Blog

Premium in loungewear – dva nova pristopa oblačilnih proizvajalcev v letu 2020

V letošnjem norem letu, ko smo definitivno več doma, kot smo bili kdajkoli prej, sem pri številnih znamkah oblačil opazila dve večji smernici, v katere so šle. Sta posledica spremenjenega načina razmišljanja in drugačnega pristopa, ki so ga ljudje ubrali tudi do svojega oblačenja.

Prva izmed novih smernic je bolj trajnostni pristop k oblačenju, pri čemer smo verjetno še vedno svetlobna leta daleč od tega, da bi največji svetovni proizvajalci oblačil le-ta proizvajali neoporečno, iz neoporečnih materialov in s popolno sledljivostjo do začetnih surovin. A vendar – vsaka sprememba, pa če je še tako majhna, zame šteje. Opazila sem, da vedno več proizvajalcev sicer hitre mode v svoji ponudbi nudi tudi bolj trajnostne kose, predvsem pa kose iz kvalitetnih materialov naravnega izvora. Zadnja leta je namreč vse več in več oblačil, ki so prišla iz teh trgovin, bilo iz tako slabih in povsem sintetičnih materialov, da me je večkrat prijelo, da bi se kar razjokala. Tisti, ki ste redni bralci ali sledilci Odglavedopet, veste, da zagovarjam filozofijo, da se za oblačila raje da malenost več denarja, pa da so ta res kvalitetnih materialov in dobre izdelave. A problem nastane, ko je človek sicer pripravljen kupiti kvalitetno (tudi če malce dražje), pa normalnih, naravnih, ne-sintetičnih materialov sploh ni več mogoče dobiti. Kar pomislite, kdaj ste nazadnje v trgovini videli zimski pulover iz 100% volne, bluzo iz 100% svile? Jaz v večini trgovin že zelo dolgo ne (z redkimi izjemami).

Naj naštejem le nekaj brandov, ki so pristopili h kvalitetnejšim oblačilom ter bolj prisotni in s tem bolj popularni pri nas. Pri H&M ponujajo linijo Premium Quality, kjer dobite kose iz: volne, svile, bombaža, usnja, kašmirja.

Wool-blend coat - Beige - Ladies | H&M 4
foto: hm.com
Wool-blend coat - Beige - Ladies | H&M 7
foto: hm.com

Promod ponuja linijo Premium s kosi iz usnja, svile, volne in kašmirja.

Chemisier volanté en soie - Vert émeraude - Chemisiers / Tuniques - Femme -  Promod
foto: promod.fr
Blouson rock en cuir Femme - Noir - Vestes / Blousons - Femme - Promod
foto: promod.fr

Pobudi dražjih, a bistveno bolj kvalitetnih kosov se je pridružil tudi Orsay s Premium linijo, v kateri boste našli volnene plašče, puhovke, semiš jaknice in usnjene torbe.

Beuteltasche aus Leder - Schoko
foto: orsay.com
Jacke aus Wildleder - Violett
foto: orsay.com

Skupno vsem premium linijam je, da so kroji enostavnejši, bolj klasični, manj na žogo zadnje mode ali zadnjih modnih krikov, kar pa je v mojih očeh samo plus, saj to pomeni, da bodo kosi dlje časa aktualni in si z njimi res lahko zgradimo okusen, šik in brezčasen slog. Praviloma so premium linije dostopne preko spletnega nakupa, močno pa upam, da bodo sčasoma našle tudi pot v dejanske (naše) trgovine.

Druga opazna smernica, ki so jo spričo svetovnih lockdownov in logike ‘ostani doma’ morali zavzeti proizvajalci oblačil, pa so kolekcije malce lepših oblačil za doma. Kaj pa naj bi storili, ko je kar naenkrat cel svet ostal v svojih domovih in začel delati od doma – pustili, da jim vse propade, ker ženske letos enostavno ne rabijo toliko kostimov, bluz in plaščev kot prejšnja leta? Raje so skočili na vagon ostanidoma logike in začeli ponujati ‘loungewear’, kar je za moj okus samo malo bolj fensi izraz za trenirke oziroma tisto, kar razumemo pod oblačila za valjanje doma.
Kam se torej ozreti, če bi se radi doma vseeno počutili nečemu podobno in ste absolutno proti zdelanim trenirkam, razvlečenim t-shirtom ali temu, da bi se cele dneve vlačili v pižami? Najprej sigurno pade na pamet Intimissimi, ki od nekdaj (to ni nekaj novega) ponuja zelo lepa in udobna oblačila za spanje in za doma. Potem pa nekaj podobnega trenirkam, a z malce lepšim preobratom, najdete tudi skoraj povsod drugje. Letos še posebej prednjačijo volnene pajkice in hlače, dvodelni kompleti iz pletenine ter dvodelne fensi trenirke, v katerih je verjetno še tako mrzla in zoprna zima prijetno topla in ‘cosy’. Upajmo pa, da bomo lahko v prihajajočih mesecih vseeno nosili tudi naša oblačila ‘za ven’ 😉 …

Ribbed T-shirt - Details of the article 2
foto: mango.com
Knitted skirt - Light grey marl - Ladies | H&M
foto: hm.com
Podoba 1 od PLETENA JOPA iz Zare
foto: zara.com
Knit leggings - General plane
foto: mango.com
Podoba 1 od SPRAN PULOVER OVERSIZE iz Zare
foto: zara.com

Odgovori