Vaša vprašanja

Ali so ‘dekonstruirana’ oblačila primerna za v službo?

Pozdravljena, naj najprej pohvalim vaše prispevke. V kolikor boste imeli kaj časa in navdiha, bi vas prosila, če lahko poveste vaše strokovno mnenje o “posebni modi” kot je Malloni, Ixos, Sarah Pacini, Martin Margiela kot poslovni modi. Ali se vam zdi to primerno za v službo (pisarna, sodišče, poučevanje)? Sama namreč obožujem takšen stil, ne bi pa rada izpadla neprimerno oblečena. Prav tako bi vas prosila za mnenje, ali takšna moda sploh ustreza močnejšim in večjim postavam? Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam. Urška

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Pozdravljeni, Urška!
Hvala za zanimivo in malce drugačno vprašanje. Znamke Malloni, Ixos, Sarah Pacini in Martin Margiela so znane po svoji ‘dekonstruirani’ modi (z njo sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela japonska oblikovalca Rei Kawakubo in Yohji Yamamoto). Kaj to sploh pomeni? Gre za to, da oblikovalci vzamejo klasične kose, kot so obleka, suknjič, hlače, plašč, krilo in kroje do določene mere ‘razgradijo’ s tem, da uvedejo nek nepričakovan detajl. Recimo s tem, da je ena stranica suknjiča daljša od druge, da so gumbi pozicionirani asimetrično, da ima obleka kje kakšen asimetričen detajl, recimo vozel na nepričakovanem mestu, da kroji niso povsem oprijeti, ampak kje tudi pretirani, napihnjeni, viseči, nedokončani in tako dalje. Rezultat je nekoliko nepričakovana klasika, klasika ‘z zasukom’, lahko rečemo. Deluje malce bolj odštekano, posebno, drzno, vsekakor mladostno. Predvidevam, da te znamke nakupujete v tujini (Italija?) ali naročate preko spleta, nekaj ponudbe ima tudi trgovina Wolfova 5 v Ljubljani.

foto: malloni.com
foto: malloni.com

Načeloma pa gre za zelo dobro krojene kose in dobre materiale, tudi precej zadržan barvni kolorit (črna, siva, modra, bela, zamolkli odtenki). Ravno zato ne vidim razloga, da ne bi mogli takih kosov učinkovito nositi tudi za na sodišče, v pisarno ali v predavalnico. Ti kosi imajo določen androgin videz, čeprav gre tudi za obleke, krila in bluze, zato se mi zdi, da lepo sodijo tudi v bolj ‘moške’, uradne poklice – s čimer pa nočem reči, da so sodstvo ali poučevanje rezervirani samo za moške, da ne bo pomote 😉 . Če je kakšen kos zelo ‘odštekan’, naredite kombinacijo z bolj klasičnimi preostalimi kosi in boste ostali na varnem teritoriju 😉 . Paziti je treba na dolžine (npr. obleke in krila do tal niso primerna za to delovno okolje za čez dan), na izreze in na to, da je celoten videz še vedno eleganten, strukturiran in vsaj malo ženstven. Recimo oversize ali luknjaste pletenine za vaše delovno mesto prav tako ne pridejo v poštev.
Če imate višjo in močnejšo postavo, bi na vašem mestu pazila le na to, da si s preveč nedefiniranimi kroji vizualno ne dodate še viška kilogramov, prav tako bi pazila na izbor materialov, ki se morajo lepo ‘uleči’ in ne preveč štrleti. Pri močnejših postavah namreč debelejši in togi materiali znajo dodati kakšen kilogram. Prav tako je na mestu, da daste kos tudi prilagoditi ali popraviti šivilji v smislu, da se vam dolžina, šivi in kroj res dobro prilegajo.

foto: sarahpacini.com
foto: ixosofficial.com

 

Odgovori