Blog

Oblecite se svoji postavi primerno

Najbrž je ni ženske med nami, ki bi bila popolnoma zadovoljna s svojo postavo. Nekatere se pritožujejo nad (pre)širokimi boki in preobilno zadnjico, drugim niso všeč njihove roke ali prsi, spet tretje se počutijo premajhne itd. Napačen pristop je negodovanje, skrivanje in pretirana sramežljivost ali celo poudarjanje svojih napak zato, da bi nas drugi (toliko bolj) hvalili. Po drugi strani pa obstajajo tudi ženske, ki negotovost »oblečejo« v preveč drzna, kričeča oblačila, peščica pa jih celo misli, da lahko nase navlečejo kar čisto vse. Dejstvo je, da je svojo postavo zelo dobro poznati, če se želimo obleči tako, da bomo skrile pomanjkljivosti in poudarile dobre točke. Gre za take vrste poznavanje svojega telesa, ki služi realnemu pogledu na to, kaj nam pristaja in katera oblačila naj raje prepustimo kateri drugi. Kritičen pogled na svoje telo in izbrušeno oko pri izbiranju oblačil, čevljev in dodatkov nam nudi neprecenljivo znanje in vodstvo pri tem, da bomo kupovale le kose, ki nam bodo resnično pristajali, s tem pa jih bomo rade in dolgo nosile. In se v njih seveda počutile odlično v svoji koži. Pa si poglejmo nekaj najbolj osnovnih telesnih pomanjkljivosti, ki pestijo ženski svet in nekaj nasvetov, čemu se v danem primeru izogibati in kaj obleči, da bomo kljub telesni »hibi« izgledale dobro.

Velika zadnjica in močnejša stegna

Najbrž gre za najbolj osovražen predel ženskega telesa med pripadnicami ženskega spola, medtem ko so, vsaj kar se tiče zadnjice, moški pogosto ljubitelji česa »malo bolj konkretnega« in ženstveno zaobljenega. Pri veliki zadnjici in močnih stegnih lahko zaidemo v dve skrajnosti, od katerih nobena ni dobra: bodisi spodnji del telesa oblečemo preveč ohlapno, vrečasto; bodisi se dobesedno ovijemo v ozka oblačila in s tem tvegamo šunkast izgled.
Najboljša je srednja pot – pri hlačah izberimo model, ki čez zadnjico lepo pade in nikakor ni preširok, hkrati pa ne čisto ozek. Hlačnice naj bodo krojene ravno ali celo malenkost navzven in naj spodaj padajo mehko. Izogibajte se kavbojkam, ki so izrazito zvonasto rezane in tudi ozkim skinny hlačam. Namen je ustvariti ravnotežje med zadnjico in zgornjim delom stegen ter spodnjim delom nog – če je hlačnica spodaj preozka, bo s tem še bolj poudarila širino v zadnjici in stegnih. Pri krilih se, podobno, izogibajmo zelo širokim, hipijevskim, volanastim ali plisiranim modelom. Enako odsvetujemo preozke ali prekratke modele. Najboljša izvedba je krilo, rezano na A, torej tako, ki sega nekje do kolen in gre rahlo navzven. Vaše dobre prijateljice so pete, ki vam bodo optično podaljšale in tudi zožale noge. Pri izbiri zgornjih delov, še posebej suknjičev in jopic, spet gledamo na ravnotežje; stremimo k temu, da naš spodnji del telesa ne bo privlačil prevelike pozornosti v primerjavi z zgornjim delom telesa, še sploh, če je slednji bolj droben. Zato lahko močnejše, žive barve in vzorce uporabimo pri topih. Suknjiči, jakne, plašči naj se končajo pod zadnjico in, če se le da, ne na najširšem delu stegen. Jopice in topi so spet lahko daljši, tunikasti, ali pa segajo nekje med pasom in boki.
Majhne prsi

Morda na prvi pogled presenetljivo, vendar imajo ženske z majhnimi prsmi dejansko precej večjo izbiro pri oblačilih od tistih z velikimi. Majhne prsi so ponavadi jedre in redko povešene (še sploh pri mlajših ženskah), zato si lahko ženske privoščijo ta luksuz, da majice in ostale tope nosijo brez modrčka, pri čemer ne izgledajo niti najmanj vulgarno (kot nedvomno izpadejo v tem primeru vse ženske, ki imajo košarico večjo od A). Vseeno priporočamo, da se izogibate prevelikih dekoltejev, še sploh takih, rezanih na okroglo. Odlično boste izgledale v majicah, ki so ob vratu zaprte, v srajcah in plaščih z ruskim ovratnikom, v pulijih. Če imate ob tem še vitke roke in vrat, si dajte duška z lepimi topi brez rokavov in brez sramu pokažite odprt ali nesimetrično rezan hrbet. Če pa si zaželite malce večjega dekolteja, lahko še vedno posežete po podloženem modrčku.

