Blog

Pomen rdeče šminke v kriznih časih

foto: pinterest.com

Naletela sem na zelo zanimiv članek – pripoveduje o tem, kakšen pomen je imela v času druge svetovne vojne rdeča šminka za ženske, ki so jo nosile, ter tudi širše. Članek je potrdil moje mnenje, da tudi v časih, ki so težki, ni nepomembno, kako se počutimo in predvsem, da je zelo pomembno, da si znamo ‘dvigniti duha’ ter preusmeriti svoje misli na kaj pozitivnega, to pa lahko naredi tudi navidez banalna stvar, kot je lepa bluza, šminka ali kapljica parfuma. S tem ne želim reči, da je situacija, v kateri smo se znašli, v kakršnem koli smislu primerljiva z vojno. Je pa ta situacija za nas nekaj, česar še nismo doživeli, dogajajo se nam stvari, ki jih težko doumemo in razumemo, vsi se soočamo z nečim povsem novim. Na nek način gre tudi zdaj za krizno situacijo, zato se mi zdijo določene vzporednice dovoljene.

V času med drugo svetovno vojno so bile ženske poklicane, da bi se še posebej urejale in da bi v javnosti nosile rdečo šminko. ‘Kakšna diktatura!’, bi lahko vzkliknili, a stvar moramo razumeti v kontekstu tistega časa. Prvič, nivo urejenosti je bil v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja bistveno drugačen kot je danes. Jeans, kavbojke in trenirke še niso obstajale. Ženske so skoraj brez izjeme nosile krila, ljudje so nosili klobuke. Drugič, kozmetike ni bilo veliko, zato je bil puder za obraz, maskara in šminka (ja, praktično je obstajala samo v rdeči barvi) čisti luksuz. Ženske so nosile rahlo valovite ali nakodrane frizure, kar so povečini delale doma. Nič čudnega torej, da so v Angliji časopisi, ki so bili del vojne propagande, pisali o tem, da je šminka žive barve pomemben simbol optimizma in lepote v svetu, ki je bil poln grdote, skrbi in žalosti.


foto: pinterest.com

Rdeča šminka v vojnih časih je bila simbol za vse tiste moške, ki so se borili na fronti – dvigovala jim je moralo in jih krepila v boju s sovražnikom. Rdeča šminka je dvigovala patriotskega duha. Rdeča šminka je bila simbol za vse tiste, ki so se srečevali na ulicah v strahu in negotovosti – da je v svetu, ki je bil tako zelo izmučen in umazan od vojne, vendarle še nekaj lepega. Rdeča šminka je bila simbol za ženske, ki so jo nosile – da lahko tudi one nekaj prispevajo k lepšemu svetu, čeprav niso bile na prvih bojnih linijah.

In čeprav se zna oglasiti kdo, ki bo pametoval o feminizmu in vlogi ženske, to nikakor ni moj namen. Sama vidim določene vzporednice med pomenom živo rdeče šminke v času druge svetovne vojne in dogajanjem trenutno pri nas in v svetu. Torej, vsi mediji so preplavljeni z novicami o korona virusu, ki ga ‘obdelujejo’ z vseh vidikov. Človeška psihologija je nagnjena k temu, da se hitro vda malodušju, strahu, paniki in splošnemu negativizmu; vse to pa se širi tako hitro kot virus in je enako, če ne še bolj nevarno. To seveda ni težko, saj je situacija, v kateri smo se znašli, res težka in je vsekakor neznana. A kot poudarjajo psihologi, je v takih težkih časih še toliko pomembneje, da znamo pravilno ‘dozirati’ informacije. Seveda ne bomo zatiskali oči in prav je, da smo na tekočem z dogajanjem. A hkrati moramo biti dovolj disciplinirani in odločni, da zamejimo količino negativizma, ki ga še dovolimo v svoje misli in v srce. Če želimo ohraniti upanje na boljše čase (ki zagotovo prihajajo, o tem ni dvoma), je pomembno, da še vedno dovoljujemo lepoti, da prihaja do nas in nas tolaži ter oskrbuje.


foto: pinterest.com

Zato ne obsojajte tistih, ki pišejo članke še o čem drugem kot o koroni. Ne obsojajte slikic na instagramu, ki se morda ukvarjajo s čim ‘nepomembnim’, češ, kakšno vezo ima zdaj to, a ne veš, kaj se dogaja po svetu. Poglejte si kakšen fin video na youtubu, ki vas navdihuje: mogoče intervju s kakšnim igralcem ali igralko, ki vas navdihuje; potopis kraja, ki bi si ga zelo želeli obiskati; makeup tutorial ali lepotni nasvet kakšne lepotne vlogerke, recept kakšnega finega kuharja ali kuharice … Seveda vsi vemo, kaj se dogaja, a izredno koristno je, če znamo še vedno videti tudi lepo, če znamo razmišljati še o čem drugem, če se znamo zaposliti in zamotiti še s čim drugim. Pri tem so nam lepe, koristne vsebine na socialnih omrežjih lahko v veliko pomoč, kot nam je lahko v pomoč tudi sprehod v naravi, branje dobre knjige, ogled filma, preživljanje časa ob pogovoru ter igranju z otroki in tako dalje.


foto: pinterest.com

Vsak zase ve, kaj je zanj tista ‘rdeča šminka’, ki dviguje njegovega duha in ki mu polepša dan, teden, mesec. Zame je to prav zares rdeča šminka, ki si jo nadanem, ko se odpravim v studio snemat video za moje gledalke in gledalce. Morda je ‘rdeča šminka’ zate v teh časih to, da si umiješ lase, čeprav boš cel dan z otroki doma. Morda je to zate video na youtubu, ob katerem lahko izvedeš 20 minut aerobike ali pilatesa. Mogoče pogled na hude čevlje z visokimi petami, ki te spomnijo, da spet prihajajo časi, ko jih boš dejansko lahko obula in imela za kam obuti 😉 . Morda je to za koga risanje, ustvarjanje, pisanje, igranje inštrumenta, ustvarjanje novih receptov v kuhinji. Bodimo pozitivno naravnani in močni, obdajmo se z lepimi mislimi in pozitivnimi vsebinami. V vsakem primeru jo bomo tako boljše odnesli 😉 .


foto: pinterest.com

Odgovori