Vaša vprašanja

Kako naj izberem pravo plisirano krilo zase?

Tina, pozdravljeni!
Mogoče ideja za kakšen post – plisirana krila so mi zelo všeč, vendar še nisem našla takšnega, ki bi mi pasalo. Oblika moje postave je hruška, pa se mi zdi, da me vsa plisirana krila naredijo spodaj še okroglejšo. Obstajajo plisirana krila na A?
Lp Urša

foto: Odglavedopet

Živjo Urša,

Hvala za tole vprašanje. Plisirana krila so zelo popularna in ženskam v splošnem tudi zelo všeč. Kot ste omenili, pa je včasih kar umetnost najti takega, ki pristaja določeni postavi. Poglejmo nekaj pomembnih vidikov, ki vplivajo na splošen izgled plisiranega krila, pa tudi na to, kako bo pristajalo kateremu tipu postave.

 1. Material
  Plisirana krila so lahko iz najrazličnejših materialov, od volnenih plisejev za pozimi (pomislimo na kakšno plisirano krilo iz škotskega kara) pa vse do bombažnih, viskoznih, svilenih, usnjenih in iz umetnega usnja, sintetičnih … Čeprav sem sama velika oboževalka naravnih materialov, pa moram priznati, da se mi pri plisiranih krilih najbolj obnese sintetika. Zakaj? Ker gube stojijo tako, da jih tudi pranje ali čiščenje ne ‘povozi’, spodaj se ne potimo, tako da ni bojazni za neprijeten vonj, so lahka za vzdrževanje in tako naprej. Plisirana krila iz trših materialov stojijo bolj togo, zato nas zagotovo optično razširijo. Torej bi volnene pliseje, trde bombažne pliseje itd. priporočala za tiste, ki ste zelo vitke oziroma si morda celo želite optično razširiti spodnji del telesa (npr. postava v obliki obrnjenega trikotnika, postava steber). Trdi pliseji zelo lepo pristajajo tudi tistim ženskam, ki imajo zelo plosko zadnjico brez oblin. Za vse, ki imate normalno do širšo zadnjico, pa priporočam mehke, fluidne pliseje, ki se lepo uležejo po oblinah, zaradi česar subtilno poudarijo silhueto in ne dodajajo kilogramov.

  foto: pinterest.com
  foto: pinterest.com
  foto: pinterest.com

  foto: pinterest.com
 2. Širina gub
  Tudi širina gub na podoben način kot material lahko zelo vpliva na izgled plisiranega krila. Ožje kot so gubice, bolj laskave so za širše postave, saj drobno gubanje zagotavlja lepo uleganje po postavi in onemogoča, da bi krilo stalo trdo. Dober trik za širšo zadnjico in stegna so tudi nepravilni pliseji, to pomeni, da so gubice zalikane neenakomerno, nekako naključno in ne povsem geometrijsko pravilno.

  foto: pinterest.com
  foto: pinterest.com

  foto: pinterest.com
 3. Dolžina krila
  Kot pri vseh drugih krilih je tudi pri plisiranih dolžina ključnega pomena. Ne glede na modne trende, ki trenutno zapovedujejo midi (torej srednje) oziroma maksi (dolge) dolžine kril in oblek, v realnem življenju vedno iščemo dolžino, ki se konča na najožjem delu spodnjega dela nog. To je toliko bolj pomembno, kolikor močnejši imamo spodnji del telesa. Najožji del nog je pri različnih ženskah različen. Za nekatere je to sredina kolena, za druge tik pod kolenom. V primeru vitkega spodnjega dela nog in vitkih gležnjev tudi midi dolžine, ki presekajo meča na sredini, niso problem. Če v trgovini pomerjamo plisirano krilo, ki nam je zelo všeč po vseh kriterijih, razen po dolžini, imejmo v mislih, da je krajšanje krila zelo uporabna možnost, ki za verzirano šiviljo ni prav noben problem.

  foto: pinterest.com

  foto: pinterest.com
 4. Celotna kombinacija
  Za konec še nekaj besed o celotni kombinaciji oziroma outfitu s plisiranim krilom. Modno je prav vse, torej lahko svoje plisirano krilo nosite z elegantnimi gležnjarji s peto, mestnimi supergicami, sandali z ali brez pete, salonarji, salonarji s paščki, celo z usnjenimi gležnjarji v kavbojskem slogu. Če je postava bolj oblinasta, stremimo k podaljšanju silhuete in nog, tako da zgornji del (majico, bluzo, puloverček) zatlačimo v krilo, izognemo se prevelikemu volumnu v zgornjem delu telesa (najlepši so ozki zgornji deli, ki uravnotežijo volumen plisiranega krila) ter k hlačnim nogavicam in čevljem, ki podaljšajo noge, kar pa je odvisno od same barve krila.

  foto: pinterest.com

   

  foto: pinterest.com
  foto: pinterest.com

  foto: Odglavedopet

Odgovori