Blog

Broške – zapostavljeni kos nakita

Zdi se mi, da so broške pogosto zapostavljen kos nakita. Da so ena izmed tistih stvari, ki jih (krivično) pripisujemo ‘starim mamam’, v isti skupini pa se ponavadi znajdejo še biseri oziroma nakit iz biserov, med materiali tvid in med vzorci cvetlični vzorci.
Broška pa je vendarle lahko krasna poživitev outfita. Ko nismo ravno razpoložene za veliko ogrlico ali opazne uhane, vseeno pa bi nekaj dodale na ovratnik ali k izrezu, je broška tista, ki lahko naredi pravo piko na i.

foto: Odglavedopet

Broške so seveda vseh vrst, od pravih vrednih kosov nakita do bižuterije, ki je lahko izrazito zabavna, takorekoč stripovska. Lahko so iz kovin, poldragih ali dragih kamnov, blaga, perja, usnja, plastike in tako dalje. V odvisnosti od tega, kam broško pripnemo, je različen tudi efekt, ki ga z njo dosežemo. Če imamo velike prsi, potem se izognemo dodatnim okraskom in večjim kosom na področju dekolteja. Če želimo optično izgledati višje in/ali vitkejše, si pripnemo broško pokončne oblike, ki bo poudarila vertikalno linijo. Z broško blizu obraza lahko dodamo tisti kanček prave barve obrazu, tudi če imamo recimo oblečen pulover ali majico, ki ni v našem optimalnem odtenku.

Broška ima lahko zgolj dekorativno funkcijo, ko z njo popestrimo pust zgornji del ali dodatno poudarimo zanimiv krojaški del oblačila.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Lahko jo uporabimo kot zaponko in si z njo spnemo dva konca šala, pregloboko izrezano bluzo ali jopico, ki nima (več) gumba.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Z broško na strateškem mestu lahko na ženstven način poudarimo točno tisto, kar želimo poudariti. Ekstravagantna broška pa je lahko tisti dodaten detajl na mali koktejl obleki, ki bo postala glavni ‘conversation starter’ večerne zabave.

foto: Odglavedopet
foto: Odglavedopet

Skratka, za broške velja malce pobrskati naokrog. Težko jo je kupiti na silo, ponavadi se najboljše najdejo takrat in tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Na potovanju, v že pozabljeni šatulji, na boljšem sejmu ali v trgovini, kjer bi najmanj pričakovali ravno broške. Morda pa se kakšna najde tudi pri babici 😉 …

 

Odgovori