Blog

Nov trend: debele žabe + salonarji

Zadnje čase opažam nov trend na področju žab oziroma hlačnih nogavic. Mogoče niti ne bi smela reči ‘trend’, gre bolj za eno tistih stvari, ki nekaj časa plavajo na površju naše (modne) zavesti, potem za par let potihnejo (in celo tvegaš, da izpadeš ‘kmečko’, če nenapisano pravilo prekršiš), potem pa se spet dvignejo in si sploh ne predstavljamo, kako se nam je vse skupaj kdaj lahko zdelo nenavadno/nesprejemljivo.

Gre za kombinacijo nošenja zelo debelih žab (80-100 den) s salonarji. Kombinacija je malo nenavadna, ker:
– debele žabe ponavadi asociiramo z najbolj mrzlimi dnevi, ko načeloma niti nismo v salonarjih;
– debele žabe ponavadi kombiniramo z gležnjarji (bootiji) vseh vrst in višin ali škornji;
– salonarji per se so en najelegantnejših tipov čevlja, zato jih povezujemo z elegantnimi in/ali protokolarnimi priložnostmi, kamor po defaultu spadajo prozorne najlonke;
– če že razmišljamo o tem, da bi k salonarjem oblekle kakšne drugačne kot prozorne najlonke, se običajno svetuje tanke najlonke (8, 10, 15, 20 ali maksimalno 30 den).

Kje vse sem opazila tole novo-a-ne-novo modno muho, ob kateri bi še nekaj mesecev nazaj samo dvignili obrvi? Marsikje, žal mi je, da nisem uspela sproti shranjevati vseh slikic, a nekaj sem jih le ujela.
Seveda, najprej pokažem na Kate Middleton, ker če njej ultra strog angleški kraljevi protokol pusti to nositi, potem zadeva očitno ni tako zelo outrageous 😉 . V temle stajlingu je bila nekaj dni nazaj, ko je obiskala kraljevo operno hišo.

foto: whatkatewore.com
foto: whatkatewore.com

Potem sem videla, da debele žabe s salonarji nosi tudi (zame) nesporna stilska ikona SJP, ki je ravnokar začela s snemanjem 3. sezone nadaljevanke Divorce (juhuuu!). Ona seveda ne bi bila ona, če ne bi istočasno zanalašč treščila skupaj še navidez nezdružljivih barv. In ona seveda ne bi bila ona, če ne bi na njej vse skupaj izpadlo super, vprašanje pa je, koliko je to aplikabilno tudi širše.

foto: instagram @divorceonhbo
foto: dailymail.co.uk

Hm, zna biti, da bom debele žabe s salonarji kdaj poskusila tudi sama, črne 100 denske žabe bi šle lepo z mojimi leopardjimi salonarji, ampak v tem mrazu zagotovo ne 😐 …

Debata o žabah se dodatno zaplete, če bi za mnenje povprašali recimo Francozinje. Dejansko je to zanje ena najbolj stilsko perečih tem, zaradi česar o njej na spletu najdete ogromno člankov, blogov in debat. Zanje so prozorne najlonke en najhujših modno-stilskih faux-pas/grehov nasploh. So velike zagovornice črnih žab vseh debelin, od najtanjših do najdebelejših, tudi vzorčastih, mrežastih, čipkastih in tako dalje, še posebej francoska zadeva so tanke žabe s pikami. (Na enem blogu sem prebrala zabavno pripombo, da je treba v primeru ‘all black’ outfita nujno izbrati malo tanjše črne žabe, citiram: “Le total-look noir (ex : petite robe noire + collants opaques + ballerines) qui ne laisse pas entrer la lumière donne envie de pleurer”, kar pomeni, bi se ob popolnoma črnem outfitu, recimo LBD+debele črne žabe+črne balerinke, ki ne prepušča nobene svetlobe, človek kar zjokal. 😀 )

foto: modeandthecity.net

Zakaj so Francozinje tako zelo proti prozornim najlonkam? Navajajo en kup razlogov, recimo da kao izgledajo nevidne, ampak sploh niso (to je navsezadnje vseeno stvar dobre izbire odtenka in teksture po mojem mnenju); da nikoli ne izgledajo dovolj nonšalantno, dovolj ‘street style’, da preprosto niso kul, niti lepe, skratka za njihov okus obup. Temne žabe, nasprotno, naj bi bile veliko bolj laskave do nog vseh debelin in dolžin. Prebrala sem celo nasvet, da če ne znamo izbrati lepih prozornih najlonk, je bolje, da gremo na prireditev (četudi večerno) v dobrih leviskah 501. Če koga zanimajo francoske polemike, je nekaj člankov tukaj, tukaj, tukaj, tukaj in tukaj.

foto: pinterest.com
foto: pinterest.com

Vedno je dobro poznati par različnih stališč, da si potem lahko oblikujemo svojega, kajne? Če še niste pogledali mojega videa o pravi izbiri žab, ga tukajle pripenjam iz arhiva.

foto: instagram @blaireadiebee

 

Odgovori