Blog

Moja nega zob

Priznam, zobje so mi zelo pomembni. V prvi vrsti zaradi zdravja, pa tudi zato, ker se mi zdi, da je zdrav nasmeh nepogrešljiv del lepote obraza. Če tolikokrat govorim o urejenosti, ne morem iti mimo nege zob, saj lepi zobje izredno veliko prispevajo k urejenemu videzu obraza in širokemu, sproščenemu nasmehu.

foto: Odglavedopet

Ne le, da zobe takoj opazim na drugih, zelo sem tudi natančna pri svoji nego zob. Prav tako – pa vem, da eni starši dosti manj – precej težim svojim otrokom glede umivanja zob. Oni bi pač to naredili zelo na hitro, ker se jim zdi za ščetkanje škoda časa. Pogosto se zgodi, da če opazim slabo umite zobe, jim rečem, da jih bo treba pa kar še enkrat. Pokasiram seveda zavijanje z očmi in kakšno pripombo, ampak verjamem, da so zdravi in negovani zobje ena najboljših naložb za prihodnost. Najmlajši seveda še jaz umivam zobe, medtem ko vztrajam, da si jih devetletnik in šestletnica umivata sama, pri čemer na koncu pregledam zobe in včasih tudi sama dodam še končno piko na i.
Da ne bo pomote: ko govorim o lepih zobeh, tudi slučajno ne mislim s tem popolnoma pravilnih zob. Načeloma so namreč naši naravni zobje tudi pri tistih, ki so blagoslovljeni z zares lepim nasmehom, vsaj do neke mere asimetrični, tu in tam je kje kakšna nepravilnost in tako dalje. Te male ‘napakice’ se mi zdijo prav šarmantne in naredijo obraz bolj individualen, izrazit. Z lepimi zobmi mislim predvsem na negovane in zdrave zobe. Pri slednjem ne moremo brez zobozdravnikov, pri prvem pa je vse v naših rokah.

foto: Odglavedopet

Ustna nega oziroma higiena je nekaj, kar moramo početi redno, predano in ja, tudi takrat, ko navidez ni ne trohice časa ali energije za 2-minutno ščetkanje in nato še nitkanje zob. Nitkanju sem se zavezala pred leti in z zobno nitko si skušam zobe očistiti vsak večer, včasih pa tudi po kakšnem obroku, ko čutim vztrajne, običajno vlaknate ostanke hrane med zobmi. Pri mojih zobeh se mi najbolj obnese nevoskana zobna nitka hišne znamke Müller. Ščetkam si jih najmanj dvakrat dnevno. Zjutraj uporabljam osvežujočo zobno pasto, najraje imava z možem znamko Colgate ali Aquafresh ter zobno ščetko Curaprox z zelo mehkimi in številnimi dlakami, ki se mi zdi res najboljša zobna ščetka med klasičnimi ščetkami. Zvečer je moja rutina umivanja zob nekoliko drugačna, uporabim namreč zobno pasto Parodontax, ki se mi zdi zelo dobra tudi za obzobna tkiva, ter električno zobno ščetko Oral B. Ta je zame idealna prav za zvečer, ker pravzaprav vse delo opravi namesto mene, saj se njena glava rotira v obe smeri in tudi pulzira, kar oponaša zobodravniške pripomočke za recimo čiščenje zobnega kamna. Dobesedno samo premikam štetko od enega zoba do drugega, sicer pa mi roka počiva. Super tudi zmasira dlesni ter stik med zobmi in dlesnijo, kar se mi zdi pomembno, ker se tam sicer pogosto začne nabirati zobni kamen ali delati karies. Moj zobozdravnik pravi, da kamna preprosto nimam in da nima kaj očistiti (vem pa, da je to tudi zasluga določene sestave sline – če je v slini kalcija recimo več, potem se zobni kamen pač dela, kljub rednemu ščetkanju in dobri negi). Gladki zobje, nobenih bolečin in zdrav, sproščen nasmeh iz srca privoščim tudi vsem vam, zato hitro na pregled k zobozdravniku, če je od prejšnjega minilo že veliko časa, in želim vam, da vam za ščetkanje in nitkanje zob nikoli ne bi bilo škoda časa!

Odgovori