Blog

Navdih: italijanski slog

Italijani so znani po tem, da znajo uživati življenje (la dolce vita) in to
se vsekakor kaže tudi v njihovem slogu. Po mojem mnenju ni nobenega drugega naroda, kjer bi bili čisto vsi ljudje, od 0 do 99+ let starosti, izredno dobro oblečeni, tako kot so Italijani. Sprehod po ulicah kateregakoli italijanskega mesta, majhnega ali velikega, je pravi užitek in paša za oči, pa naj bo sredi poletja, sredi zime ali kadarkoli vmes.

fashion street style
foto: pinterest.com

Italijani so narod, ki živijo in dihajo z modo. Nič čudnega, saj so nekatere najbolj znane modne hiše iz Italije. Še bolj kot po visoki modi (ta je bolj značilna za francoske modne hiše z dolgo tradicijo) pa so Italijani znani po tem, da znajo in želijo modne trende vkorporirati v svoje vsakdanje življenje. Kaj želim s tem povedati? Naj gre za moške ali ženske, stare ali mlade, “bogate” ali povsem povprečne ljudi, vsi imajo neverjeten smisel za trende, za kombiniranje, za detajle, za to, da se na čisto povprečen dan in za čisto povprečne opravke uredijo in pika. Skorajda bi pa rekla, da Italijanom čut za estetiko in dobro oblačenje z leti narašča, ne upada. Najbolj odbite in zanimive kombincije ponavadi vidim na starejših, ne na mladih.

Italian Women - Turning Sixty Street Style Tips
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Sama sem vedno, ko sem v Italiji, očarana ravno nad tem, da tudi ko ljudje hitijo iz službe, grejo “samo na kavico” v bližnji kafič ali pa se sprehodijo do tržnice, so oblečeni hudo dobro. Kako? Sklepam, da doma sploh nimajo grdih oblačil ali oblačil, ki jim ne bi pristajala. Poleg tega sami povejo, da je zanje hoja po trgovinah, gledanje izložb, preizkušanje novih kosov, pravi užitek. To je njihov hobi, ne obveznost in rezultat je morda prav zato tako dober. Mimogrede, tudi moška italijanska moda je prava paša za oči, kar mi je pri njih še posebej všeč, je to, da tudi moški zelo radi nosijo barve, pa naj bo to kot pisan okvir za očala, barvita puhovka, chino hlače, čevlji zanimive barve …

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Italija je od nekdaj slovela kot dežela, kjer so bili pravi mojstri izdelave oblačil in usnja; tam smo Evropejci vedno kupovali kvalitetna oblačila, čevlje in torbice. Italijani namreč znajo (še vedno se najboljše čevlje v Evropi proizvaja v Italiji, Franciji in na Portugalskem), pa naj gre za moške ali ženske čevlje, usnjene torbe, usnjene jakne itd. Enako velja za kvalitetna volnena oblačila, za plašče, suknje, krila, … Je pa treba povedati, da se je v zadnjih desetletjih tudi to malo spremenilo, saj zaradi selitve proizvodnje številnih znamk hitre mode v Azijo, Italijani niso bili več konkurenčni, zato je kvaliteta italijanskih oblačil praviloma malo padla. Ne vedno in ne pri vseh znamkah, je pa to vsekakor opazno.

Če ste podoben letnik kot sem sama, potem se mogoče še spomnite zadnjih let Jugoslavije, kako se pri nas res ni dobilo nič lepega za obleči. Zato so se ljudje enkrat ali dvakrat na leto zapeljali v Italijo (verjamem, da tisti bližje avstrijski meji v Avstrijo) in si tam kupili usnjene čevlje ali škornje, morda lepo krilo, moški suknjič ali otroške kavbojke in puloverje. Tudi ena prvih tujih znamk, ki je prišla k nam in kjer smo v Nami prvič lahko kupovali tudi kaj, kar je vsaj malo dišalo po inozemskem dizajnu, je bil Benetton.

Še ena stvar se mi zdi pri Italijanih in njihovem slogu zelo pomembna in tudi vredna posnemanja. Namreč ta, da si v stilskem smislu veliko upajo, še zlasti za slovenske razmere. Če jih primerjam z nami, smo Slovenci pri modi in trendih zelo zadržani, konvencionalni, tradicionalni, racionalni. Veliko imamo zadržkov in predsodkov, kaj komu paše (ali ne) in zakaj. Če pa pogledamo Italijane in Italijanke, se s tem sploh ne obremenjujejo. Težko bi rekla, da so tam vse ženske visoke, manekenske lepotice, a prav vse se oblečejo modno, stilsko, tudi drzno v smislu trendov in se s svojo višino, težo, leti pri tem sploh ne obremenjujejo. To se mi zdi naravnost odlično. Nimam občutka, da bi si katerakoli med njimi mislila: “Za tole sem pa premajhna/prestara/preveč grda/prevelika/predebela …” Pri tem bi zanje mirno rekli, da večkrat velja rek “Več je več”, saj se ne bojijo plastenja nakita, tekstur, okrasja itd., a njihov attitude poskrbi za to, da vse deluje okusno in stilsko, nikoli kmečko. Italijanske ženske nikoli ne vidiš z mastnimi ali neurejenimi lasmi, vedno so naličene in kot iz škatlice.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Ker je italijanskih znamk ogromno, bom naštela le nekaj najbolj prisotnih pri nas. Prvi pri nas sta bili znamki Benetton in Sisley. Po čudovitih pleteninah je vedno slovel Stefanel. Vsi poznamo čevlje Geox, kjer dobimo kvalitetne modele za vse starosti, od malčkov dalje. Kvaliteni in ne dragi italijanski čevlji so tudi Bata, Nero Giardini,

Med najbolj priznane italijanske znamke vsakdanje mode spadajo tiste iz Max Mara skupine in so (vsaj v večini) dobro zastopane tudi v Sloveniji.
Pri njih najdemo kvalitetne kose za mnogo let, ki na prefinjen način kombinirajo trende s klasiko in dobrimi materiali. To so npr. Weekend by Max Mara, Max&co, Marella, Pennyblack, Sportmax, iBlues, Max Mara. Pri znamki Marina Rinaldi bodo modne kvalitetne italijanske kose našle dame s “plus size” konfekcijskimi številkami. Tudi Luisa Spagnoli nudi klasične kroje z ženstvenim pridihom, ki so primerni za službo ali prosti čas.

Poigravanje z različnimi teksturami in kombiniranje na videz nezdružljivih detajlov dobro obvlada Twin Set. Med trendnimi italijanskimi znamkami (številne najdemo v obliki butikov po vseh italijanskih mestih) pa naj omenim še Vicolo, Dixie, Rinascimento, Kocca, Imperial

Za navdih sloga z italijanskih ulic priporočam ogled YT kanala (sicer ruske vlogerke) Moda EGD, npr. tale, tale, tale ali katerikoli drug njen video.

Odgovori