Vaša vprašanja

Zelo majhne ženske konfekcijske številke – kje??

Pozdravljeni, Tina,
že nekaj časa spremljam vaše objave in priznam, da mi vsakič zbudijo željo, da bi si kupila kaj novega, česar pa nikoli ne storim :). Predvsem zato, ker mi ni nič, ampak res prav nič prav. Pa ne zato, ker bi bila tako obilna, ravno nasprotno. Pred štirimi leti sem hudo zbolela in po vseh operacijah in dolgotrajnem zdravljenju sem močno shujšala in pri 155 cm pristala na dobrih 40 kg teže. To pa pomeni, da so mi na ženskem oddelku prevelika vsa (predvsem spodnja) oblačila. Če povem kot primer, da so mi prevelike tudi najmanjše hlače v Orsayu ali Zari in da kupujem na otroškem oddelku hlače za 12 let, potem si verjetno znate predstavljati, da imam resen problem :). Stvar pa je v tem, da si želim oblačil za ženske in ne otroke. Nakupovanje je zame postalo nočna mora in tako že nekaj let nosim močno omejen nabor oblačil, ki ga nikakor ne zmorem dopolniti. Za namig, v katero trgovino se mi splača zaviti, bi vam bila neizmerno hvaležna.
Prijazno vas pozdravljam!
Vanesa

foto: pinterest.com

Pozdravljena, Vanesa!

V vašem problemu, da izredno težko najdete dovolj majhna oblačila zase, bi se znala prepoznati še kakšna bralka Odglavedopet. Zato sem se odločila, da vam odgovorim kar v obliki prispevka na mojem blogu.

Bojim se, da tople vode ne bom odkrila, vseeno pa vam lahko podam nekaj svojih predlogov v zvezi z nakupovanjem za vas. Najprej morate vedeti, da imajo nekatere znamke v splošnem manjše konfekcijske številke od drugih. Generalno gledano velja, da imajo italijanske, francoske in španske znamke manjši ‘sizing’ od recimo nemških, švedskih, angleških, nizozemskih znamk. To pomeni, da bodo številke v Zari, Massimo Duttiju, Benettonu, Sisleyu, Max Mari, Liu Jo, …, bližje vašim meram kot odgovarjajoče številke v H&M, Orsayu, Commi, S’Oliverju, Espritu, C&A in tako dalje. Zato vam svetujem, da se ozrete po prvih, še posebej Liu Jo in Massimo Dutti imata najmanjše številke zares zelo majhne in bi vam morda znalo biti kaj prav (oboje najdete v Emporiumu). Za pogledati sta tudi znamki, ki spadata pod Inditex (Zara), a sta usmerjeni v mlajšo žensko populacijo in imata zato precej majhne številke, to sta Bershka in Stradivarius.
Naslednji nasvet, ki vam ga dam, je, da poiščete znamke oblačil, ki imajo v svoji ponudbi tudi ‘petite’ oddelek. Tipično na ‘petite’ oddelku sicer najdete predvsem krajša oblačila za ženske nižje rasti, vendar se pod ‘petite’ običajno razume tudi, da gre za ženske z drobno konstitucijo in so zato oblačila prilagojena tudi v siceršnjem kroju, ne le v dolžini. Pri nas imajo ‘petite’ oddelek pri Dorothy Perkins in Wallisu (oboje Emporium). Morda tudi še kakšna druga trgovina, za katero ne vem.
Če še niste, vam toplo priporočam, da poskusite tudi spletno nakupovanje. Konkretno spletna trgovina asos.com ima na voljo (tudi) zelo majhne številke, tudi do evropske 30 in 32 (pri teh dveh je nekako obseg oblačila v bokih podoben kot pri otroški številki 12, za katero ste rekli, da jo kupujete). Tudi yoox.com ima možnost zelo majhnih konfekcijskih številk, do italijanske XXS, kar ponovno nekako ustreza vašim meram – vsaj okvirno. Seveda gre pri spletnem naročanju za določen riziko, vendar lahko nakup vrnete in vam povrnejo znesek nakupa, če vam ne bi ustrezal. Morda pa ravno na ta način odkrijete kakšno novo znamko ali (spletno) trgovino, ki vas bo navdušila!
Nenazadnje moram omeniti tudi to, da v kolikor najdete neko oblačilo, ki vam vsaj okvirno ustreza, vedno obstaja možnost, da ga date šiviljsko popraviti oziroma prilagoditi (skrajšati, zožati v določenem delu itd). To je nekaj, kar tudi sama počnem – čeprav nimam težav najti oblačil v svoji velikosti – ker namreč pogosto šele popravek oblačila pomeni, da bo prileganje res odlično in posledično tudi moje počutje v tem oblačilu. Zdi se mi, da se ljudje premalokrat odločamo za to, da bi dali tistih nekaj ekstra evrov za popravilo, pa je škoda. Prav to je dostikrat tista pika na i, ki naredi razliko med ‘meh’ in ‘uau’ učinkom ;).
Dobra rešitev za tiste, ki ne najdejo oblačil zase v trgovinah, pa je vedno tudi šivanje po meri. Če najdete šiviljo ali poznate koga, ki je spreten s šivalnim strojem, lahko nastanejo zares čudovita oblačila, ki vam bodo prav kot ulita in ki jih ne bo imel nihče drug.

foto: pinterest.com

 

Odgovori