Blog

Barva leta 2018 je Ultra violet!

Barva leta 2018, kot jo je razglasilo podjetje Pantone, je Utra violet.

foto: pantone.com

Tako se bo vijoličasta v letošnjem letu pojavljala v modi, kozmetiki, interierju, oblikovanju in bo navdih za barvno shemo različnih dogodkov, kot so npr. poroke. Jaz sem ob tem odtenku najprej pomislila na čokolado Milko.

foto: germandeli.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Zanimivo se mi zdi, da imamo odtenek ‘purple’ vsi barvni tipi v svoji paleti (takih univerzalnih odtenkov, ki pristajajo vsem, je zelo zelo malo), tako da bo lahko vsak našel kakšno barvno inspiracijo v letošnjem letu. Vijoličasta barva v psihologiji barv simbolizira razkošje, luksuz, je kraljevska, pa tudi skrivnostna. Spodbuja ustvarjalnost in introspekcijo. Ker se vijoličasto dobi z mešanjem rdeče in modre, lahko rečemo, da vsebuje tako tople (rdeče) kot tudi hladne (modre) elemente.

foto: asmartbear.com

V modnem smislu je vijoličasta primerna za ženske in moške. Ženske si jo lahko privoščimo kjerkoli, moški pa se običajno odločijo za pulover, kravato ali srajco v vijoličastih odtenkih. Kakšen bolj drzen si bo lahko omislil tudi nogavice v tej barvi.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Vijoličasta se lepo kombinira s številnimi barvami. Bolj umirjene in konzervativne kombinacije daje s črno, belo, sivo, temno rjavo, temno modro. Če pa je naš slog bolj kreativen in se barv ne bojimo, jo lahko pokombiniramo tudi z nekaterimi odtenki zelene, rdeče, zlato ali srebrno, z rumeno in oranžno pa bo tvorila barvni kontrast.

foto: zara.com
foto: zara.com
foto: mango.com
foto: pinterest.com

 

2 komentarjev na “Barva leta 2018 je Ultra violet!

  1. Andreja Tomše Zupan

    Uuuu, noro lepa, moja barva, od kar pomnim.
    Srečno Tina, v novem, mladem letu 2018.

    1. Tina Martinec Selan

      hvala enako, Andreja, in veliko tvoje vijoličaste barve na vsakem koraku ti želim!

Odgovori