Blog

Trend: mornarsko

Na pragu vsake sezone pomlad-poletje nas moda razveseli s trendom mornarskega. Je pač tako, da nas to niti ne preseneča več, saj v omari tako z veseljem oživljamo kose izpred leta ali dveh v mornarskem duhu, sproti pa dokupimo še kakšen kos ali dva in premislimo, kako bomo vse skombinirale, da bo na naši modni ladji zavelo nekaj svežega vetra. Kombinacije bela-temno modra, bela-rdeča, temno modra-rdeča, bela-črna so čista klasika, s katero ne moremo zgrešiti. Po navadi se navedene barvne kombinacije pojavljajo v obliki črt, lahko pa jih nosimo tudi kot nevzorčaste barvne ‘bloke’ (npr. temen džins, bela bluza, rdeč suknjič in modni dodatki). Že zaradi kombinacije barv bo outfit takoj dobil nekaj mornarskega pridiha, čeprav črt sploh ne bo.
Črtaste kose lahko nosimo na predvidljivih mestih, kot so majice, jope, šali; sveže delujejo na manj pričakovanih mestih, kot so obroč za lase, balerinke, legice ali torba. Nikar ne mislite, da morajo biti črte vedno v modro-belo-rdeči kombinaciji! Modni oblikovalci so se za letošnje poletje navduševali nad zelo pisanimi in manj konvencionalnimi črtami.(fotografiji: Tina Martinec Selan)
(fotografije: style.com)
Poglejmo si še nekaj načinov za sveže kombinacije s črtami.
Lahko se odločimo za plastenje črt različnih debelin ali jakosti. Če se držimo pravila, da so črte v enakih tonih, bo učinek še vedno dokaj umirjen in v pravilni kombinaciji primeren tudi za službo. Bolj pogumne si lahko omislite tudi kombinacije različnih črtastih kosov, kjer se barve ne podvajajo oz. nimajo nič skupnega. Če se odločite za to, pazite na fine materiale in ‘neklovnovske’ kroje, da se izognete pretirano ‘cirkusantskemu’ videzu.(fotografiji: fashionsmaven.blogspot.com, Tina Martinec Selan)
Krasen način za združevanje dveh letos modnih trendov je kombinacija črt in čipke. V trgovinah lahko najdemo ogromno kosov, ki združujejo oboje v enem kosu oblačila; lahko pa na črtasto obleko ali majico skombinirate tanek čipkast šal ali nežno čipkasto jopico. Mešanica dveh tekstur z različnim karakterjem (črte kot uradne, moške, ostre in čipka kot izrazito ženstvena tekstura) bodo dale svežino in lahkotnost outfitu.

(fotografiji: igotthisinparis.com, kaboodle.com)

Za element presenečenja lahko poskrbite tudi z mešanjem različnih vzorcev v enem outfitu. Tako lahko črte kombinirate na pike, druge geometrijske vzorce, cvetlične vzorce … Priporočam, da ima tako mešanje neko barvno ‘rdečo nit’, da se izognete pretirano hipijevskemu učinku.
(fotografiji: Tina Martinec Selan)
Še opozorilo: horizontalne črte navidezno razširijo tisti del telesa, na katerem se pojavljajo, pri čemer je učinek toliko bolj izrazit, kolikor širše so črte. Vsekakor pa naj vas to pravilo ne odvrne od tega, da ne bi v trgovini poskusile kakšnega črtastega kosa, ki vas privlači, saj je veliko odvisno tudi od izbire kroja in vrste blaga.

5 komentarjev na “Trend: mornarsko

 1. Vanja

  Tina, super prispevek!

 2. Polona

  Pozdravljam stajlinge iz domače omare z dostopnimi kosi!
  Vsako leto se sprašujem, kako to, da lahko spet nosim "tisto" črtasto srajco. Kdaj bo šla iz mode?! 😀

  Uf, tole kombiniranje različnih črt me malo straši, ampak izgleda pa super.

  Kake fine črte bi bile super poživitev dolgočasnega formalnega kostima? Moram malo premetati omaro. Prepričana sem, da se jih polno skriva nekje za zimskimi puloverji…

 3. Ana

  Tudi eden mojih najljubših stilov, ki se ga nikoli ne naveličam. Hvala za originalne predloge, podprte s slikcami, bom poskušala biti letos malo bolj pogumna pri barvah in kombinacijah vzorcev. 😉

 4. Petra

  moje barve…popolnoma nov WL 🙂

 5. tina

  me veseli punce, da se vam zdi tema aktualna 🙂
  sicer pa le pogum! med 'rahlo dolgočasnim' in 'pretirano pisanim/načičkanim/klovnovskim' je ogrooomno manevrskega prostora 😉
  Polona, seveda, tudi na formalen črn kostim grejo črte super in to skoraj v kakršnikoli obliki.

Odgovori