Blog

Peach Fuzz – barva leta 2024 in kako jo nositi?

Pantone je kot vsako leto tudi za letos izbral barvo leta, ki so jo poimenovali Peach Fuzz. Utemeljili so, da gre za barvo, ki je naravno elegantna in nam nudi občutek topline, objetosti in sprejetosti.

foto: pinterest.com

Gre za nežen, pastelno mareličen odtenek. Seveda smo z opisi in izrazi lahko tudi malce bolj svobodni, tako da temu odtenku lahko poleg izraza mareličen rečemo tudi breskov, oranžno-roza, v nekaterih primerih celo pudrast z mareličnim podtonom.
Medtem ko so nekatere ženske zelo vesele tega odtenka, pa so druge nad njim malo skeptične, saj jim bodisi ni všeč ali pa ne vejo, kako ga nositi.
Če sem iskrena, je odtenek res nekoliko specifičen, saj kot barvna svetovalka ne morem reči, da je univerzalen. Nimajo ga recimo vsi barvni tipi v svoji barvni paleti, prav zato bo za nekatere to malo večji izziv. Zelo pristaja svetlolaskam s svetlimi očmi, pa vsem rdečelaskam in kostanjevo rdečkastim lasem; tudi če imamo temnejše lase in topel podton (da nam bolj pristajajo topli odtenki rdeče in rožnate ter zlata kot kovina), ga lahko nosimo. Pri vseh teh ženskah bo to tudi odličen odtenek za uporabo v ličenju (šminke, glosi, rdečila za lica, senčke za oči itd.). Malo manj dobro pa bo izpadel na vseh s hladnim podtonom, preprosto zato, ker gre za topel odtenek.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Seveda so se modne znamke že zagreble in odtenek Peach Fuzz pridno vključile v svoje kolekcije. Najlažje bomo ta nežno mareličen odtenek vključile v svoje garderobe v pomladni in poletni sezoni, takrat ga lahko nosimo v obliki bluz, majic, oblek (lahko tudi kot vzorec na nevtralni podlagi, denimo beli, črni, temno modri in podobno), kril … Zelo lepo se kombinira z vsemi nevtralnimi barvami, če hočemo malo bolj strog videz, ga bomo kombinirale s temno sivo, srednje sivo ali črno, za mehkejši učinek pa z mlečno belo, peščenimi in karamelnimi odtenki, rjavo, svetlo zeleno, olivno zeleno, barvo jeansa, petrolejno … Osebno se mi ta odtenek zelo lepo ujema tudi z odtenki tople rdeče, koralne, terakote …

foto: si.marella.com
foto: shop.mango.com
foto: hm.com
foto: shop.mango.com
foto: si.weekendmaxmara.com
foto: soliver.si
foto: comma-store.eu

Tudi moški lahko posežejo po tem odtenku, če imajo slog, ki dopušča tudi nekaj barvnega eksperimentiranja in niso strogo zavezani le črnini, modri in sivi. Zakaj pa ne? Za moške priporočam, da si v tej barvi omislijo morda kakšen preprost pulover iz tanke pletenine, polo majico ali t-shirt. Zlahka pa si predstavljam, da ga bodo denimo Italijani, ki so znani po svoji nekoliko bolj ekstravagantni uporabi barv, nosili tudi kot denimo chino hlače, kar je za večino Slovencev verjetno povsem nepredstavljivo, a Italijani bodo to kombinirali z usnjenimi čevlji barve konjaka, dobro srajco in suknjičem in videz bo odličen. Prav tako je Peach Fuzz odličen odtenek za poudarke na poročnem stajlingu.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Odgovori