Blog

‘Modna revija’ na ulicah Reke

Prejšnji teden sem imela možnost preživeti dan na Reki, ko sem spremljala moža, ki je moral tja službeno. Nadvse sem uživala v tem, da sem se nekaj ur sama potikala po tujem mestu in malce raziskovala njegove kotičke.

foto: Odglavedopet

Na Reki pred tem še nisem bila, oziroma vsaj ne na ta način, da bi jo lahko prehodila in začutila njen utrip. Sonce je vroče pripekalo in ženske so mi ponudile pravo pašo za oči, ko sem opazovala, kako so urejene. Ker ne zahajam pogosto na Hrvaško, sem tja odšla polna pričakovanja in v mislih premlevala to, kar pogosto slišim, namreč da so Hrvatice res zelo urejene gospe z izjemnim smislom za estetiko.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Ulice Reke so mi to potrdile. Težko presojam oziroma primerjam standard Hrvatov s slovenskim, ker za politiko in ekonomijo nisem preveč dobra. Dejstvo pa je, da je očitno, da tamkajšnje ženske veliko dajo na to, da so urejene, da spremljajo modo in modne trende (to potrjujejo številne dolge obleke in krila, ki so ravnokar v modi in ki so jih bile reške ulice polne), da so urejene ne glede na starost, postavo ali stas, skratka vsega občudovanja vredno. Ženske so bile najpogosteje v oblekah in oblekicah, čeprav je bilo videti tudi kombinacijo belih hlač in bluz recimo. Imele so lepe torbice, sandale, čevlji s peto pa so skoraj bolj pravilo kot izjema. Lahko rečem, da nisem videla ene ženske z mastnimi lasmi (!).

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Videla nisem nič pretirano kričečega, ni bilo videti tiste teatralične, že skoraj pretirane urejenosti, kot jo imajo recimo dame iz južnejših držav bivše Juge (in ki nam je Slovenkam verjetno malenkost tuja). Ne, Hrvatice so preprosto povedano nekaj stopenj urejenosti nad nami (govorim v povprečju, seveda se najdejo odkloni na obeh straneh) in mislim, da se od njih lahko tega odnosa do urejenosti samo učimo. Posnela sem nekaj (ne preveč dobrih) fotografij, seveda so v večini od zadaj 😉 , ker si nisem upala odkrito spraševati in nadlegovati ljudi. Mislim pa, da bodo za ilustracijo vseeno dobre.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

 

foto: Odglavedopet

Zdaj pa eno malce provokativno vprašanje, ki si ga lahko zastavi vsaka bralka sama pri sebi: Kaj moja (tvoja) podoba govori o tvojem odnosu do sebe? Ker ko sem gledala gospe na ulicah Reke, mi je na misel prišel stavek iz reklame: ‘Ker se cenim.’ Kako/koliko se pa ti ceniš 😉 ?

 

En komentar na “‘Modna revija’ na ulicah Reke

  1. Alcessa Alces

    Odgovor na vprašanje o samocenjenju pri meni pretežno ne obsega veliko komponent stališča “kako se bom oblekla, da bom drugim všeč in bodo verjeli, da se cenim”, ker tovrstna usmerjenost po mojem mnenju pomeni predvsem eno: ponotranjeno željo, biti dekoracija človeštva. Torej neke vrste okrasni predmet in instagram futr.
    Želja po samocenjenju pa vsekakor je: prvi korak je vedno dosledna higiena, pri kateri stopnjo doslednosti in intervale določam kar sama in poskušam izpolniti čim več svojih želja in potreb, tudi tistih, nastalih na podlagi javnega mnenja (te vedno najprej preverim).
    Naslednji korak so seveda oblačila in pa čevlji – pri čevljih ljubezen do sebe čedalje pogosteje dokazujem z udobjem, pri videzu pa poskušam zaobjeti vse od relativno elegantnega (visoke pete, vendar blok) do moderno športnega (športni copati h krilu), ker z vsem tem nekako izražam dimenzije svoje osebnosti. Kdo pa bo, če jaz ne?
    Enako pri oblačilih: Kdo sem danes in koliko me je? je pogosto vprašanje, še bolj pogosto je samo Kje je kaj za oblečt, ker se mi mudi delat? 🙂 Ali pa Kaj bi bilo najbolj praktično obleči? Če že razmišljam o tem, kaj bi oblekla za ven, največkrat poskušam uresničiti neko idejo, večinoma manj konvencionalno od povprečja. Na ulicah pogosto vidim ženske, ki se oblačijo v skladu s tradicionalnimi predstavami o letnih časih in kombinacijah (črtasta majica, bele hlače in sandale poleti, ali pa cvetlična oblekca z nakitom ipd.) in vsekakor zaslužijo občudovanje, samo da je to pri meni bolj kratko ob občudovanja za ženske, ki si upajo biti drugačne, ki rožce in črtice kombinirajo drugače (kar velikokrat počneš tudi sama, eden od razlogov, da sem tvoja fenica 🙂 ali pa jih povsem ignorirajo, ravno tako kot ignorirajo nalogo, da naj so dekoracija človeštva in so namesto tega raje nekaj čisto drugega. Ali tretjega. Ali pa nič, tako kot se meni pogosto zgodi.

Odgovori