Vaša vprašanja

Ali je bolje kupovati oblačila v kompletih?

Na nedavnem predavanju mi je ena udeleženka postavila zelo zanimivo vprašanje in sicer: ali je bolje kupovati posamične kose ali oblačila v kompletih? Ker je vprašanje tako, da rabi nekaj komentarja, sem se ga odločila uvrstiti na moj blog.

Poznam stiliste, ki zelo svetujejo nakupovanje v kompletih. Moje mnenje pa je, da je to odvisno od tega, kakšen pristop ima nekdo do oblačenja oziroma kombiniranja oblačil.

Ljudje se po mojih opažanjih namreč v grobem delijo v dve skupini: v prvi so tisti, ki jim je kombiniranje oblačil muka, ki imajo radi fiksne kombinacije in vnaprej določene komplete. To so ljudje, ki so kreativni na drugih področjih, pogosto so zelo zaposleni in z oblačenjem ne želijo ali ne morejo izgubljati časa. Takim zelo pomaga, če kupujejo v kompletih, pa tudi, če si doma že obstoječa oblačila sestavijo v kombinacije (outfite) in jih potem samo na hitro potegnejo iz omare. Imam kar nekaj takih strank, s katerimi med pregledom garderobe sestavimo precej kombinacij, jih tudi pofotkamo in si potem fotografije recimo naložijo na ozadje računalnika, na telefon ali celo sprintane nalepijo v notranjost omare. Tako je jutranje sestavljanje res enostavno, ker pa je kombinacij kar nekaj, tudi ni možnosti, da bi se outfiti prevečkrat ponovili in bi torej vsi sodelavci vedeli, kdaj se je nazadnje ponovila ta in ta kombinacija.

foto: arhiv stranke in Odglavedopet
foto: arhiv stranke in Odglavedopet

V drugi skupini pa so ljudje, ki jim je oblačenje v užitek in ki jim je sestavljanje novih kombinacij iz že obstoječih oblačil v veselje in kreativo. Prav ste uganili, mednje spadam tudi sama. Čeprav lahko razumem ljudi iz prve skupine in jim pri njihovem oblačenju nudim pomoč, pa sama ne maram preveč ponavljati istih kombinacij ali kompletov. Pravzaprav imam nadvse rada, če lahko nek nov kos, ki ga prinesem domov, vidim v najrazličnejših kombinacijah. Takrat se mi šele zdi, da je nakup dober. Zato podobno svetujem tudi svojim strankam. Nek kos oblačila, ki ga ogledujete, je treba videti (že vnaprej, v mislih) v vsaj treh različnih kombinacijah. Toliko bolje je, če so te kombinacije po ravni elegance/formalnosti zelo različne. Primer: suknjič, ki ga lahko nosite čez večerno obleko, za na službeno krilo in čez vikend s kavbojkami, in tako dalje.

foto: arhiv Odglavedopet

Enoznačnega odgovora na to, ali je bolje kupovati v kompletih, torej ni. Če imate komplete radi in vam olajšajo oblačenje, potem vsekakor da. Če vas kompleti omejujejo, potem pa ni potrebe po tem.

 

Odgovori