Blog

Kakšne barve bomo nosile letošnjo pomlad in poletje?

Ko sem z velikim zanimanjem kliknila na spletno stran Pantone, da bi se izobrazila o barvnih trendih za letošnjo pomlad in poletje, me je v hipu zajela dobra volja. (Kar je že samo po sebi v tem času precej presenetljivo in ne ravno tako zelo lahko doseči.) Priznam, da me izbrani barvi leta 2021, ki sta rumena ‘Illuminating’ in siva ‘Ultimate gray’, nista tako zelo navdušili. Saj ne, da bi bilo z njima karkoli narobe in z lahkoto bom delala z njima, če bo potrebno, a v moji garderobi sive praktično ni, pri rumeni pa prisegam na zlatkasto gorčičen odtenek; tudi sicer se mi zdi rumeno-siva kombinacija morda bolj zanimiva za ustvarjalce, ki se ukvarjajo z interierjem in arhitekturo v vseh njenih oblikah.


foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

Preostale barve iz pomladne palete pa so me navdušile:

foto: pinterest.com

Takoj sem dobila asociacijo na angleško modno oblikovalko Olivio Rubin, ki je znana po svojih mavričnih oblekah in pleteninah.


foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

Nadalje pa so se mi takoj začele pojavljati ideje za vse sorte kombinacij iz pomladne palete, ena lepša in bolj zanimiva od druge. Še najlažje spomladansko paleto opišemo kot 10 barv mavrice, kjer najdemo po vrsti vse od vijoličaste do rdeče-roza in rožnate, nato pa preko marelično oranžne in rumene do mint ter zelenih odtenkov. Res zelo lepo, vzpodbudno, z asociacijami na trgovino, polno sladkarij, lizik in slastnih bonbonov. Več kot očitno je, da nam bo moda ponujala neke vrste eskapizem, pobeg v čudoviti, domala pravljični svet, v katerem je vse dobro in kjer besede, kot so ‘okužba’, ‘karantena’, ‘virus’, ‘izolacija’ in ‘kovid’ ne obstajajo. Naj dvigne roke, kdor bi takoj podpisal, da se preseli tja. Aha, se mi je zdelo, da bodo vse roke v zraku ;).

Vpliva barv na razpoloženje namreč ne gre niti zanikati niti podcenjevati. Če ne verjamete, poskusite. Na res slab dan, ko je že zjutraj vse narobe, oblecite en lep barvit pulover ali majico, če pa boste vse skupaj okronale še z opranimi lasmi in malce maskare ali parfuma, pa se boste počutile skoraj tako, kot da bi otroci spet hodili v šolo, mi v službo in bi se zvečer lahko dobile s prijateljico na pijači v prijetnem lokalu.

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

Kako kombinirati tele mavrično – sorbetne odtenke? Najbolje med seboj, torej barva z barvo, s čimer ustvarimo pravi ‘unicorn’ efekt, ki bo tudi našim hčeram še kako všeč (pod pogojem, da še niso vstopile v puberteto, seveda, ali pa da so že iz nje ;)). Vsi odtenki pa se seveda razumejo tudi s sivo, barvo letošnjega leta, pa z belo, peščeno, temno modro, olivno zeleno. Še najbolj previdna bi bila pri kombinacijah s črno, ki zna pastele nekoliko zbanalizirati oz. jim odvzame njihovo barvitost, kar pa je seveda škoda. Predvsem pa: na široko odprimo okna barvam in prvim znanilcem pomladi (mišljeno tako dobesedno kot tudi v prenesenem pomenu), saj jih zares še kako potrebujemo. 🌈


foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com2 komentarjev na “Kakšne barve bomo nosile letošnjo pomlad in poletje?

  1. Alcessa Alces

    Ojoj, prav nobena mi ni všeč :-). To sicer nič ne pove: moja najljubša barva trenutno je milenijsko roza, prosto po načelu Zaostajam, torej sem :-D. Drugi osebni trend, ki me je na začetku malce presenetil, je neko tako občasno odklanjanje črne barve, ki ga čutim prvič v življenju. Predvidevam, da sem tudi jaz po kovidsko lačna barv, samo da ne letošnjih Pantonejevih 🙂

    1. Tina Martinec Selan

      Naj bo 2021 polno tvojih barv, Alcessa!

Odgovori