Velike prsi
Čeprav vas moški vseh starosti kar požirajo z očmi, zna biti včasih moteče, da namesto očesnega kontakta raje strmijo v vaše prsi. Izbira dobrega, kvalitetnega nedrčka v pravi velikosti in obliki je ključnega pomena. Pod topi, majčkami in bluzami se izogibajte čipk, pošitkov in vidnejših robov, ki se bodo kazali skozi blago. Za vsak dan raje izberite gladke, brezšivne modele, ki so neskončno bolj versatilni. Predvsem pa, razen za pohajkovanje po stanovanju ali plaži (če vam je to ljubo) nikoli ne odidite iz hiše brez modrčka. Ne le, da s tem svojim (velikim) prsim ne delate nobene usluge, to vaši postavi tudi odvzame obliko ter preprosto povedano ne izgleda lepo. Za vsako ceno se izogibajte zelo zaprtih zgornjih delov in pulijev, še sploh takih iz debelih materialov (npr. pletenin). V veliki večini primerov ti namreč ne delujejo prav nič laskavo na velikih prsih, ker ženski po krivici navidezno dodajo nekaj kilogramov, namesto linije vrat – prsi pa zgornji del telesa dobi neizrazito, »top heavy« obliko, ki spominja na dvigovalce uteži. Postava (še posebej, če je spodnji del telesa, torej boki, ožji od ramen in prsi) pa postane podobna okrogli liziki na tanki palčki – torej spet neenakomernost, ki se ji skušamo izogniti. Pri izbiri zgornjih delov si dajte duška z večjimi izrezi in dekolteji, ti so lahko na O, V ali kvadratni. Zavedajte se, da veliki vzorci in potiski privlačijo pogled, zato raje izbirajte manjše, geometrijske ali cvetlične vzorce. Vodoravne črte optično razširijo in velike prsi optično še zvečajo, spet pa postavi dodajo nekaj nelaskavih kilogramov.
Močne nadlahti

Močne nadlahti imajo lahko ženske z majhnimi ali pa velikim prsmi, zato morajo ob izbiri ustreznih zgornjih delov upoštevati tudi velikost svojih prsi. Za oboje pa velja, da ne morejo zgrešiti z naslednjim pravilom: izogibajte se topom brez rokavov in s kratkimi rokavi ter nosite rokave, ki so vsaj dolžine do komolcev, še bolje pa rokave dolžine tričetrt ali dolge rokave.
Morda se vam zdi, da se vam s tem zapira celo polje možnosti za izbiro večerne obleke ali poletnih topov; presenečene boste, koliko prelepih kosov se najde z (daljšimi) rokavi, ki so lahko npr. deloma prosojni za večerni pridih. Odlična izbira je tudi spodaj balonasto razširjen rokav, rokavi na tričetrt pa so večna klasika, še posebej, če imate vitka zapestja in lepo negovane roke. Če se odločite za nakup majice brez rokavov, se izogibajte tankim naramnicam, ki vam bodo dodale nekaj kilogramov, in raje posezite po taki majici brez rokavov, ki bo spredaj rezana globoko na V. Odličen trik pri močnih nadlahteh, še posebej, če se odločite za zgornji del ali večerno obleko brez rokavov, je čez ramena ogrnjena tanjša pašmina, za bolj vsakdonevne priložnosti pa lahko uporabite tudi okoli ramen zavezano tanjšo jopico. Pri kratkih rokavih pa naj spodnji rob rokava ne bo preozek in naj se ne zareže v nadlaht na njenem najširšem delu.

