Vaša vprašanja

Kaj naj oblečem za svoj krst?

Pozdravljena!

Konec marca se bom dala krstiti. Zanima me, kaj bi bilo najboljše obleči. Naj bi bili v belem. Lahko kakšen drug odtenek, a želja je bela barva. Stil pa me je malo zmedel. Hitro lahko izpade kot poročna obleka ali kot poslovna, pa nočem ne enega ne drugega. Niti nisem najbolj pristašica oblek.
Bom vesela vsakega odgovora, mnenja.
Hvala!
B.

Pozdravljena!

Večinoma ob besedi krst najprej pomislimo na dojenčka, ki je zavit v belo čipko, mama ga drži v naročju, medtem ko mu duhovnik na čelo poliva blagoslovljeno vodo. Pa vendar so besede “In jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha …” včasih namenjene tudi odraslim.
Odrasli, ki se odločijo sprejeti katoliško vero ter prejeti zakramente, ki jih kot otroci niso prejeli, so katehumeni. Že od pozne antike naprej so katehumeni za krst nosili belo oblačilo v obliki dolge bele tunike. Latinska beseda za belo je “candidus”, ki v dobesednem prevodu pomeni “svetleče bel”. Zato so vse, ki so se pripravljali na sveti krst in ga prejeli v obredu potopitve v bazen z vodo, imenovali kandidati, torej dobesedno “tisti, ki so oblečeni v belo”. Izraz kandidat se dandanes uporablja zelo široko za vsakega, ki se za nekaj pripravlja, in seveda ni več vezan na nošenje belega oblačila.

Lahko rečemo, da je krsti dan naš “rojstni dan za večnost”. Zato je to seveda za vse, najprej za krščenca, pa tudi za njegove bližnje, zelo velik praznik. Ker gre za izrazito svetel praznik, je prav, da se mu poklonimo tudi z izborom svečanih, elegantnih svetlih oblačil. V duhu tradicije se pogosto odločamo za belo barvo oblačil. Katehumenke se običajno želijo izogniti videzu neveste, torej dolga bela “poročna” obleka ni najboljša izbira.

Vsekakor pa lahko katehumenka izbere kakšen drug kos oblačila v beli barvi. Še posebej primerni so bela bluza, bel plašček, bel damski suknjič … V taki kombinaciji lahko zraven dodamo hlače ali krilo kakšne druge barve in bo videz zelo lep, dovolj svetel in svečan. Dama se lahko odloči tudi za svetlo obleko do kolen v kombinaciji z elegantnejšim plaščem, jopico ali suknjičem.

Če bi bili radi v svetlem, a ne ravno v snežno beli, so druge barve izbire lahko tudi smetanovo bela, zelo svetlo bež, zlata, ali svetli pastelni odtenki: svetlo rožnata, svetlo marelična barva, …, lahko samostojno ali v obliki zelo nežnega in nevpadljivega vzorčka. Videz zaključimo s primernimi elegantnimi čevlji, svetlo torbico, urejeno frizuro in nežnim ličenjem.

foto: zara.com
foto: maxandco.com
foto: soliver.com
foto: zara.com

Katehumeni, torej moški kandidati za krst, ne morejo zgrešiti z dvodelno moško obleko v kombinaciji z belo srajco in zelo svetlo (npr. belo, svetlo modro, svetlo srebrno …) kravato. In povabljenci? Lepo je, če tudi mi krščencu ob tem nepozabnem dogodku stojimo ob strani v svetlem. Torej tudi če je črna ena naših najljubših barv, se za svetel praznik krsta le oblecimo v svetlejšo, vedrejšo in z vidika simbolike primernejšo barvo.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

 

Odgovori