Blog

Kako nositi vzorce?

Moj članek je bil najprej objavljen na portalu Aleteia.

Zakaj se nekatere ženske bojijo vzorcev? Ker jih bodisi ne znajo kombinirati, niso prepričane, če in kateri vzorci jim pristajajo, ali pa se bojijo, da bi bile v njih videti preveč opazne. Poglejmo nekaj pravil, ki vam bodo pomagala, da se boste z vzorci lažje spoprijateljile ter jih vnesle v svojo garderobo.

Velikost je pomembna

Ko izbiramo oblačilo z vzorcem, moramo imeti v mislih svojo postavo. Pri tem sta pomembni tako telesna višina kot tudi splošna zgradba. Velikost vzorca naj se nekako ujema z vašo splošno telesno grajenostjo. Majhne, drobne ženske so videti bolje v drobnih, razdrobljenih vzorcih. Visokim ali močnejšim ženskam pa bolj pristajajo večji vzorci, ker se ti bolj ujemajo z njihovo velikostjo.

foto: pinterest.com

Kateri vzorec izbrati?

Obstaja veliko različnih vzorcev, izbira pa je nekoliko odvisna od vašega osebnega sloga, od priložnosti, za katero se oblačite, ter tudi od vaše postave.

Če povzamemo na kratko, so geometrijski vzorci: trikotniki, rombi, karo … bolj primerni za vitke in ravne postave (tiste, ki nimajo veliko oblin), so manj ženstveni in hkrati tudi nekoliko formalnejši. Abstraktni vzorci ter cvetlični vzorci pristajajo damam, ki so nagnjene k ženstvenemu, romantičnemu slogu. Pristajajo tudi postavam z oblinami.

Vas skrbi, da boste v rožasti obleki videti kot stara mama v predpasniku? Izberite zanimivo barvno kombinacijo ter obleko nosite s takimi čevlji in jakno, ki je stara mama zagotovo ne bi oblekla.

Črte in pike

foto: pinterest.com

Črtasti in pikasti vzorci so večni, kar pomeni, da so vedno videti šik ter nikoli ne gredo zares iz mode. Pike so odličen način za popestritev kombinacije, denimo s pikastim šalom, ki ga kombinirate na enobarven plašč ali suknjič. Pikice so običajno všeč tudi tistim damam, ki jih je sicer vzorcev strah. Tudi črte, še zlasti mornarske, so nekaj, kar lahko nosi vsaka ženska. Črtasta majica, denimo, je varna izbira v dneh, ko ne veste, kaj drugega bi oblekle, če pa jo kombinirate s črnim ali temno modrim suknjičem, je povsem primerna tudi za v službo.

foto: pinterest.com

Je pomembno, kateri kos oblačila je vzorčast?

Seveda, saj se moramo zavedati, da vzorec pritegne pozornost in tako povleče poglede na tisti del telesa, kjer ga nosimo. Zato se običajno odločamo za vzorec na tistih delih telesa, ki so nam všeč.

Če na primer nismo zadovoljne s svojimi boki in zadnjico, zgornji del našega telesa pa nam je všeč, se bomo namesto za vzorčaste hlače odločile za vzorčasto majico ali bluzo. Ženske z lepimi nogami pa rade nosijo vzorčasta krila ali obleke. Pozor, vzorčaste nogavice (še zlasti take, ki so pisanih barv in z raznobarvnimi vzorci) niso primerne za v službo ali za formalne in večerne priložnosti.

foto: pinterest.com

Kako kombinirati vzorčast kos?

Pravilo je, da za preostale barve v naši oblačilni kombinaciji izberemo tiste, ki se pojavljajo tudi v vzorcu vzorčastega oblačila. Vzorec ima običajno neko osnovno barvo, tako da lahko barve drugih kosov oblačil poskusimo ujeti z njo, lahko pa se odločimo tudi za kakšen drug barvni poudarek s katero izmed barv v vzorcu.

foto: pinterest.com

Pogumnejše se lahko odločijo tudi za kombinacijo dveh vzorčastih oblačil, pri čemer velja, da morata biti vzorca barvno povezana, torej imeti neko barvno rdečo nit v izogib preveč kaotičnemu ali klovnskemu videzu. Izjema so mornarske črte in živalski (leopardji) vzorec, ki se lahko včasih kombinirata tudi zunaj tega pravila.

foto: pinterest.com

 

Odgovori