Blog

Navdih: skandinavski slog

Ko si gradimo lastni slog in modno identiteto, ne moremo mimo stilskih referenc, ki nas navdihujejo in nam brusijo okus za tisto, kar nam je všeč. Pri tem so nam v velik navdih lahko določene evropske stilske smernice, saj so (smo?) evropski narodi znani po odličnem oblačenju. V tem in nekaj naslednjih člankov bom tako predstavila tiste evropske sloge, ki se mi zdijo najboljši in najbolj vredni ogleda. Danes začenjam s skandinavskim slogom.

foto: pinterest.com

Kaj je skandinavski slog? Gre za način oblačenja, ki ga imajo na Švedskem, Danskem in Norveškem. V zadnjih nekaj desetletjih se je skandinavski slog zasidral na sam vrh zgledov dobrega oblačenja. Gre za nekatere najbolj mrzlih in vremensko neprijaznih držav na svetu, zaradi česar so severne znamke oblačil znane po svoji uporabnosti, praktičnosti, toplih materialih in – to jim je zelo pomembno – trajnostni naravnanosti.

foto: pinterest.com

Prepoznavni elementi skandinavskega sloga so: minimalizem, čiste linije, nevtralna paleta in ohlapni kroji. Ta slog je torej blizu vsem, ki ne marajo preveč poudarjati svoje silhuete, saj jim oblačenje ne služi za poudarjanje postave, ženstvenosti ali seksapila, ampak predvsem cenijo praktičnost ob hkratni slogovni brezhibnosti. Vzorci so redko prisotni in kadar so, so enostavni, nebarviti, prav nič romantični. V skandinavskem slogu ni ničesar preveč, okrancljanosti ni, gre za izčiščenost in neokrašenost v maksimalni obliki.

foto: pinterest.com

Prisotnega je veliko plastenja (kar je logično zaradi nizkih temperatur) in poigravanja z različnimi dolžinami. Tipična predstavnica “skandi” sloga bo v tem letnem času nosila ogromen volnen plašč, debelo volneno kapo, torbico iz blaga (eko in trajnostno), široke hlače in velike gležnjarje v stilu bulerjev ali ogromne superge. Izpod rokavov plašča ji bodo kukali tudi (pre)dolgi rokavi volnenega puloverja ali obleke. Kosi so praviloma oversize, ženske nosijo kose, ki bi lahko bili (in pogosto tudi so) moški.

foto: pinterest.com

Pasovi, telirani kroji, poudarjanje dekoltejev, minice v kombinaciji z visokimi petami, oz. kar minice nasploh – tega v skandinavskem slogu ni. Zadnja leta se v minimalistično barvno paleto, ki je sestavljena pretežno iz nevtralnih tonov peščene, bele, karamelne, črne, sive in modre, sicer močno mešajo tudi močni odtenki živih ter neonskih barv. Vedno pa jih kombinirajo na način colour-blockinga, torej večje barvne površine kombinirajo eno z drugo.

Image may contain Transportation Vehicle Car Automobile Human Person Clothing Shoe Footwear Apparel and Sunglasses
foto: pinterest.com

Skladno s siceršnjo logiko skandinavskih žensk glede oblačenja imajo minimalističen pristop tudi h kozmetiki in lepoti nasploh. Lasje so naravno stilirani, zelo pogosto speti v figo, ki je lahko na vrhu glave ali nizko, na vratu. Nega kože je obvezna, ljubijo znamke, ki se ponašajo z naravnimi sestavinami, eko certifikati in imajo trajnostni pristop. Praviloma uporabljajo minimalno količino makeupa, tj. obarvano kremo, produkt za poudarjanje obrvi (obvezno!), maskaro in rdečilo za lica.

Naj naštejem nekaj skandinavskih modnih znamk, ki so izjemno poznane in priljubljene ter kjer lahko najdete odlične kose z vsemi zgoraj omenjenimi značilnostmi.

Seveda vsi poznamo H&M, pri katerem je linija Premium Selection tista, ki gradi na trajnosti, saj nudi kakovostne naravne materiale in minimalistične linije. Tu je COS z zelo izbrušenimi, arhitekturno navdahnjenimi kroji, kjer se tu in tam pojavi kakšen zanimiv krojaški “zasuk” ali detajl. K H&M skupini spada tudi Arket.

Za športna oblačila, resnično vodoodporne vetrovke in parke ter seveda izjemno popularne nahrbtnike je tu Fjällräven.

Ena najbolj znanih modnih znamk je Acne Studios. Na znamko Ganni, ki je nekoliko bolj cenovno dostopna kot Acne, prisegajo fashioniste po celem svetu, pri Ganniju pa imajo (malce izven skandi okvirov) zelo izrazite, barvite in odbite dizajne.

Malce bolj vsakodnevno, nosljivo in nadvse prijetno modo ponujajo znamke Noa noa, Norr in Lolly’s Laundry.

Romantične obleke in bluzice za posebne priložnosti, ki jih pogosto nosi tudi evropska kraljevska smetana, nudi ByTimo.

Za več skandinavskega modnega navdiha si lahko ogledate tale YT kanal. Danska vlogerka Naja Sierra razlaga skandinavski slog tule. Danska stilistka Signe o skandinavskem pristopu k modi in lepoti tule.

foto: pinterest.com

Odgovori