Blog

Najbolj modni sandali letošnjega poletja

Letos smo čakale malo dlje, a očitno kdor čaka, res dočaka. Še celo najbolj zmrznjene bomo v teh dneh lahko končno pokazale svoja stopala, jaz sem danes otvorila sezono sandalov (pa sem res med tistimi, ki imajo noge ves čas mrzle). Sem se pa v preteklih tednih že skoraj sprijaznila, da bomo očitno iz ene zime skočili kar v naslednjo, brez da bi se vmes vsaj malo poletno pogreli. Resno sem se zamislila nad sabo, ko sem začela kar razmišljati o volnenih jaknah in usnjenih gležnjarjih, kar me ponavadi “napade” šele konec avgusta … No, očitno bo zdaj končno malo topleje in zagotovo se sprašujete, kakšni so trendi za sandale 😉 .

Najprej moram (z obžalovanjem) povedati, da je “the” oblika trenutnih čevljev spredaj štirioglata. Štirioglate balerinke, štirioglati sandali s paščki, štirioglate japanke. Trend so začeli že leto ali dve nazaj pri Bottega Veneta, kot ponavadi pa je trajalo nekoliko dlje, da se je vse skupaj “precedilo” do filtra verig hitre mode. Če se zdaj sprehodite po Zari, jih boste zagotovo zagledale. Sama se po vsej verjetnosti ne bom pridružila tistim, ki jih bodo nosile. Če se sprašujete o najbolj instagramabilnemu modelu čevljev, potem pa veste, da morajo biti fejst oglati. Pa še nekaj – če je temu pridružena še “kitten heel”, torej nizka petka, malce zamaknjena navznoter, boste še bolj “in”. In ja, v bistvu gre za kombinacijo vseh tistih lastnosti pri čevljih, zaradi katerih smo jih zadnja leta pometale stran iz naših garderob.

foto: pinterest.com
Podoba 1 od MREŽASTI ČEVLJI BREZ PETE iz Zare
foto: zara.com
Podoba 1 od SANDALI S PETO IN VOZLOM iz Zare
foto: zara.com
Podoba 4 od USNJENI SANDALI S PETO IN S PAŠČKI iz Zare
foto: zara.com

Če gremo od tega, kar je res moderno (pa ne nujno tudi lepo) k temu, kar je lepo/klasično (ne pa nujno tudi zelo moderno), potem so zelo v trendu še vedno sandali z nekoliko debelejšim podplatom. Saj veste, kako so bili pozimi modni taki reeeees robustni gležnjarji z gumo, ki bi jo zavidala še pehota SV ali pa gozdarji iz Kočevja? No, sandali so vseeno bolj nežni, a kot že nekaj poletij zaporedoma, se še vedno nosijo z debelejšim podplatom ter izdatno okrašeni s kamenčki in podobno.

foto: pinterest.com
foto: emporium.si
ECCO ELEVATE PLATEAU SANDAL
foto: si.ecco.com
Kate-Gray-Glattleder-Sandale-multicolor
foto: humanic.net
foto: transporterfootwear.si

Seveda pa so vedno lepi tudi nežni usnjeni sandali s paščki, ki včasih spominjajo na gladiatorske in so lahko brez pete ali pa z visoko peto. Trenutno najbolj modna različica sandalov s paščki je taka, ki ima tako trakec med prsti (kot japanke) kot tudi trakec, ki se zavezuje okrog gležnjev. Pozor, za to varianto je treba imeti res vitke gležnje, sicer efekt ne bo preveč lep, občutek zatečenih gležnjev, v katere se zarežejo tanki trakci, pa tudi zelo neprijeten za nositi. Razveseli nas lahko tudi novica, da so pete lahko tudi malo debelejše, bolj konkretne, kar nam omogoči, da v sandalih s peto lahko normalno hodimo tudi po nekaj ur in tudi v vročini.

foto: pinterest.com
foto: emporium.si
 Gino Rossi KAMEL
foto: ccc.eu
Kate-Gray-Glattleder-Sandale-schwarz
foto: humanic.net
Criss-cross straps sandals - Article without model
foto: shop.mango.com
Steve-Madden-IRENEE-R-silber
foto: humanic.net
foto: pinterest.com

Natikači so z nami že nekaj poletij in se še nikakor ne poslavljajo. Prvi in najlepši so še vedno tisti od Hermèsa, so jih pa prekopirale tudi številne druge znamke, tako da jih ni težko najti. Najbolj tipična oblika sandalov natikačev je tista z le enim pasom preko narta, vendar če iščete malenkost bolj elegantno (in recimo da tudi službeno, če nimate posebnega službenega dress coda) različico, potem poiščite take, ki so spredaj zaprti, imajo pa odprto peto. Vse skupaj je res lahko zelo lepo in skoraj formalno, tako da je to odlična varianta tudi za na kostime, elegantne široko padajoče hlače, dolge obleke in podobno. Če iščete udobno obutev za kakšno posebno priložnost, bi pa rade nekaj modnega, potem bi jaz vsekakor razmišljala v to smer.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
Podoba 4 od USNJENI NATIKAČI S PREKRIŽANIMI PAŠČKI iz Zare
foto: zara.com
Leather straps sandals - Medium plane
foto: shop.mango.com
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je image-2.png
foto: mass.si
foto: pinterest.com
Podoba 1 od NATIKAČI S KAMENČKI iz Zare
foto: zara.com
Point-toe slingbacks Marella
foto: si.marella.com
foto: mass.si
Sandali Lasocki Bež
foto: ccc.eu
Coco moccasins - Medium plane
foto: shop.mango.com

Vedno aktualna opcija so seveda tudi t.i. špagarice – to so sandali s polno peto, ki je izdelana iz plute ali vrvi. Mogoče ne gre za najbolj vroč trend, ampak če zaupate okusu slavnih ikon klasičnega okusa, potem z njimi težko zgrešite.

foto: pinterest.com
GAIMO-VALENCIA-SIMPLE-beige
foto: humanic.net
Wedge strips sandals - Article without model
foto: shop.mango.com
ECCO SHAPE 35 WEDGE SANDAL
foto: si.ecco.com
foto: transporterfootwear.si

In kaj še preostane? Za res neformalne priložnosti so zame osebno nenadomestljive Birkenstock-ice (in njim podobni sandali), nekatere druge prisegate na cokle (mimogrede, zelo modne!, ampak jaz pravim “Ne, hvala”), spet tretje na japonke v stilu Havaianas ali Ipanema. Ne pozabimo, ta obutev je praktično samo za na plažo/vrt/peskovnik/piknik, zato jo za kakršnekoli službene priložnosti pustimo doma.

foto: pinterest.com
Gizeh Birko-Flor Patent
foto: birkenstock.com
Podoba 3 od USNJENI COKLI S KOVINSKO SPONKO iz Zare
foto: zara.com
foto: mass.si
Denim cotton sandals - Medium plane
foto: shop.mango.com
foto: emporium.si

Odgovori