Blog

Kako kombinirati barve?

Pogosto vprašanje, ki si ga zastavljamo, kadar imamo v omari oblačila živih barv, pa tudi takrat, ko nam v trgovini pade v oči kakšen čudovit živobarven kos. ‘Kako bom pa to kombinirala?’ Zveni znano, kajne 😉 ?

Najpogostejša opcija, na katero pomislijo ženske, je živa barva + črna. Črne imajo ženske kar precej v garderobi, velja za varno barvo in tudi kombinacije žive barve s črno so tiste, ob katerih jim je nekako še najbolj udobno. Lahko izpade lepo, a gledano z vidika barvnih tipov, je črna + živa barva zelo kontrastna kombinacija, ki zna nekatere barvne tipe malce nadvladati: da prej opazimo kombinacijo kot pa žensko oziroma njen obraz. Za nekoliko mehkejši efekt zato včasih svetujem črno nadomestiti s temno modro (ali džinsom), temno sivo, rjavo, peščeno.

foto: pinterest
foto: instagram
foto: instagram
foto: pinterest
foto: pinterest
foto: pinterest
foto: pinterest

Vzorčasti kosi iz živih barv nam običajno tudi ne predstavljajo tako velikega izziva, saj je logika kombiniranja precej preprosta. Enostavno izberemo eno izmed barv v vzorcu in ostale kose v outfitu izberemo v tej barvi. Npr. imamo vzorčasto bluzo v rdečih, belih in oranžnih tonih; preprosto dodamo recimo bele hlače ali krilo, rdečo jopico in nato nevtralne dodatke (nude ali svetlorjavi čevlji + torbica).

foto: pinterest
foto: pinterest
foto: instagram
foto: pinterest

Tretji, morda najmanj znan ali pa najbolj ‘avanturističen’ način pa je preprosto kombinirati več kosov v živih barvah enega na drugega, čemur se včasih reče ‘colour-blocking’. Efekt je podoben, kot da bi recimo sestavljali lego kocke skupaj. Torej nekaj rumenega in nekaj modrega. Okvirno pravilo pravi, da izberemo največ dve živi barvi v enem outfitu (recimo modra in rumena), ostalo naj bo nevtralno. Med nevtralno pa štejemo črno, sivo, temno modro, rjavo, bež odtenke ter vse metalik odtenke (zlato, srebrno, bronasto). Malce drznejše pod nevtralno štejemo tudi leopardji vzorec in temnomodro-bele črte.
Ta način zahteva nekaj več poguma, prav tako ni primeren za zelo strog službeni kodeks oblačenja. Lahko naredimo barvni kontrast (kombinacija dveh nasprotnih barv iz barvnega kroga, recimo rdeča + zelena, modra + oranžna, vijoličasta + rumena), lahko kombiniramo sorodne barve ali več odtenkov iste barve (recimo temno modra + pariško modra + svetlo modra ali rdeča + rumena + oranžna). Take kombinacije in barvne harmonije so lahko zelo lepe, sveže in nikakor ne primerne le za mlade, ampak so videti čudovito tudi na starejših ženskah. Pravzaprav lahko starejša dama z osvežujočo kombinacijo živih barv svoj videz zelo pomladi in ga naredi modernega, sodobnega.

foto: pinterest
foto: pinterest
foto: pinterest
foto: pinterest
foto: pinterest
foto: instagram
foto: pinterest
foto: instagram
foto: pinterest

 

Odgovori