Blog

Kaj kupiti to jesen?

Med najpogostejšimi vprašanji, ki mi jih zastavite v zadnjem času, je vprašanje: ‘Kaj je zdajle jeseni za kupit v trgovinah?’ Vsekakor aktualno vprašanje, na katerega pa je nekoliko težko odgovoriti. Zakaj? Ker imamo tako različne garderobe, sloge, službene obveznosti in konec koncev tudi budgete, da ne morem kar tako ‘predpisati’ enega recepta nakupov za vse. Nekdo mogoče rabi kavbojke in plašč, drugi manjka par oblekic in jesenski čevlji. Nekdo se bo ukvarjal z nakupom osnovne garderobe, ker je recimo vse majice pometal stran, drug dobro osnovo že ima doma in lahko razmišlja recimo o kakšnem dodatku, ki bo popestril jesen. Ne glede na vse skupaj, pišem tukaj o kosih, ki se jih ponavadi jeseni splača kupovati, ker je izbira le-teh v trgovinah precejšnja.

Na prvo mesto je treba vsekakor postaviti vrhnja oblačila, ki se jih običajno kupuje jeseni, to so usnjene jakne, tanke prešite puhaste jaknice in pa volneni plašči. Usnjenih jaken je jeseni v trgovinah bistveno več kot spomladi (s trenčkoti pa je ravno obratno, tiste navadno kupujemo v začetku pomladi), prešitih puhastih jaknic pa kar mrgoli. Imajo tudi zelo lepe vzorčaste, ki vam pridejo v poštev, če se sicer oblačite pretežno enobarvno ali v enostavnejše kose. Volnen plašč lahko nosite od oktobra pa do aprila – vmes sicer v najhujšem mrazu ali snegu za nekaj časa preklopimo na toplejši puhast plašč – tako da je to ena zelo pametna investicija, ki bo služila kar nekaj let. Cena seveda narašča s kvaliteto materiala, a svetujem, da daste malo več denarja, če se da, zato da res dobite odličen plašč, po možnosti v celoti volnen. Leta mu ne bodo prišla do živega, če ga enkrat ali dvakrat na sezono očistite v čistilnici.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: soliver.si
foto: esprit.eu
foto: promod.eu

Na drugem mestu so jesenski čevlji. Ta nakup je zelo odvisen od vaših potreb. Kakšna dama, ki ima višji kodeks oblačenja v službi, si bo morda omislila lakaste salonarje, če imate bolj sproščeno oblačenje, pa morda celo kakšne zanimive čevlje – hibrid med čevlji na vezalke in supergami. Jesen je najboljši čas za nakup usnjenih gležnjarjev, ki jih dobite od takih brez pete do elegantnejših s petkami.

foto: pinterest.com
foto: humanic.net
foto: humanic.net
foto: si.ecco.com

Letošnja jesenska barvna paleta ima ogromno jesenskih tonov, tako da če imate tople tone v koži in/ali laseh, potem si lahko omislite kakšno pletenino ali kos v barvi gorčice, morda kakšen kos z živalskim potiskom ali pa kaj v rdeči, ki je letos spet kraljica hladnejše sezone. V trgovinah dobimo tudi zeleno, pariško modro, rožnato, veliko sive, tako da bo za vsak okus (in barvni tip) nekaj.
Kar se tiče specifičnih kosov, si lahko omislite karirast blazer, ki naj bo malo prevelik, oversize in ga lahko stilirate na kavbojke ali pač na službeno krilo. Morda vas mika ženstvena obleka, malce daljša, vzočkasta, z volančki, te se letos nosijo na gležnjarje v kavbojskem slogu. Vedno dober jesenski nakup so debelejši puloverji, ki se krasno razumejo z usnjenimi ozkimi hlačami, skinny jeansom in nas grejejo pod usnjeno jakno ali plaščem. Ravno rezano krilo – top odločitev, ženstveno in seksi, izberite barvo in material, ki se vam vklopi v vaš slog. Bluza je tudi krasen nakup, ki jo lahko nosite z jaknicami ali samostojno, nikoli ne izgleda ‘mimo’ in je uporabna tudi za kakšno formalnejšo priložnost.

foto: pinterest.com
foto: esprit.eu
foto: pinterest.com
foto: massimodutti.com
foto: www2.hm.com

Zdaj je idealen čas tudi za nakup dobrega šala ali zimske kape, ob mrzlih jutrih ju lahko že nosite; ko bo zimski mraz res pritisnil, pa bodo najboljši kosi zelo hitro prodani.

foto: esprit.eu
foto: esprit.eu

Odgovori