Vaša vprašanja

Aktualno: Kako naj se v poletni vročini oblečejo dame v zrelih letih?

» … Dajte, napišite še starejšim damam, kako naj bodo športne, barvite in sproščene, pa ne ceneno/kičaste v mestu ali na dopustu. Pri nas so vse v minicah, premajhnih topih in kratkih hlačah, kroksicah, pa vse visi in se trese … Pa vse zlato nosijo na sebi, verjetno doma ni varno puščati dragocenosti 😉 . Rekli boste, da se norčujem iz svoje generacije, v bistvu pa vselej iščem namig, kje ga lomim oz. kaj je letom in situaciji primerno …
LP Tatjana «

Poletno oblačenje je po eni strani vsekakor izziv. Čeprav je kosov, ki jih oblečemo, kvantitativno manj, in nam oblačenje posledično vzame manj časa in je treba tudi manj usklajevati (pomislite samo na zimo – uskladiti je treba vse, z žabami, rokavicami, šalom in kapo vred 😉 ), pa vse tudi ni tako enostavno. »Nekaj krpic in natikači, pa sem!«, si misli marsikatera dama. Ali nekaj ‘krpic’ in vsaki natikači res zadostijo temu, da smo tudi v poletni vročini videti urejeno, lepo, ženstveno in primerno, pa je drugo vprašanje.
Torej, premajhna, prekratka in preveč razkazujoča oblačila vsekakor niso nekaj, kar bi navzven projiciralo dober okus dame. Morda se zdi, da so k kratkim hlačam, izpod katerih kuka spodnja polovica zadnjice, in prekratkim majicam nagnjene le najstnice. Žal se podobni kiksi dogajajo tudi starejšim, pri čemer je toliko manj okusno, če ‘vse visi in se trese’, kot je zgovorno napisala moja bralka.
Sledi mojih nekaj nasvetov za šik, udobno, lahkotno in sproščeno poletno oblačenje – tokrat predvsem za starejše dame. In kje piše, da se morate po določenem letu držati kosov ali kombinacij, ki so že na daleč ‘staromamske’?? Prav imate, nikjer.

foto: pinterest.com
 1. Krilo je vedno bolj šik izbira od kratkih hlač: Če govorimo o oblačilih, v katerih nam ni vroče (kar si poleti vse želimo), potem je krilo povsem enako vroče/hladno kot kratke hlače. Vendar večini postav, še sploh tistim z močnejšimi nogami in boki, krilo neprimerno bolj pristaja. Izberite lahko, zračno krilo dolžine do kolen, sredine meč ali vse do tal – odvisno od vašega okusa in oblike nog.
  Tudi ¾ hlače, torej take, ki se končajo sredi meč, so zelo težko videti zares lepo, dajejo predvsem športen videz in pogosto nogam ne delajo nobene usluge. Ponovno – raje izberite krilo enake dolžine ali pač hlače, ki so dolžine do gležnjev ali tal.

  foto: pinterest.com
  foto: styleatacertainage.com
  foto: fabulousafter40.com
  foto: pinterest.com
  foto: styleatacertainage.com

  foto: styleatacertainage.com
 2. Obleka je vedno dobra izbira: Z obleko v enem koraku ‘rešite’ več težav. Enostavno jo oblečete, ni potrebno usklajevati zgornjega in spodnjega dela, ni treba skrbeti, ali bodo pod prekratko majico ob nepravem trenutku ven pogledali ‘šlaufki’ in podobno. Dandanašnji so obleke tako popularne in modne, da jih dobite v dobesedno vseh barvah, krojih in vseh cenovnih razredih. Dodate samo še sandale in torbico ali cekarček, pa greste lahko takorekoč kamorkoli. Dolžina obleke naj bo za starejše dame vsaj do zgornjega roba kolena. Na ta račun vam ne bo toliko bolj vroče, vam bo pa to dodalo šik točke, še sploh, če greste na kakšno bolj elegantno zadevo ali v cerkev.
  foto: styleatacertainage.com
  foto: pinterest.com

  foto: theguardian.com
 3. Namesto majic s tankimi naramnicami raje izberite tope brez rokavov ali s kratkimi rokavi: Številnim starejšim damam se kilogrami radi nabirajo na področju nadlakti in ramen. Zelo nelaskavo je videti tako damo v mikro majčki s tankimi naramnicami. Ista postava pa bo videti šik in elegantno v lahkotni bluzi z rokavi do komolcev ali vsaj v zgornjem delu, ki ima pokrita ramena. Super so videti tudi zavihani rokavi dolge srajce ali dobra tunika … Z zelo drobno spremembo torej naredite velikansko razliko, v tem primeru velikansko optično izboljšavo.
foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: styleatacertainage.com
 1. Izberite udobne, usnjene, mladostne in igrive sandale: Ne, v to kategorijo crocsice nikakor ne spadajo 😉 . Proizvajalci čevljev za zahtevnejša stopala nudijo tako lepo, pestro in barvito izbiro, da res ni prav nobenega izgovora, da stopala tlačite v grde plastične natikače, ko pa so dobri usnjeni sandali, ki se bodo prilegali vašim stopalom, toliko lepši.
  foto: clarks.eu
  foto: clarks.eu
  foto: ecco.com

   

  foto: pinterest.com
  foto: kickers.com
  foto: spartoo.eu

  foto: geox.com
 2. Za konec uskladite še modne dodatke: Potrebujete še lahkotno poletno torbico, lahko je cekarček, platnena torbica, zanimiva vrečka iz blaga ali svetlejša in lažja usnjena torba. Zelo modni in luštni so tudi nahrbtnički, ki nam omogočajo proste roke. Tisto veliko, težko zimsko črno torbo pa poleti pospravite v omaro do jeseni. Dodajte velika sončna očala in po želji lahko tudi svetel slamnik. Še kakšna zanimiva poletna ogrlica, pisani uhančki ali ‘koktejl’ prstan, pa ste pripravljene na poletne dogodivščine.
foto: annabelle.ch
foto: styleatacertainage.com
foto: styleatacertainage.com
foto: thesartorialist.com
foto: pinterest.com
foto: advancedstyle.com

 

Odgovori