Blog

Oblikovanje poslovne garderobe – bodite sodobni, ne trendni

V poslovnem svetu, pa tudi sicer, so nam oblačila na razpolago, da jih lahko uporabimo kot orodje v svojo korist. S pomočjo dobro izdelane zunanje podobe bomo svetu lažje dali vedeti, kdo smo kot podjetnice in podjetniki, s čim se ukvarjamo in katere kvalitete lahko ponudimo tistim, s katerimi sodelujemo. Marsikatera poslovna ženska si razbija glavo s tem, kako se obleči in urediti, da bo videti kar najbolje, pri tem pa pozablja, da ne gre toliko za zadnje trende kot za urejen in kredibilen videz. Mislim, da je potreben razmislek o razlikah med besedama moderen in sodoben. Biti moderen pomeni slediti modi in trendom, ti pa vemo, da se – vsaj na mikro nivoju – menjajo pogosteje kot gre povprečna ženska k frizerju. Posledica hitrega menjavanja trendov je, da bomo lahko videti malce nekonsistentno, če jim bomo preveč zvesto sledile. Saj veste, prejšnji mesec so bila moderna mini krila, naslednji mesec bo v znamenju širokih kril do gležnjev. Težko oboje uspešno vključimo v poslovno garderobo in smo pri tem videti resno, zaupanja vredno in kredibilno. Oblikovalec Karl Lagerfeld je rekel: »Trendy is the last stage before tacky.« Moj prevod bi se glasil nekako takole: »Trendno je zadnja stopnja pred cenenim.« Na drugi strani pa je izjemno pomembno, da smo videti sodobno, torej primerni letu, v katerem živimo. Ne glede na to, ali smo stari 27, 37, 57,  ali 77, nam je v interesu, da smo videti kot iz leta 2017 in ne iz 1997. Ne glede na to, kako dobri smo pri opravljanju svojega poklica, je dosti primerneje, če smo videti sodobno in ne kot obešalnik dvajset let starih oblačil in čevljev, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Verjemite, take stvari se opazijo.
Izdelava dobre (poslovne) garderobe je proces, v katerega je vredno investirati nekaj časa in denarja, saj boste nagrajeni z izborom oblačil in dodatkov, kjer bo imel vsak svoje mesto in smisel v vaši omari.

foto: pinterest.com

Moji nasveti za oblikovanje dobre poslovne garderobe:

1. Poznajte se in si bodite zvesti.
V poslovnem svetu je konsistenca zelo zaželjena. Za to morate dobro poznati zakonitosti svoje postave in svojega barvnega tipa. Ni pomembno, kaj pristaja vaši prijateljici ali kaj je všeč vaši mami. Prav tako tukaj ni prostora za velika presenečenja in mega eksperimente, razen če je vaš posel modno blogerstvo. Vaš cilj naj bo izdelava odlične garderobe, ki bo vsebovala za vas najboljše kose in na teh zakonitostih boste gradili. Vsako sezono lahko dodate nekaj kosov za stilski updejt.

2. Oblikujte svoj slog, po katerem boste prepoznavni.
Logično nadaljevanje točke 1 je, da boste na ta način zgradili svoj slog, po katerem boste prepoznavni. Tukaj pa je tudi nekaj prostora za individualnost. Ljubite usnje? Potem dodajte v svojo službeno garderobo strogo krojeno usnjeno krilo. Ste ‘sraka’, ki ljubi vse, kar se sveti, a si v službi ne morete privoščiti, da bi se svetile kot novoletni oglas? Še vedno obstaja nekaj načinov, kako v garderobo tu in tam vključite kakšno bleščico, ne da bi zato izgubile kredibilnost.
Naredite kratek test. Odprite tisti del omare, v katerem imate pospravljena poslovna/službena oblačila. Če vas pri tem popade slaba volja ali začnete zehati od dolgočasja, potem je nekaj narobe. Vaša garderoba vas ne sme dolgočasiti, ampak se morate z njo tudi zabavati!

3. Ne sledite trendom!
Bodite sodobni (ang. current), ne moderni (ang. trendy). Dober slog, v nasprotju s splošnim prepričanjem, ni tisti, ki je enak slogu vseh ostalih modnih navdušenk z instagrama. Prav tako ni preveč zaželjeno, da vaši zaposleni že od daleč prepoznajo obleko iz najnovejše izložbe trgovine s hitro modo. Hitro menjajočim trendom se je bolje izogniti, vsekakor pa je dobro vsako sezono v svojo garderobo vključiti en ali dva kosa, ki jo poživita in časovno osvežita. Vedno se vprašajte: »Ali bo ta kos čez dve leti še vedno videti dovolj dobro in klasično, da ga bom nosila?« Če je odgovor negativen ali niste prepričane, potem raje investirajte v kaj manj trendnega, kar se bo v vašo omaro in vaše srce zasidralo za dlje časa. Če pa prepoznate v trendu nekaj, kar bo prehajalo trenutne modne hite in ima poleg tega dragocene atribute za vašo postavo, barvni tip ali karakter, potem je tak kos vsekakor vreden nakupa.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

 

Odgovori