Blog

Style personalities – kaj je to & zakaj je fino vedeti, katera si?

Čeprav na Odglavedopet nekako najpogosteje govorim o barvnih tipih in oblikah postave (ali postavah z določenimi specifikami), poleg tega dvojega obstaja še en vidik, ki ga certificirani Colour Me Beautiful svetovalci upoštevamo pri svetovanju. Gre za t.i. ‘style personalities’. Po domače povedano, gre za to, kakšen je tvoj prevladujoči slog oblačenja, ki pogojuje to, kaj ti je všeč in kaj ti ni; katera oblačila prevladujejo v tvoji omari in katerih sploh ni; kaj bi v trgovini (ali na mimoidoči ženski) pogledala, česa pa sploh ne … Temu lahko rečemo tudi okus in zato so okusi različni. Zagotovo vsaka med nami pozna kakšno žensko, za katero lahko reče: ‘Takoj bi se oblačila točno tako kot ona!’ Velika verjetnost je, da nam je blizu njen slog, ki ga očitno zna dobro nositi; zelo možno je, da je njena ‘style personality’ podobna naši. Potem pa pozna vsaka od nas tudi kakšno žensko, ki se nam sicer zdi krasno urejena, cenimo njeno dodelanost, karakter, izraznost njene podobe, vendar pa njena ‘style personality’ ni blizu naši. Ne predstavljamo si sebe v teh oblačilih, ker ne predstavljajo našega značaja, so popolnoma drugačna od tega, kar nam je všeč zase.

Stilski svetovalec mora seveda poznati različne sloge in biti zraven tudi malo psihologa, da lahko prepozna, katera ‘style personality’ ustreza kateremu tipu ženske. Moraš pa imeti tudi širino, da si sposoben tudi takrat, ko je slog nekoga povsem drugačen od tvojega, iti preko omejitev svojega osebnega okusa ter človeka videti kot celoto, s pripadajočim slogom, ki je morda njemu pisan na kožo, čeprav tebi ni.

V nadaljevanju bom predstavila ‘style personalities’, kot jih poznamo pri CMB-ju ter nekaj glavnih značilnosti vsake od njih. Njihova lepota je v tem, da se deloma lahko med seboj tudi dopolnjujejo, namreč zelo pogosto je, da je tvoj slog oblačenja lahko mešanica dveh glavnih ‘style personalities’. Ko boš brala, lahko sama zase malo razmisliš, kam sodiš in ali ti ta slog ustreza. Če ja, je to zelo uporabna informacija, saj ob poznavanju svojega sloga dosti lažje nakupuješ in sestavljaš outfite ter jih dopolnjuješ z modnimi dodatki. Če ti tvoj slog (še) ni všeč, pa si boš lažje začrtala, v katero smer bi si želela, da gre. Ob tem so ti lahko v veliko pomoč tudi razni ‘mood boardi’ ali inspiracije v obliki kolažev, ki so lahko izrezki iz revij ali sprintane fotke, ki so ti všeč, lahko pa si svoj mood board narediš na pinterestu, ga imaš v obliki slikovne datoteke na svojem namizju in tako dalje.
Še tole: kaj, če boš ob branju ugotovila, da je tvoj slog miks več kot dveh (treh, štirih …) ‘style personalities’? Potem je morda treba malo razmisliti, kako bi ga bolj fokusirala. Pomaga, če razmisliš, kaj bi rada sporočala s svojo podobo in kateri slog bi to najbolje skomuniciral (se kar najbolj prilega tvojemu karakterju ter življenjskemu stilu).

Naravni slog

Če spadaš med tiste, ki jim je blizu naravni slog, potem z oblačili nerada kompliciraš. ‘Kavbojke in majica’ tvoj slog opišejo skoraj do popolnosti. Pomembni so ti uporabni vidik ter da so oblačila udobna in dovolj športna. Veliko daš na naravne materiale (bombaž, volna, lan), pomemben pa ti je tudi ekološki vidik oblačil. Namesto torbice obožuješ nahrbtnik, pet ne nosiš, obleke pa bolj kot ne samo poleti. Ličiš se minimalno ali sploh ne. Bojiš se, da bi izpadla nenaravno ali izumetničeno, bojiš pa se tudi izstopati.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Klasični slog

