Blog

Mamice in urejenost

Glede na odnos do urejenosti po prihodu otrok se ženske delimo na tri različne kategorije.

foto: pinterest.com

V prvi kategoriji so ‘high-maintenance’ mame. Ne glede na to, kako naporen je bil porod, kako malo spi dojenček in koliko dela imajo tudi sicer, so vedno brezhibno urejene. Tudi če je treba vstati ob 5h zjutraj, zato da so do 7h že nazaj s fitnesa, noben davek ni previsok za vzdrževanje fit in mišičastega telesa. Fen frizura? Odkljukano. Podaljšani nohti in trepalnice? Kljukica. To so ženske, ki jih ne boste ujeli s strgano najlonko v salonarju, madežem mlekastega bruhca na ovratniku ali piškotastimi drobtinami, zalepljenimi v naročje kavbojk. Kako jim uspeva? Pojma nimam, sumim pa, da imajo 24/7 na razpolago vsaj eno varuško, morda tudi več … Nikoli ne bom pozabila ženske, ki sem jo srečala, ko sem v porodnišnici čakala na porod moje ta tretje. V sobi, kjer čakajo ženske s popadki, ki so opazni, a še vedno dovolj blagi, da jih še ne spustijo v porodno sobo, je lebdelo čudovito bitje. Brez pretiravanja – to je bila lepotica, ki je imela tiste vrste trebuh, kot ga nadanejo igralkam v filmih – lep, vitek, opazen, a zadržane velikosti, da še vedno izgleda kot modni dodatek. Imela je črne lase, spete v brezhibno figo vrh glave. Njen makeup je bil gledališke vrste (toliko ga sama še nisem imela na sebi), obstojen, polt kot porcelan, oči ji je krasil črn tekoči eyeliner in kot metla goste dolge črne tepalnice. Dišala je kot spomladanski šopek. Med pogovorom mi je povedala, da pravkar rojeva svojega prvega otroka, torej z dojenčki in otroki še ni imela izkušenj. Vseeno to ni zmanjšalo moje očaranosti; česa takega pač še nikoli nisem videla. Ženska v porodni sobi, s popadki, sveža kot cvetlica in z večernim makeupom – svaka čast! Saj ne, da sem jo razumela, ampak vseeno. Zanima me, ali je tudi po porodu obdržala tako visok nivo urejenosti. Ne bi me čudilo, če bi bil odgovor pritrdilen … Izziv teh mam je, da si upajo sprostiti in biti kdaj pa kdaj tudi malo nepopolne. Ravno to pa je običajno kar dober recept za to, da se imajo res fino.

foto: pinterest.com

Druga kategorija so ‘otrok rabi’ mamice. Ponavadi gre za ženske, ki se tudi pred materinstvom niso kaj posebej (rade) urejale. Morda so imele kdaj to željo, pa je nikoli niso realizirale, skoraj vedno pa  so take mamice prepričane, da si pravzaprav ne zaslužijo biti lepe, urejene. Prihod otroka to nekako legitimira. Dela z dojenčkom in otrokom je zares toliko, da besede »Kje pa imam čas še za to?« sploh niso laž. Ženske iz te skupine so skrajno nesebične in dobesedno ves čas, energijo in tudi prihodke namenijo otroku/om. Otroci so vedno v novih oblačilcih, imajo najnovejši voziček, najboljše igrače, najbolj bio zelenjavne kašice in najdražje rojstnodnevne zabave. Same se ponavadi sprijaznijo s trenirkastim spodnjim delom in na hitro narejenim čopom, ki skriva, kdaj je bil nazadnje pri frizerju. Te mame si zelo težko priznajo, da si tudi one kdaj pa kdaj zaslužijo kaj lepega in da ni škoda časa in denarja za občasno pedikuro, frizerja ali nove hlače, če predporodne pač niso več prava rešitev. Običajno traja kar nekaj let (ali nekaj otrok), da doživijo spoznanje, da so tudi one pomembne in da se znajo kdaj pa kdaj postaviti na prvo mesto.
V tretji kategoriji pa s(m)o ženske, ki smo nekako vmes. Imamo trenutke kot prve mamice in take kot ta druge zgoraj opisane, vendar se trudimo, ker nam je urejenost pomembna. Zato si jo želimo obdržati na neki konstanti. To pa sploh ni vedno lahko …! V zares številnih trenutkih moje materinske zgodovine, ko sem bila tako neprespana, da mi je šlo na jok (moji otroci pač niso »spali celo noč«, povedano zelo diplomatsko), sem se nekajkrat nevarno približala temu, da bi mi bilo čisto zares vseeno. Vem, da sem funkcionirala na ‘survival mode-u’. Takrat mi je pomagalo, da sem imela neko uniformo, za katero sem vedela, da bo videti ok in da se bom v njej dobro počutila, se pa mi z njo ni bilo treba ukvarjati. Priznam, da mi je včasih golo dejstvo, da se minimalno uredim za sprehod z vozičkom – nanesem malo šminke, oblečem lepo majico, dvakrat pošpricam s parfumom – naredilo cel dan. To je bil tisti delček mene, ki je bil moj že od prej, še preden sem postala mama, in tega dela sebe nisem bila pripravljena pozabiti ali postaviti v kot.
Ne glede na to, v kateri skupini se ženska najbolj prepozna, se mi zdi, da izziv identitete pride po vsakem otroku in ga ne moreš oddelati naenkrat ali samo enkrat. Neizogibno so določeni deli telesa z vsakim porodom malo mehkejši, malo večji in malo bolj povešeni. Časa zase imaš tudi z vsakim otrokom še malo manj kot prej. Zato je nujno, da znaš ovrednotiti lastno vrednost tudi s trenutki, ki si jih vzameš samo zase in s kakšnim priboljškom tu ali tam. No, zase vem, da ga ni denarja, ki bi me ob 5h zjutraj spravil iz postelje in na fitnes 😉 …

foto: pinterest.com

 

Odgovori