Blog

Kaj je parka in zakaj jo potrebujete za poletje?

Parka je tip vrhnjega oblačila, ki ni niti bunda, niti jakna, niti plašč, še manj dežni plašč. Pravzaprav v slovenščini nimamo nobenega prevoda ali pravega opisa za to besedo. Definicija parke pravi, da gre za vrhnje oblačilo s kapuco, ki sega dlje od klasične jakne, ponavadi do srede stegen ali celo kolen. ‘Iznašli’ so jo inuiti, to so prebivalci arktičnih predelov Kanade, Grenlandije in Aljaske. Tipično je bila njihova parka iz kože jelenov ali tjulnov, nosili pa so jo za lov in kajakiranje v ledeno mrzlih vremenskih pogojih. Za dodatno zaščito so jih premazali z ribjim oljem, kar je zagotovilo, da so bile njihove parke vodoodporne.

Mature Inuit woman wearing parka ice fishing.
foto: pinterest.com
All sizes | Tøj til kvinde fra inuit i Nordalaska - Woman’s clothes from Inuit in northern Alaska | Flickr - Photo Sharing!
foto: pinterest.com

Parke, o katerih bom pisala danes, seveda niso iz krzna, niti ne potrebujejo posebnih premazov, saj jih nosimo za v urbano okolje. Parka se je v modnem svetu udobno namestila na področje vrhnjega oblačila, ki je nekoliko manj elegantno od dežnega plašča ali trenčkota, pa vseeno bolj stilsko od klasične prešite bunde ali anoraka oziroma ‘windstopperja’. Ti se nosijo pretežno za šport in izrazito športne priložnosti, medtem ko je parka urbana izbira za ‘casual’, torej neformalne stajlinge. Če so pred leti parke dominirale predvsem v zimskem času (vsako leto lahko najdemo zelo lepe, debele in puhaste različice, ki nudijo veliko toplote in izolacije tudi v mrzlem in mokrem zimskem vremenu), pa so v zadnjem času zelo modne tudi za prehodni čas. Ali, če je poletje deževno in hladno kot te dni, so parke tudi super izbira lahkega vrhnjega oblačila za poletje.

foto: soliver.si
Podoba 2 od VODOODPORNA PARKA iz Zare
foto: zara.com
Waterproof parka Marella
foto: si.marella.com
Fuchs Schmitt Parka mit Tunnelzug in Blau - 1
foto: peek-cloppenburg.de

Najbolj tipične parke v zimski različici imajo na kapuci obrobo iz umetnega krzna, poletne parke tega seveda nimajo. Prav tako so najbolj tipične parke zelene barve, pri čemer gre običajno za različice olivno oziroma vojaško zelene barve. To jim daje značilen ‘utility’ videz, ki pa se ga da zelo dobro kombinirati tako na kavbojke in bolj športno obutev (urbane supergice, usnjeni gležnjarji in tako dalje), malce bolj stilsko drzne dame pa parko kombinirajo tudi kontrastno – torej na krilo, potiskano obleko, na balerinke ali celo salonarje. Parka v tem primeru prevzame vlogo oblačila, ki nekoliko ‘prizemlji’ sicer bolj ženstveno kombinacijo ter jo naredi malo bolj mladostno, mestno, kul, eklektično. Ko pada dež, nas parka odlično varuje pred mokroto in tudi pred vetrom.

foto: tom-tailor.eu
2-in-1 parka with a quilted body warmer from comma
foto: comma-store.eu
Rustle-weave parka - Dark beige/Block-coloured - Ladies | H&M 2
foto: hm.com

V letošnji sezoni je videti precejšnje število zelo lepih park, pri čemer sploh ne gre samo za zelene parke, ampak se dobijo tudi v vseh drugih barvah mavrice in imajo včasih celo zanimiv vzorec ali potisk. Sama sem si že dlje časa želela prehodno parko, ki bi bila primerno topla, dovolj dolga (skoraj do kolen) in sem jo pred nekaj meseci našla v Espritu. Glede na vreme zadnjega meseca ugotavljam, da je bil to odličen nakup, saj jo ogromno nosim, vem pa, da mi bo služila tudi v vseh podobno hladnih prihajajočih poletnih dneh (če še bodo) ter tudi v jeseni, dokler se ne bo malce bolj ohladilo.

foto: si.maxandco.com
Lacquered parka Marella
foto: si.marella.com
Esprit - Hooded parka with padding
foto: esprit.com
foto: soliver.si
Polperro 3 Season Coat
foto: pinterest.com
Langmantel im Parka-Style
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
The Ultimate Kate Middleton Style Look Book | Brit + Co
foto: pinterest.com

Odgovori