izgledati. Trenutno listati po Instagramu ali Pinterestu je zame prava paša za oči – kroji in detajli, vzorci, bogate in razkošne tkanine, ženstvene obleke in plisirana krila, čudovito in brezčasno krojeni suknjiči, usnjene torbe in škornji. Ah, kot da bi moda končno prišla k pameti in nam končno ponudila nekaj estetskega. Zakaj? Poleg čudovitih barv in vzorcev, da ti zaigra srce, so tovrstne silhuete zelo laskave za veliko ženskih postav, saj poudarijo najlepše na naših postavah: pas.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Ali pa recimo bluze in obleke s pentljo pod vratom. To je element, ki mi je od nekdaj neskončno všeč. Zdi se mi strašno eleganten, ima vintage pridih. Če vidim bluzo ali obleko s pentljo, obstaja velika verjetnost, da mi bo zelo všeč (še sploh, če je prave barve, hehe). Pred nekaj leti sem na fotografiji na Instagramu na eni gospe videla čudovito obleko, ki je imela vse elemente oblek, kakršne so mi všeč: midi dolžina, 3/4 rokavi, cvetličen vzorec, definiran pas, in seveda pentljo pod vratom. Gospa mi je zaupala, da je to že nekaj let stara obleka znamke Bottega Veneta. Nedosegljivo zame, a splet okoliščin je privedel do tega, da mi je cvetlično obleko s pentljico pod vratom zašila znanka šivilja, obleko pa sem nosila na dogodku 500 podjetnic.

obleka Bottega Veneta, foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Skratka, drage dame, ki z mano delite sorodne misli in okus, trenutna moda nam je pisana na kožo, zato uživajmo v njej. Ima elemente dobrega angleškega tradicionalnega okusa (tvid, karo, solidni materiali), francoskega šika (bluzice in obleke, brezčasne pletenine) ter seveda italijanskega občutka za usnje (dobre torbe, škornji, gležnjarji, usnjeni pasovi, rokavice …). Ne bojte se pomešati različnih elementov med seboj, saj se svilena bluza čudovito kombinira z bogatim plisiranim krilom in tvidastim suknjičem, okrog vratu pa lahko zavežete tudi rutico. Če pa so vam posamični elementi tega sloga sicer všeč, ne bi pa oblekle ravno vsega naenkrat, lahko damski videz kombinirate tudi z malo manj ‘ubogljivimi’ elementi za bolj rock’n’rollovski efekt: karo suknjič z usnjenimi hlačami in t-shirtom, plisirano obleko namesto s salonarji (videz, na katerega prisegata tudi Kate in Meghan 😉 ) pa z bulerji in boste takoj malo bolj poredne punce 😀 .

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

 

Odgovori