Blog

Slog šestih slavnih žensk kot navdih

Že večkrat sem dobila vprašanje: “Kdo se pa za tvoj okus dobro oblači?” Bolj kot manekenke z modnih pist ali modne blogerke me navdihujejo
nekatere ženske, ki so našle svoj značilni slog in ga prepoznavno in uspešno
‘furajo’. Zanje je značilno, da v svojo garderobo vsekakor vključujejo nove
trende, vendar vedno na način, ki poudari tisto, kar je njim lastno.
Predstavljam nekaj žensk iz sveta mode, ki jih občudujem zaradi njihovega sloga. Dobro poznajo svoje pluse in minuse ter vejo, kaj želijo s svojim oblačenjem izraziti. Naj poudarim, da so si med seboj zelo različne, vsaka pa na svoj način čudovito pooseblja Slog, pisan z velikim S. V pokazanem ne gre toliko za to, kaj je komu všeč, gre bolj za študijo nekega pristopa ali logike oblačenja – kako.

Lahko ponujajo navdih v smislu odgovora na vprašanja, kot so kako nositi določen kos, kako vključiti neko barvo ali teksturo v svojo garderobo, kako kombinirati barve na drugačen način, kako se lotiti plastenja in podobno. Da je treba slog vedno prilagoditi osebni obarvanosti, postavi in življenjskemu slogu, pa sem tako ali tako že večkrat poudarila.

Najprej sta tukaj dve dami, ki sta mojstrici francoskega
minimalizma. Njuna paleta večinoma zajema črno, sivo in belo, kroji pa so ostro izčiščeni in enostavni. Pogosto si navidez sposojata v ‘njegovi’ omari, končni učinek pa je (seveda zelo premišljena) ‘tole sem v zadnji minuti vrgla nase’ nonšalanca. Njun slog je moden, a prizemljen, izogibata se kompliciranim kombinacijam, vidnim logotipom in izrazito ženstvenim kosom. Najbolj ženstvena stvar na njiju so običajno salonarji z visoko peto ali rdeča šminka. Ena od njiju je urednica francoskega Vogue-a  Emmanuelle Alt, katere slog bi lahko povzeli z receptom: ozke kavbojke + moški suknjič + visoke pete. 
Druga je modna blogerka, fotografinja in ilustratorka Garance Doré. Slednja zase pravi, da so njen adut noge, slaba plat pa velike prsi in zgornji del telesa, zato noge zelo rada kaže, medtem ko zgoraj ostaja zadržana. Ne boste je videli brez torbice in obveznega fotoaparata. Hlačnih nogavic ne nosi.
Povsem drugačen slog, ki mu je že dolgo zvesta, ima glasbenica in lastnica blagovne znamke oblačil L.A.M.B. Gwen Stefani. Prepoznavna po srebrno
platinastih laseh, črnemu črtalu za oči in rdeči šminki, je svoj rokenrol slog
ohranila in odlično nadgradila tudi v svoji zadnji nosečnosti. Gwen zaradi
svoje višine nikoli ni brez visokih pet, njeni kosi pa so pogosto posebni in
izraziti. T.i. ‘streetstyle’ na Gwen Stefani način pomeni ozke usnjene hlače,
zanimive kombinezone in neobičajne gležnjarje s peto. Črni osnovi dodaja žive, tudi neonske barve, redko pa jo vidimo brez značilnih sončnih očal.
Jenna Lyons je modna inspiracija za številne ženske ne le v Ameriki, ampak tudi drugje. Jenna je seveda v prednosti, saj je ena glavnih v modni hiši J. Crew, zato v svoje outfite vedno vključi tudi kose te znamke. Njen zaščitni znak so moška očala z debelim okvirjem, polizani lasje in ‘prekratke’ hlače. Ne glede na to, ali se loti majic z napisi, ‘denim on denim’ trenda, leopardjega vzorca, bleščic ali perja, vedno bo sestavila sebi lasten videz, ki ga bo občudovala celotna modna srenja. Znana je po tem, da se tudi za gala prireditve uredi nekoliko po svoje, npr. obleče rožnato satenasto krilo do tal in jaknico iz džinsa ali pa kombinira prevelik
moški pulover in krilo s perjem.
Če je Jenna Lyons izredno visoka, pa je stilistka Kate Foley prava pravcata ‘žepna izdaja’. Svoje vilinsko dolge svetle lase nosi razpuščene, zvesta je tudi mat rdeči šminki. Mojstrsko kombinira vintage kose z najnovejšimi trendi z modne piste, znana pa je po svojih belih čipkastih oblekicah in nenavadnih čevljih. Združuje navidez najbolj nemogoče kose, kot so čipke z bomber jaknico, debele črne žabe z lahkotno oblekico, široko damsko krilo z oversize plaščem in podobno. Odlično se počuti tudi v nekoliko humornih kosih (ilustracije na oblačilih, nenavadni materiali, odbite torbice in čevlji, sandali z nogavičkami, …), teh pa je zadnja leta v modnem svetu veliko.
Mojstrica barv in vzorcev je stilistka Elisa Nalin, ki trenutno živi in dela v Parizu. Od (le navidezno) nemogočih barvnih kombinacij, divjih barvnih kontrastov do plastenja večih vzorcev v enem outfitu, to je Elisa. Običajno je široko nasmejana, ta simpatična Italijanka pa obvlada proporce in pravila, potem pa jih krši tako, da jo občudujemo, kot občudujemo sliko na steni galerije. Črne in bele takorekoč ni v njeni garderobi. Njeni outfiti so kot kalejdoskop nasičenih, živih barv in domišljijskih vzorcev, prava paša za oči, vendar v smislu krojev ostaja zvesta krojaški klasiki dobro krojenih kril spodobnih dolžin, ki jih kombinira s prav tako konzervativnimi kroji jopic, bluz in plaščev.

2 komentarjev na “Slog šestih slavnih žensk kot navdih

  1. Petra Greiner

    Z vsemi bi šla v shopping 🙂

  2. tina

    he he Petra, pri vsaki se kaj najde, kajne :D?

Odgovori