Klasični slog je pojem preprostega, a običajno dragega okusa. Te ženske imajo rade manj oblačil, ampak tisto, kar imajo, je najboljše kvalitete in običajno jim za to ni škoda odšteti kar nekaj denarja. Enako velja za njihove modne dodatke. Mokasini, dobra ura, večna torbica, malo nakita in nikoli bižuterije. Če spadaš med klasične ženske, potem imaš v svoji garderobi dokaj umirjeno barvno paleto, preproste srajce in kostime, nekaj jop in puloverjev. Kroji so preprosti in taki, ki izražajo dober okus, ki nikoli ne gre iz mode. Prostora za razburljivost ali zgrešene nakupe v tvoji garderobi ni.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Romantični slog

Po vsej verjetnosti imaš dolge lase ter nikoli ne greš od doma brez parfuma, če pa se že pozabiš naparfumirati, se ves dan počutiš gola. Ljubiš vse, kar je izrazito ženstveno, celo ‘girly’: rožice, kristalčke na špangicah ali balerinkah, krila iz tila, bleščice in čipko … Rada imaš ženstvene barve in volančkaste, mehke kroje, ki poudarijo romantiko tvojih outfitov. Vedno si kot iz škatlice. Ker je romantični slog lahko malo staromamski, je pomembno, da ga zapelješ v malo bolj moderno smer: vanj vključiš tudi kakšen malo ostrejši element, npr. nenavadne čevlje, morda usnjeno jakno ali od boljše polovice izposojen suknjič, da prizemljiš svoje romantične kombinacije. Tako bo tvoj slog dobil bolj ‘boho’ noto, ta pa je že skoraj klasika, ker je vedno ‘in’.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Mestni šik

Mestni šik je deloma podoben klasičnemu slogu, le da vključuje več elementov modnih trendov. Ne boji se novih silhuet in včasih tudi malo bolj nenavadnih zasukov v krojih. Če spadaš med ženske, katerih slog je mestni šik, potem imaš v svoji omari sigurno trenčkot, usnjeno krilo ali hlače, superge, ki jih nosiš tudi na dolga krila in podobno. Po vsej verjetnosti tvoji nohti niso nikoli dolgi, so pa klasično rdeči. Spremlja te velika in dobra torbica, v kateri se skriva vse potrebno za celodnevni potep po mestu, od kavice v tvojem najljubšem lokalu do sestanka, obiska galerije ter na koncu tudi ogledovanja novo prispelih artiklov v tvoji najljubši trgovini.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Dramatični slog

Ljubiteljica dramatičnega sloga je diva, ki tudi želi, da jo vsi opazijo in tako tudi doživljajo. Dramatična, voluminozna frizura, popoln makeup, dolgi nohti, oblak fantastičnega parfuma in visoke pete – ne, ta dama nima npr. z ljubiteljico naravnega sloga prav nič skupnega. ‘Življenje je oder’, je njeno geslo, in vsak dan je treba izkoristiti za dozo drame, pa četudi samo v outfitih. S ponosom bo razkazovala svoj dekolte (kar sploh ni nujno vulgarno, lahko samo zavidljivo seksi), s svojo osebnostjo, ki nikoli ni neopažena, pa bo očarala vse v prostoru. Večerne obleke za čez dan, materiali, ki jih nekatere ne upajo obleči niti za na gala ples, glamur za vsako priložnost; to bo dramatična ženska oblekla že navsezgodaj zjutraj ter v tem brez problema oddelala celoten vsakodnevni urnik, od pobiranja otrok v šoli do službenih sestankov. Zagotovo osebni slog, ki je blizu našim južnim sosedam.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Kreativni slog

Kreativne dame so ženske, ki imajo umetniški ali ustvarjalen poklic, zato se pričakuje, da se bo to videlo tudi navzven. Ni kombinacije, ki bi se je ženske s kreativnim slogom ustrašile, pa naj gre za ponorelo barvno kombinacijo ali ples vzorcev, od katerih mimoidoče bolijo oči. Če si predstavnica bolj subtilne variante kreativnega sloga, potem z oblačili in odbitimi modnimi dodatki rada ustvarjaš različna razpoloženja; zjutraj premišljuješ, katero osebnost boš nadela tisti dan in kako bi to izrazila z oblačili. Če pa si ‘full-on’ kreativka, potem verjetno povsem normalnih oblačil niti nimaš doma, tvoja omara pa je eklektičen miks kosov, ki bi jih zavidala vsaka kostumografinja. Tudi makeup in lasje spadajo v področje tvoje kreative, zato je možno, da njihovo barvo pogosto spreminjaš, občasno pa dodaš tudi kakšen tatu ali nov piercing.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Odgovori