Vaša vprašanja

Kaj naj najstnik obleče za k birmi?

Pozdravljena Tina,

v jeseni sem bila zelo navdušena nad vso vsebino na tvoji delavnici in sem se tudi sedaj spomnila nate, ko razmišljamo o oblačilih za birmo v mesecu maju. S sinom sva že malo gledala po spletu in je ugotovil, da bi imel metuljčka, ne bi imel hlač na rob, kupila sva že eno temnejšo srajčko. Zanima me, če si mogoče že pisala o smernicah oblačenja za najstnike za takšne dogodke, kot je birma? Bom zelo vesela in verjetno tudi kakšna druga mami, ki ima letos za obleči birmanca.
Lep pozdrav,

Tatjana

foto: nextdirect.co.uk

Živjo Tatjana!

Najstniki imajo ponavadi zelo močno izraženo mnenje o tem, kaj bi radi obleki in kaj ne ter kako bi bili radi videti. Večina se jih daleč najbolje počuti v kavbojkah, supergah in jopici s kapuco – pa še to mora biti zelo podobno tistemu, kar nosijo sošolci in prijatelji, da ne bi otrok preveč izpadal. Področje je še toliko bolj občutljivo, če gre za posebno priložnost, kot je recimo birma. Ne želijo biti videti preveč ‘poštirkani’ ali podobni svojim očetom, hkrati pa si tudi njihovi starši želijo, da bi se najstnik uredil tako, kot se za priložnost spodobi.

Vsekakor svetujem, da ima najstnik besedo pri tem, kar se izbere za birmo. Če boste kupili tisto, kar mu bo všeč, bo to zagotovo oblekel tudi še kdaj kasneje, kar je smiseln argument pri nakupovanju (vseh ali velike večine) oblačil. Pa vendar je prav, da se z elegantnejšimi oblačili pokaže spoštovanje do posebne priložnosti in da je otrok oblečen drugače kot za vsak dan.

foto: zara.com
foto: pinterest.com

Metuljčki so trenutno za fante zelo moderni in naredijo zanimiv efekt. Še raje kot k suknjiču ga fantje kombinirajo na teliran brezrokavnik. Srajca naj ima dolge rokave (ki jih lahko kasneje tudi zaviha) in njen ovratnik mora biti brez majcenih gumbkov na konici ovratnika. Če noče hlač na rob, kupita t.i. ‘chino’ hlače, to so hlače iz blaga, ne jeansa, običajno rezane ozko, malenkost na korenčka. Delujejo formalneje od kavbojk in vsekakor bistveno bolj mladostno od ‘hlač na rob’, ki so del dvodelne moške obleke.

foto: nextdirect.co.uk

Zanimiva alternativa zgornji možnosti je tudi svetla fantovska dvodelna obleka, ki jo skombinira s srajčko (brez kravate ali metuljčka) ali kar na majico z okroglim izrezom.
Tudi za čevlje ni povsem nujno, da so iz gladkega usnja in na vezalke, saj vprašanje, ali jih bo sploh še kdaj obul. Lahko izberete čevlje iz semiša, morda mokasine ali pa ‘čevljaste superge’, torej nekaj med čevljem in supergo. Naj guma ne bo predebela in tudi sicer mora čevelj delovati ozko in elegantno.

Tudi če sta že začela z nakupi (temna srajčka), svetujem, da barvno shemo malce dvigneta še s kakšnim svetlejšim kosom oblačila, da ne bo vaš birmanec videti, kot da gre na pogreb namesto k birmi ;).

foto: zara.com
foto: zara.com

Kaj pa za dekleta? Tukaj je običajno lažje, saj punce komaj čakajo, da lahko oblečejo elegantno oblekico, morda tako, za katero sicer ni priložnosti. Na voljo je bogata izbira različnih oblek, takih brez rokavov, čez katero lahko da tudi jopico, ali pa s kratkimi ali dolgimi rokavi. Birmanke običajno še ne nosijo pet, lepo pa je, če obujejo lepe balerinke. Te bodo prišle v poštev tudi še spomladi in poleti. Birmankin videz lahko zaokroži zanimiv cvetličen dodatek za lase, recimo kot obroč, sponka, elastika s cvetlicami iz blaga itd.

foto: boden.co.uk
foto: nextdirect.co.uk
foto: stradivarius.com

 

Odgovori