Blog

Rušimo mite: leopardji vzorec

Občutek imam, da je leopardji vzorec pogosto povezan z napačnimi konotacijami. Res je, v zgodovini so ga včasih nosile ženske, ki jih ne povezujemo z najboljšim okusom, ali pa so ga nosile na način, ki ga ne povezujemo z najboljšim okusom.

Dolly Parton, vir: people.com
Dolly Parton, vir: vintageposterplaza.com

Kdo ne pozna kultnega spota Shanie Twain za komad ‘That don’t impress me much’, v katerem je pevka dobesedno odglavedopet v leopardjem vzorcu?? Punca izgleda hudo, ni kaj reči, tako da tega niti ne morem šteti v slabo reklamo. Spot je iz leta 1997.

foto: pinterest.com

Leopardji vzorec pa nosijo tudi ženske, ki so pojmovane kot ikone dobrega okusa, recimo Francozinja Catherine Deneuve, Kate Moss, Alexa Chung, Giovanna Battaglia, Olivia Palermo in tako dalje. Jenna Lyons, bivša umetniška direktorica znamke J. Crew, pa je znana po svojem citatu, da je leopardji vzorec zanjo povsem nevtralen (torej da ga jemlje enako kot nevtralne barve, kot so črna, temno modra, bela, siva, bež).

Catherine Deneuve, foto: pinterest.com
Kate Moss, foto: pinterest.com
Alexa Chung, foto: pinterest.com
Giovanna Battaglia, foto: pinterest.com
Olivia Palermo, foto: pinterest.com
Jenna Lyons, foto: pinterest.com
foto: fashionandfrills.com

Resnično si ne želim, da bi ta moj zapis izpadel, kot da želim kogarkoli v karkoli prepričevati. Sama jemljem leopardji vzorec preprosto kot enega izmed vzorcev, vzorci pa imajo v mojem osebnem slogu zelo veliko vlogo (tako veliko, da imam v omari bistveno več vzorčastih kosov kot enobarvnih, prevladujejo pa cvetlični vzorci). Zato me je presenetilo, ko mi je zadnjič moja stranka rekla, da je presenečena, da me vidi v živalskem vzorcu, češ, ker sem bolj nežna. Šele tedaj sem pomislila, da je  živalski vzorec v percepciji ljudi verjetno povezan s tem, da moraš biti zanj bolj divje narave, morda celo agresiven, ali pa vsaj izrazito/odprto seksi in tako dalje.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Kakorkoli že, o leopardjem vzorcu si lahko mislite kar si želite, lahko vam je všeč ali pa ne, prav pa je, da nanj pogledamo s čimbolj neobremenjenega vidika, saj je to resnično klasika, ki se vsakih nekaj let prebije v prve modne vrste – kot tudi letošnjo jesen. Zame osebno je nakup dobrega kosa v mojih odtenkih z leopardjim vzorcem vedno dobra investicija, zato se mi jih je tekom let nabralo že kar nekaj. Ker so nakupi premišljeni, so to kosi, ki so zame klasika in jih nosim ne glede na to, ali so tisto sezono v trendu ali ne. Če so, tako kot letos, pač še toliko bolje.

Leopardji vzorec imam rada v mnogih oblikah, od ‘full on’ variant, kot so plašč, obleka, jaknica, pa do manjših doz, npr. šali, pasovi, čevlji, torbice. Imam kar lepo zbirko čevljev z leopardjim vzorcem, pri čemer se nič ne dam zmesti z moževo šalo, da je to slog naše bivše premierke. Jaz jih rada kombiniram v zelo preprostih kombinacijah ali še raje s kakšnim drugim vzorcem, recimo črtami, cvetlicami …

Za vse sramežljive, ki pa se vendarle spogledujete z živalskimi vzorci, bi rekla, da najprej začnite z manjšimi površinami in v obliki dodatkov. Recimo z leopardjim pasom lahko popestrite klasično črno oblekico in izpade zelo lepo ter primerno tudi za v službo. Poleg tega so letošnjo jesen in zimo modni kosi z živalskimi vzorci, a v povsem nenavadnih barvah, recimo neonskih, pariško modrih, … Kombinirajte minimalistično.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Za konec še zanimivost. Marsičemu rečemo leopard, pri čemer me je sin poučil, da imajo velike mačke (kot se jim strokovno reče) zelo različne kožuhe in da tega ne gre zamenjevati. Tako običajno pod izraz ‘leopard’ pomečemo kar vse: jaguarja, leoparda, geparda, ozelota in tako dalje. Priznam, čeprav dobro ločim tigrast vzorec od leopardjega, pa sem za kakšne bolj detajlne analize dokaj nevedna, zato sem kar njega prosila za risbo in ponazoritev.

Avtor: Justin Selan, foto: Odglavedopet

 

Odgovori