Vaša vprašanja

Zgornji deli brez rokavov – kdaj in kako jih nositi?

Tina, ker poletja (na moje veliko veselje) k sreči še ni konec, me zanima tvoje mnenje o majicah in oblekah brez rokavov. Kakšne, kdaj, kako … Vedno imam to dilemo, ali lahko nosim kaj takega ali ne, glede na to, da imam malo večje prsi in tudi moje roke niso povsem vitke… Hvala za tvoj odgovor!

Draga bralka, hvala za super vprašanje.
V poletnih dneh, ko je res vroče, se verjetno večina žensk spogleduje z zgornjimi deli brez rokavov. Lahko gre za majice, bluze, pletenine brez rokavov, ali pa seveda za zgornji del obleke ali kombinezona, ki je brez rokavov. Fino je, da imamo pri tem, ko se odločamo, kdaj in kako nositi ta oblačila, v mislih nekaj vidikov.

Najprej recimo nekaj o tem, za kam in kdaj so primerni zgornji deli brez rokavov. Osebno mislim, da so priložnosti, ko jih lahko mirno oblečemo, in so tudi priložnosti, ko je treba res razmisliti o tem, ali so primerni oz. se jim raje odreči. Sigurno so majice, bluze in obleke brez rokavov primerne za vse sproščene priložnosti, kot so dopustniški dnevi, pa naj bo to na morju, na pikniku ali na potovanju (v tem primeru je že dobro imeti v torbici tudi kakšno pašmino ali jopico, da jo ogrnemo, ko gremo v cerkev, v lokal, v muzej in podobno). Zagotovo so primerni za šport, za doma, za hitre opravke okrog hiše in podobno.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Kadar pa imamo v mislih službene priložnosti, moramo biti že malo bolj zadržane. Za nekatera delovna mesta (javna uprava, pravo in sodstvo, učitelji v šolah, pisarne in podobno) zgornji deli brez rokavov preprosto niso primerno oblačilo, razen če je zgornji del takega kroja, da ima širše naramnice (vsaj za 3-4 prste) ali če pokriva ramena. V teh službah bi se osebno tudi odrekla odprtemu hrbtu, topom brez naramnic, topom na eno naramnico in vsem zgornjim delom s tankimi (cca. 1cm) naramnicami. Zakaj? Preprosto zato, ker v njih ne boste videti profesionalno in elegantno. Če ima bluza nekoliko podaljšano naramnico, ki npr. prekriva zgornji del ramena, če so rokavčki prisotni, če je naramnica široka IN hkrati nima zgornji del (ali obleka) odprtega hrbta, potem v najbolj vročih dneh v primerni kombinaciji lahko ta oblačila nosimo tudi za v večino služb. Tudi trenutno zelo moderna kombinacija hlač in brezrokavnika iz enakega materiala je zelo primerna za službene priložnosti.
Ni pa odveč imeti v pisarni tudi suknjiča ali jope iz lahkega, zračnega materiala, če nas v klimatsko shlajenem prostoru zazebe ali če lahko nepričakovano pride do situacije, ko moramo vendarle izpasti bolj zadržano in “pokrito”.
Če smo povabljene na dogodek, ki bo potekal v uradnem, formalnem vzdušju ali v cerkvi, potem veljajo ista pravila kot za v pisarno in službo, torej: ne tankih naramnic, ne golega hrbta, ne zg. delov brez naramnic; naramnice naj bodo široke vsaj 4 prste ali več. Bodimo elegantne, spoštljive do sebe in drugih.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: cos.com

Seveda pa so tukaj tudi posebne priložnosti, kjer obleke brez rokavov pridejo do izraza. To so kakšne zabave, glamurozne priložnosti in sprejemi (izključeni državni prazniki in proslave, tam se je treba držati protokolarnega kodeksa oblačenja!), valete, maturantski plesi, novoletne zabave, rojstnodnevna praznovanja … Če nam gostitelj in priložnost to dovoljujeta, si takrat lahko privoščimo tudi vse kroje svečanih oblačil brez rokavov.

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Drugi ozir pri izbiri zgornjih delov brez rokavov pa je naša postava. Načeloma velja pravilo, da bolj kot imamo vitek zgornji del telesa (vitke roke, majhne prsi, vitek hrbet), bolj nam taki zgornji deli pristajajo. V tem primeru lahko izbiramo zgornje dele brez naramnic, s tankimi naramnicami in podobno.

foto: pinterest.com

Če nas je zgoraj nekoliko več, se raje odločamo za širše naramnice ali vsaj polovične kratke rokave. Pogosto pa si ženske z nekoliko večjim zgornjim delom telesa preprosto naredijo večjo uslugo s tem, če oblečejo nekaj z rokavi (kratkimi, do komolcev, 3/4 dolžine ali dolgimi – ki jih lahko tudi zavihamo za sproščen videz!); velika verjetnost je tudi, da se bodo v tem primeru tudi bolje in bolj samozavestno počutile.

Floral wrap neckline dress - Details of the article 3
foto: mango.com
foto: pinterest.com
Ruffled blouse - Details of the article 5
foto: mango.com
foto: pinterest.com

Zelo zaprti zgornji deli brez rokavov bodo bolje videti na ženskah z majhnimi prsmi, tiste z večjimi raje izberite malo večji okrogel ali V izrez. Nujno je, da imamo pod zgornjimi deli brez rokavov ustrezen modrček, ki naj bo gladek, brez čipkaste teksture in podobnih detajlov (tak bo videti najmanj opazno in bo zato tudi najbolj šik), primerne velikosti in naj prsi ustrezno pokriva ter podpira. Zadnje čase popularni samolepljivi trakovi, ki jih uporabljamo namesto modrčka (t.i. booby tape in podobno) so v resnici primerni le za najmanjše košarice.

foto: pinterest.com

Odgovori