Blog

Pospravite svojo omaro!

Omaro je treba vsaj ob menjavah sezon (torej spomladi in jeseni) temeljito pospraviti in prevetriti. Pri tem so nam v veliko pomoč na primer sestra, prijateljica, mama. One dobro poznajo nas in naš stil, so pa tudi bolj objektivne od nas, zato nam bodo s kritičnim očesom znale hitro povedati, katere kose naj obdržimo in pri katerih si bomo naredile večjo uslugo, če se jih enostavno znebimo. Vsa svoja oblačila dajte ven iz omare, da bo preglednost večja (kako rada se v temačen kot v ozadje omare skrije kakšna dolgo pogrešana ruta ali pas!), nato pa na postelji ali tleh naredite 3 kupe in oblačila razvrstite po spodnjih kriterijih:Obdrži!
Tukaj so oblačila, ki jih nosite, so vam ljuba in prav, se v njih dobro počutite in so v dobrem stanju. Oblačila, ki jih pol leta ne boste nosile zaradi menjave letnega časa, operite oz. dajte očistiti v kemično čistilnico ter jih nato zložite v omaro čista in zlikana. Tako bo zadrega čez 6 mesecev mnogo manjša, oblačila boste le na hitro polikale in jih lahko takoj nosile.Stran!
Bodite zares stroge. Če oblačila niste nosile več kot eno leto iz kateregakoli razloga (razen, če ste bile vmes noseče), je potrebno temeljito premisliti ter se ga verjetno znebiti. Moda se menja, zato veliko oblačil iz preteklih sezon, pa čeprav so nam bila še tako ljuba, čez nekaj let ob ponovni »oživitvi« potrebuje vsaj manjši šiviljski ali krojaški poseg. Če nameravate oblačilo v namen nošnje dati popraviti ali ga boste preuredile kar same, potem gre na tretji kup (glej spodaj). Če pa se v njem počutite debelo, vam je preširoko ali preozko, enostavno ne stoji, kot je treba, ali pa ga imate v omari le še iz sentimentalnih razlogov, potem ga dajte stran.
Popravi!
Kritično preglejte kose, ki bi jih še nosile, pa imajo morda strgan kakšen šiv, jim je odpadel gumb ali jim manjka kaj tretjega. Zadrge se da zamenjati, rob spustiti ali skrajšati, gumbe ponovno prišiti, …, če to pomeni, da boste potem oblačilo ponovno in z veseljem nosile. Zadeve pa se le lotite v realnem času, da ne bo prej leto že naokoli in se boste ponovno znašle pred enako dilemo.(fotografija: youvegottoseethis.myhomeideas.com)
Poglejmo si še, kako optimalno organiziramo svojo omaro. Vse poznamo jutranjo zagato, ko stojimo pred omaro, ki je polna oblačil, me pa enostavno ne moremo spraviti skupaj ene všečne kombinacije. (Situacija se običajno zgodi na jutro, ko je naglica največja.) 1. Oblačila zložimo v omaro glede na letni čas.
Poleti dajte volnene stvari na ozadje polic, v ospredju naj bodo tanjše majice, jopice, bluze ipd. Zimska krila in hlače lahko poleti prestavite v del omare, ki je težje dostopen ali morda celo v drugi sobi, saj jih ne boste potrebovale. Police globokih omar do maksimuma izkoristite tako, da so na sprednjem delu police trenutno uporabljane stvari, zadaj pa tiste, ki jih ne potrebujete.
2. Zlaganje vs. obešalniki
