Blog

“Quiet luxury” ali tihi luksuz: trend leta 2023 ali način (modnega) življenja?

Saj veste, da se v modi trendi menjajo zelo hitro. Vsakih nekaj let pa pride kakšen tak, ki bolj kot ne povzema določen modni slog ali način, kako nekateri živijo in dihajo modo. “Tihi luksuz” je že v tej kategoriji, saj ne gre na nekaj novega, kar bi si kdorkoli že izmislil v letošnjem letu. Gre za modni slog, ki ga nekateri ljudje (znani ali manj znani), modne osebnosti ali določeni sloji ljudi nosijo dobesedno od vekomaj, tako v prostem času kot tudi službeno oz. kadar so v javnosti.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com
foto: zajem zaslona IG

Tihemu luksuzu včasih rečejo tudi “old money style”. Če razumemo, da angleški izraz “old money” pomeni ljudi, ki prihajajo iz bogatih družin in kjer se denar pretaka iz generacije v generacijo, potem si znamo tudi predstavljati, kako se ti ljudje oblačijo. Nimajo potrebe po razkazovanju bogastva ali nošenju zadnjih “it” modnih znamk, saj jim ni treba nikomur ničesar dokazovati. Od nekdaj so bogate ali v tujini plemiške družine dale veliko na dobro krojenje, drage in kvalitetne materiale ter brezčasne kroje.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Dandanes pa modne znamke spodbujajo k bolj premišljenemu in trajnostnemu nakupovanju, k čemur spadajo tudi boljši materiali in klasični kroji – prav to, kar razumemo pod “tihi luskuz”. Če bi skušali opisati ta slog, bi rekli, da je zanj značilna neka brezčasna eleganca, čudovito prileganje oblačil, ki nikakor niso pretesna ali preveč izzivalna, prej konzervativna kot obratno. Velik poudarek je na naravnih materialih, ki dihajo in se gibajo z nami, ki so zračni, prijetni na otip, pozimi topli in poleti hladni; pomislimo na volno, tvid, žamet, lan, svilo, usnje, bombaž… Nikjer ni vidnih napisov ali logotipov znamk, ničesar ni preveč, še posebej ne kiča, lesketanja, šumenja ali ropotanja. Oblačila in čevlji, torbice, pasovi so v odličnem stanju (če niso, jih damo popraviti ali nadomestimo). Tako garderobo sestavljajo oblačila, ki prestanejo preizkušnje menjave trendov v hitri modi in v katerih smo preprosto vedno videti dobro: obleke, bluze, suknjiči, kostimi, dobro krojene hlače in plašči, plisirana in ravno rezana krila, enostavni zgornji deli.

foto: zajem zaslona IG
foto: pinterest.com

Lepota tega “trenda”, ki je pravzaprav bolj modni slog ali način življenja, je v tem, da nihče ne rabi vedeti, kje ste nekaj kupili in koliko ste odšteli za to oblačilo, ali gre za priznano znamko ali ne; pa če nosite Celine, Hugo Boss ali pa Mango. Tihi luksuz ali “old money style” lahko stane zelo veliko, če kupite kose priznanih modnih oblikovalcev. Ni pa nujno, da zanj odštejete celo premoženje. Preudarno nakupovanje (ta slog gre zelo dobro z logiko kapsulne garderobe in premišljenega pristopa k oblikovanju garderobe), iskanje brezčasnosti v oblačenju in dopolnjevanje oblačil z nekaj kvalitetnimi modnimi dodatki vodi k takemu slogu, pa četudi imate omejen budget za garderobo. Zapomnili si vas bodo po dobro krojenih oblačilih in – preprosto povedano – dobremu okusu. Ni to tisto, kar na koncu šteje največ?

Fashions fade, style is eternal." - YSL | Fashion quotes inspirational,  Fashion quotes, Glam quotes
foto: pinterest.com
foto: ralphlauren.eu
GABRIELA HEARST Andy belted plissé cotton and silk-blend gauze shirt dress
foto: net-a-porter-com
Striped knit cardigan with buttons BLACK
foto: massimodutti.com
Trousers in linen canvas - CORNFLOWER BLUE - Weekend Max Mara
foto: si.weekendmaxmara.com
DRIES VAN NOTEN Pleated floral-print organza dress
foto: net-a-porter.com
Tencel cotton culotte pants - General plane
foto: shop.mango.com

Odgovori