Vaša vprašanja

Kaj obleči za prvi šolski dan?

Bralka mi je napisala:

“Meni bi bilo super, če boš uspela napisat, kaj obleči za prvi šolski dan (sprejem prvošolca, obleka za mamo). Se mi zdi to mini praznik in lepa obleka sodi zraven! Pozdrave, Polona”

First day at school mother leads a little child school girl in first grade
foto: pinterest.com
Mother Meeting Kids After First Day At School Stock Photo - Download Image  Now - School Building, Child, Education - iStock
foto: pinterest.com

Prvi šolski dan se bliža in za marsikoga bo to čisto čisto prvi dan šole. Tudi zame je bil prvi šolski dan vedno nekaj posebnega, ne le v 1. razredu. Spomnim se sebe, ko sem še hodila v šolo in poleti, ko mi je postalo že malo dolgčas po šolskem utripu, sem razmišljala o tem, kaj bom oblekla za prvi šolski dan. Tudi ko so šli moji trije otroci prvič v prvi razred, sem temu posvetila pozornost. Tako so bili vsi trije lepo oblečeni, sin v srajčki in jopici, hčerki v oblekicah in balerinkah. Tudi sama sem se za njihov sprejem v 1. razred lepo uredila, ker je tudi zame ta dan pomenil nekaj posebnega.

Mom on a Budget: Affordable Back to School Clothes | Girl With Curves
foto: pinterest.com

Ker gre za mejnik, ki si ga bo prvošolec ali prvošolka zapomnil/a za celo življenje, je prav, da ta dan naredimo vsaj malo prazničen. Naj se otrok, ki se šole verjetno veseli, počuti nekaj posebnega. K temu seveda sodijo tudi luštne fotografije s šolsko torbico, pa prvič pred vrati nove šole … Vem, da tudi psihologi pravijo, da je lepo, če gremo po sprejemu v šoli npr. še družinsko nekam na sladoled, morda na pico ali na tortico. Skratka, da ta dan ostane vsem v lepem spominu. Prav različna praznovanja, občutek za svečanost in smisel za to, da znamo dni narediti nekaj posebnega, v naše življenje vnaša nekaj svetega, presežnega, mu daje smisel in začimbo.

Prvi šolski dan princese Charlotte, foto: pinterest.com

Naj bo prvošolec ta dan oblečen v kakšno lepo srajčko ali majico, morda obuje nove čevlje ali superge, torba pa tako ali tako spada zraven. Deklice v tej starosti še rade oblečejo krilce ali oblekico, torej naj bodo lepo urejene, v laske jim lahko spnemo kakšno luštno sponko ali obroč in podobno.

Prizor je iz filma Matilda, posnetega po istoimenski knjigi Roalda Dahla.

Tudi mama seveda pride na vrsto 😉 . Seveda je odvisno od vaše filozofije in budgeta, kako boste pristopile k temu, a če iščete dober razlog (beri: izgovor ;)) za novo obleko, je prvi šolski dan v prvem razredu zagotovo tak razlog. Oblečete lahko kakšno lepo in še poletno obleko (iz izkušenj naj povem, da je prav 1. september lahko zelo vroč, lahko pa tudi napolnjen z nevihtami) ter usnjene sandale, balerinke ali salonarje. Lahko oblečete tudi krilo, bluzo ali pa hlače oziroma kostim. Dodajte malo ličil in kapljico parfuma. Tudi to, kako se mamica uredi za njegov dan, otroku veliko pomeni in si bo to tudi zapomnil. Enako velja seveda za očete, srajca je vedno na mestu, še sploh, če jo spremlja tudi lep suknjič ali jakna. Japonke lahko ta dan ostanejo doma.

foto: Odglavedopet

Na koncu pa naj omenim še učiteljice, za katere vem, da se tudi pripravljajo na prvi šolski dan in da jim ni vseeno, kakšen vtis bodo naredile na svoje bodoče učence. Draga učiteljica, če to bereš: ko te bo otrok prvič zagledal, se mu bo to za vedno vtisnilo v spomin, zato bo res lepo, če boš ta dan vesela, zadovoljna, urejena in sproščena. Naj otroci začutijo toplino in ženstvenost. Obleci kakšne lepe barve, saj se sploh manjši otroci zelo pozitivno odzivajo na barve. Dodaj kakšen kos zanimivega nakita, če je to tvoj stil. Visoke pete seveda niso potrebne, če se ne počutiš dobro v njih, a ker se boš tudi s starši ta dan prvič srečala, je prav, da si vsaj nekoliko bolj formalna kot sicer.

Vsem želim lep in dober prvi šolski dan, naj vam ostane v dragocenem spominu!

foto: pinterest.com

Odgovori