Na obešalnik obvezno obesite: plašče, jakne, suknjiče, krila, obleke, hlače iz občutljivih tkanin, ki se rade mečkajo, ter določene bluze, če vam to dopušča prostor. Kvalitetni obešalniki za zgornje dele so iz gladkega lesa, najkvalitetnejši pa so oblečeni v svileno ali žametno blago in »podloženi«. Slednji res ne puščajo niti najmanjših sledi tudi na najbolj občutljivih oblačilih. Obešalniki za krila imajo sponke, za katere krilo obesimo; če jih obešamo za v krilo všite zanke, se blago pogosto raztegne, oblika krila pa deformira. Za kavbojke se zdi, da je najpregledneje, če jih zložimo kar na polico, tako da pregib gleda k nam. V primeru, da imamo kavbojk veliko, kup lahko uredimo po barvah (od najtemnejših do najsvetlejših) ali glede na kakšen drug kriterij.
3. Sortiranje po barvah in teksturah
Tanke majice in tope damo na drug kup kot volnene jopice. Že ta prvi ukrep bo zmanjšal čas pri iskanju želenega kosa. V odvisnosti od tega, katere barve prevladujejo v vaši garderobi, oblačila razdelite na več kupov. Tako imate lahko temne zgornje dele na drugem kupu kot izrazito svetle, spet na tretjem kupu pa zelo žive, npr. rdeče kose. Za še večjo preglednost in ujemanje lahko kup z, denimo, črnimi majicami, daste na polico pod črnimi volnenimi jopicami. Tako optimalno zložena oblačila vam bodo zjutraj prihranila marsikatero minuto. Pri stvareh, ki jih imamo na obešalnikih, tudi lahko stopnjujemo odtenke ali nianse, da imamo na enem koncu omare npr. krila iz džinsa in temna krila, potem pa postopoma prehajamo k svetlim in lažjim krilom/hlačam.(fotografija: yinagoh.livejournal.com)
4. Uredite si predal s perilom in nogavicami.
Naj bo še tako zamudno, preglejte vse svoje nogavice, od kratkih športnih nogavic do vseh debelih žab. Vse, kar ima luknjo ali potegnjeno zanko, sodi ali v obdelavo s šivanko in nitjo ali pa v smeti. Tudi perilo kritično preglejte. Zložite ga po namembnosti, na eno stran predala spodnje hlače in nedrčke za vsak dan, na drugo take za posebne priložnosti, spet drugam športne … Predale lahko odišavite s posebnimi vrečkami, ki vsebujejo sivko ali druga dišeča zelišča, lahko pa kupite vam dišeče eterično olje in ga nakapljate na star robček ali krpico ter vtaknete med perilo ali nogavice.5. Modni dodatki in čevlji
Zadnji korak so sistematično urejeni modni dodatki. Le kdo ima zjutraj čas še za brskanje po zavozlanem kupu ogrlic, pa vendar so dobro izbrani modni dodatki krona vsakega outfita. Če le imate možnost, si na notranjo stran vrat omare pribijte nekaj manjših žebljev, na katere obesite svoje pasove, ogrlice, zapestnice in nemara celo šale. To naredite glede na skupen material, barvo ali kakšno drugo lastnost, da boste kose z lahkoto našle. Odlična rešitev so tudi t.i. “drevesa za nakit”, na katerega obesimo ogrlice, zapestnice, prstane, uhane. Tako drevo je obenem praktično in hkrati okras toaletni mizici.
Kar se tiče čevljev, so le-ti najbolje shranjeni v originalnih škatlah. Preden čevlje ali škornje dokončno pospravite zaradi menjave letnega časa, jih dobro očistite, dajte popraviti morebitne manjše napake (oguljena peta, odlepljena guma …), ter jih namažite s kvalitetnim negovalnim sredstvom, da jih boste čez pol leta potegnile na plano in bodo kot novi. Če imate čas, fotografirajte vsak par posebej in fotografijo nalepite na škatlo za čevlje; to vam bo prihranilo ogromno časa pri iskanju želenega para.
(fotografija: makeundermylife.com)

2 komentarjev na “Pospravite svojo omaro!

  1. Petra

    čaka me Ogromno dela!

  2. sarchy87

    mene tudi!

Odgovori