Blog

Modni trendi za pomlad 2024

Če me poznate, veste, da pri trendih omenjam in delim predvsem tiste, ki se mi zdijo uporabni in nosljivi za “navadne smrtnike”, torej nas, ki to pišem in berete 🙂 . Ker so v trgovine že odločno zakorakale pomladne kolekcije (ki v teh (pre)toplih dneh prav super pašejo in nam že burijo domišljijo), poglejmo, kaj bomo (lahko) kupile in kako nosile = kako se bo to vklopilo v naš slog in našo obstoječo garderobo.

Če začnemo kar z barvami, poleg Peach fuzz barve, ki je barva letošnjega leta in ki sem jo omenila v prejšnjem članku, je Pantone trende povzel še v teh dveh paletah:

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Kaj vidimo? Med nevtralnimi barvami prevladujejo odtenki sive in peščeni odtenki, tako da bo vsak barvni tip lahko našel kose v osnovnih barvah zase. Med živahnejšimi barvami pa je veliko oranžne in tople rdeče (ti se bosta lepo tonsko ujeli z barvo leta Peach fuzz), nato pa odtenki olivno zelene, nekaj hladnih lila in vijoličastih ter turkizna s ščepcem limonino rumene. Pomlad in poletje bosta torej razkošno barvita, žareče barve pa bomo umirjale s sivo, peščeno in belo. Ni slabo ;).

Kar se tiče silhuet, ostajajo na kraljevem prestolu široke hlače z visokim pasom, ki smo jih do zdaj menda osvojile tudi tiste, ki ne spadamo v Gen Z ali mlajše, ampak smo milenijke ali celo boomerke. Široke hlače z visokim pasom so izjemno laskave za številne silhuete (o tem sem že pisala) in resnično lahko rečem, da jih to sezono ponujajo čisto vse znamke, v vseh materialih od volne do bombaža, lanu, viskoze in sintetičnih mešanic, ter na moje veselje v res vseh barvah, kar si jih lahko zamislimo.

foto: pinterest.com
foto: IG @elodieromy
foto: IG @thatsnotmyage
foto: IG @zara
foto: comma-store.eu
foto: si.marella.com
foto: twinset.com
foto: reserved.com

Ker je za eleganten in šik videz lepo, da ohranimo lepe in laskave proporce, so k takim hlačam zelo lepi zgornji deli, ki so malo krajši (če niso, jih zatlačimo v hlače, lahko popolnoma – npr. bluze – ali pa deloma – kakšno pletenino). A kar je letos zelo izrazito v ospredju, so vse vrste krajših jaken na gumbe, ki so izjemno šik in tvorijo res odlično kombinacijo z voluminoznimi hlačami. V to kategorijo spadajo tudi večne jaknice v slogu Chanela. Poleg kombinacije s širokimi hlačami grejo lepo tudi na vse vrste drugih oblačil, še posebej pa na daljša midi ali maksi krila, daljše obleke ali obleke s širokim spodnjim delom in na pencil krila. Nakup krajše jaknice bo dobra odločitev, v kolikor ste že kdaj v preteklosti takole ob prehodnem času pomislile, da bi imele nekaj, kar ni več tako toplo in debelo kot zimski plašč, je pa vendarle še vedno topleje od tankega trenča ali jeans jaknice. Za toplejše mesece se krajše jakne spremenijo v kratke, strukturirane jopice, ki so nadvse dobro oblačilo tudi za poslovno garderobo, saj so udobne kot jopa in skoraj tako formalne kot suknjič.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: stories.com
foto: mango.com
foto: boden.co.uk
foto: zara.com
foto: soliver.si
foto: sezane.com

Poleg naštetega se v prihajajočih mesecih ne smemo bati obleči tudi kakšnega kosa s kovinskim leskom, za katere že dolgo velja, da jih ne “šparamo” samo za večerne priložnosti. Naj bo sijaj srebrn, zlat, rožnat ali kakšne druge barve, bo spomladi in poleti spominjal na lesket vodne gladine. Za čez dan kos s kovinskim leskom (npr. bleščičasto krilo, metalik hlače, obleko s kovinsko nitjo itd.) uravnotežimo s kosi, ki so iz matirane teksture in s tem dodamo nujno potrebno “ozemljitev”: npr. navaden t-shit iz bombaža, lanena srajca, volnena jopa, usnjeni mokasini ali superge in podobno.

foto: pinterest.com
foto: reserved.com
foto: stories.com
foto: shop.mango.com
foto: sezane.com
foto: dixiefashion.com

Če ste ljubiteljice suknjičev (blazerjev), potem se jim tudi to sezono ne boste odpovedale – sama pa tako ali tako vedno poudarjam, da je to kos, ki naj ne manjka v nobeni garderobi (bolje da jih imamo več ;)). Letos so tako kot lani spet modni prepasani suknjiči. Če nimajo dodanega pasu, lahko pas dodamo same: vzamemo kakšen pas iz blaga od recimo obleke, vzamemo kakšen vintage usnjen pas in ga prepnemo čez suknjič … Gre za klasično silhueto prepasanega suknjiča iz štiridesetih let prejšnjega stoletja, ker pa so po novem suknjiči malo večji, oversize, je pas odličen način, da silhueto vseeno naredimo laskavo in poudarimo pas.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: shop.mango.com
foto: fr.maje.com
foto: si.pennyblack.com
foto: stories.com

Posebne bluze in srajce so nekako vedno v ospredju v toplejšem delu leta, ko jih lahko nosimo tudi samostojno, letos so še bolj posebne kot prejšnja leta. Najbolj pogumne (ali najmlajše ;)) med nami jih boste nosile v “odrezani” verziji, ob tem bodo zelo prav prišle hlače z visokim pasom, ki sem jih omenjala nekaj odstavkov višje. Tudi če se dogaja kaj posebnega z rokavi, je to vedno dobrodošlo: lahko so romantično napihnjeni, retro zvončasti, plisirani ali se zavezujejo okrog zapestja; statement bluza ali srajca je odlična izbira za osrednji kos outfita, ki bo imel glavno besedo in ob sebi potrebuje samo še dobro krojene hlače in čevlje.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: stories.com
foto: cos.com
foto: farmrio.eu
foto: si.weekendmaxmara.com
foto: sezane.com

Odgovori