Blog

Osvetljevalci (highlighterji)

Kadar ste izrazito utrujene, neprespane, dehidrirane in bi rade bile hitro videti bolje, je kapljica osvetljevalca skoraj najhitrejši način za bolj mladosten, svež, vlažen in napet videz obraza. Prav tako je sijoč videz obraza primeren za večerne priložnosti, morda za večerne plesne urice ali za večerjo v soju sveč, ki bodo samo še poudarile osvetljene poteze obraza.

foto: Odglavedopet

Kaj so osvetljevalci? Kot pove že samo ime, gre za izdelke, ki dajo obrazu osvetljen videz. Angleški izraz ‘highlighter’ pomeni osvetljevalec, tisti, ki poudari. Izraz ‘strobing’, ki je zadnje čase še bolj popularen, pa pravzaprav pomeni enako kot ‘highlighting’, torej ličenje obraza z uporabo enega ali več osvetljevalcev.
Obstajajo v številnih formulacijah in teksturah, nekateri so primerni za nanos po celem obrazu, drugi le za določena mesta obraza.

foto: Odglavedopet

Osvetljevalec je izredno primerno ličilo za vse, ki imate suho, pusto, navidezno utrujeno kožo brez zdravega sijaja, saj nanos osvetljevalca kožo optično napne in jo naredi bolj vlažno, sočno, mladostno. Za suho kožo pride do najlepšega efekta, če kremni osvetljevalec uporabimo pod pudrom ali pa eno kapljico tekočega osvetljevalca zamešamo v eno kapljico tekočega pudra ter nanesemo na cel obraz kot običajen puder. Poleg tega lahko osvetljevalec v kamnu (ali kroglicah, Guerlain Météorites je bil in ostaja kultni izdelek te vrste) nanesemo tudi po nanosu pudra in ostalih ličil – namesto matirajočega pudra, ki bi kožo naredil še bolj suho in pusto, tako dobimo obraz, ki rahlo diskretno sije, kot bi bil osvetljen od znotraj.

Kremni osvetljevalec – primer, foto: Odglavedopet
Osvetljevalci v kamnu, foto: Odglavedopet

Tiste z mastno kožo, ki imate svojega sijaja že tako ali tako dovolj in vam je ljubši mat videz kože, se nanosu osvetljevalca na cel obraz izognite. Lahko pa uporabite osvetljevalec samo na določenih mestih na obrazu, da jih poudarite in dodate obrazu 3-D videz. Tipične točke na obrazu za nanos osvetljevalca so: notranji kotiček očesa (podari očem bolj spočit, vlažen videz), tik pod obrvmi (deluje ‘budilno’, saj odpre področje okrog oči in navidez malce dvigne lok obrvi), na zgornji del ličnic (nad rdečilo oziroma bronzer – s tem dobimo čudovit trodimenzionalen videz ličnic, ki so zato videti bolj napete in izrazite). Nekateri osvetljevalec nanesejo tudi na sredino nosu (linija od korena do konice nosu), nad zgornjo ustnico za bolj poln, voluminozen videz ustnic ter na sredino brade. Za vse to lahko uporabimo tekoči osvetljevalec, formulacijo v stiku ali paleto osvetljevalcev.

Tekoči osvetljevalci, foto: Odglavedopet
Osvetljevalci v stiku, foto: Odglavedopet
Paleta kremnih osvetljevalcev, foto: Odglavedopet

Lepo je, če je osvetljevalec v podtonu podoben podtonu naše polti oziroma barvnega tipa, kar pomeni, da za hladen (modrikast oziroma bolj pink) podton polti uporabimo bolj rozkasto-srebrnkast osvetljevalec. Za topel (rumenkast ali olivno karamelen) podton polti pa so zelo lepi osvetljevalci z zlatim ali bakrenim sijajem.

foto: Odglavedopet

 

Odgovori