Velik trebuh (lahko s pomanjkanjem linije pasu)
S to težavo se prej ali slej spopade večina žensk, razen tistih, ki preživijo veliko časa na fitnesu in aerobiki ter se strogo držijo diete. Izogibajte se majicam in zgornjim delom, ki se bodo končale na tistem delu vašega trebuha, ki je najbolj mlahav. Enako velja za čisto ozke majice – če se vas majica oprijema tako ozko, da se ob sedenju »posede« v gube na vašem trebuhu, je preveč ozka. Izredno neokusen je pogled na žensko v zelo nizkih in ozkih kavbojkah, ki ji trebuh visi čez pas, še posebej, če je majica prekratka ali preozka, da bi to prikrila.
Rešitev so hlače in krila, ki nimajo niti izredno nizkega niti izredno visokega pasu. Izogibajte se detajlov na materialu, ki bi privlačil pogled na sredino vašega trebuha (dovoljeno le v času nosečnosti) ter zelo debelih materialov nasploh. Zelo dobra izbira pa so zgornji deli na preklop in suknjiči, jakne ter plašči z globokim V izrezom. Izbirajte materiale, ki so mehki in ob telesu lepo padajo, kroji pa naj bodo ob telesu rahlo telirani, da pridobite linijo pasu.

Kratek in močnejši vrat
Če imate kratek vrat, je le-ta verjetno tudi nekoliko močnejši ali pa tak deluje le na videz zaradi svoje kratkosti. Izogibajte se pulijem, ruskim ovratnikom in zaprtim zgornjim delom, ki bodo dali vtis, kot da je vaša glava nasajena direktno na vaša ramena. Enako odsvetujemo šale iz zelo debele, grobo pletene volne. Izbirajte večje izreze, ki bodo optično podaljšali linijo vrat – dekolte ter tanjše pašmine. Enako velja za izbiro nakita. Nikar se ne silite v ogrlice, ki tesno objemajo vaš vrat in ga tako še optično presekajo na pol. Nosite drobne, daljše ogrlice in viseče (a ne predolge) uhane, ki bodo zopet navidez podaljšali vaš vrat.
Majhna postava

V splošnem naj bi se ženske z majhno postavo izogibale oblačilom, ki jih optično krajšajo, to pa so predvsem dolga krila, ki segajo čez kolena ali do tal. Razen v primeru, da so vaše noge (v proporcu glede na celotno telo) res dolge, se izogibajte tudi dolžinam hlač, ki segajo tik pod koleno (t.i. capri hlače) pa vse tam do gležnjev. Enako se izogibajte topom, ki bi vas v okolici pasu ali bokov preveč očitno »presekali« na pol. Stremite k dolgi, vertikalni silhueti, saj boste tako tudi optično izgledale višje. Seveda so tudi vaše dobre prijateljice pete. Pri izbiranju torbic in nakita pazite na proporce, saj naj bi bile torbice vedno v določenem razmerju do telesne višine. Tako velja, da bodo zelo visoke ženske izgledale smešno z majhnimi torbicami (govorimo predvsem o vsakodnevnem modelu torbic, ne večernih, ki so praviloma manjše), manjše ženske pa so v nevarnosti, da jih velika torbica kar »pogoltne«, velik nakit pa lahko na njih izpade preveč načičkano ali ceneno.

Morda se vam bodo zgornja navodila v začetku zdela nerazumljiva ali preveč rigorozna. Vendar boste ob iskrenem preizkušanju kosov v svoji omari, ki jih boste ob prebranem gledale v novi luči, spoznale, da se najbolje počutite v določenih oblačilih, ki ste jih morda instinktivno izbrale pravilno glede na svojo postavo, spet v drugih pa se ne počutite dobro ali jih sploh ne oblečete, preprosto zato, ker so za vas napačna. Takih oblačil se po hitrem postopku znebite in jih podarite prijateljici, ki bi jih nemara lahko nosila. Ne pozabite – skrivnost dobrega oblačenja in osebnega stila ni v slepem sledenju modnim smernicam, temveč v poznavanju svojega telesa. Ko boste osvojile veščino prepoznavanja pravih oblačil in dodatkov za svoj tip postave, boste svojo garderobo gradile z novim znanjem in iz posamezne sezone pazljivo izbirale le tiste kose, ki se bodo resnično vklopili v vaš osebni stil in poudarili lepo žensko, kakršna ste.

(www.garancedore.com)

(članek je bil prvič objavljen na portalu Planet Lepote dne 15.9.2008)

En komentar na “Oblecite se svoji postavi primerno

  1. Katarina

    odličen članek, ki na hitro povzema bistvo dobrega stila. ta je po mojem mnenju v veliki meri odvisen od oblačil, zbranih glede na tip postave (plus seveda še od določenih drugih dejavnikov, ampak to se mi zdi res elementarno).

Odgovori