Blog

Kje najti lepo trenirko??

Kar nekaj se vas je že obrnilo name z vprašanjem, kje najti lepo trenirko. Zame osebno je že izraz “lepa trenirka” sam po sebi malo hecen. Gre za oksimoron, kajti besedi “lepa” in “trenirka” zame ne gresta skupaj. Meni so vse trenirke bolj kot ne grde, pa oprostite direktnosti, ampak ne morem reči, da so mi lepe, če mi niso. Pa pustimo ob strani čisto mojo osebno estetsko vrednotenje (ki gre do te mere, da so mi grde recimo tudi kapuce na puloverjih, čeprav vem, da se je letos veliko nosilo take kapucaste puloverje v kombinacij z volnenimi plašči, tako da je kapuca gledala ven). Edina sprejemljiva verzija, ki bi jo sama pogojno sprejela, bi bil tak dvodelni komplet za zimo iz tanke volne oz. kašmirja, pa še to izključno za doma ali za skok do lokalne špecerije.

Cashmere | Cashmere Clothing | Karen Millen
foto: karenmillen.com

Moram reči, da sem v zadnjem letu opazila neverjeten porast trenirk in trenirkam podobnih kompletov po čisto vseh trgovinah. Od korone dalje se je v zadnjem letu še bolj kot prej razpasel t.i. “leisurewear”, po domače oblačila za valjanje doma. In ta oblačila so si trdno utrla pot tudi v ulično modo, torej se jih na veliko nosi tudi za drugam, ne le za doma. O tem, ali je to primerno ali ne, na tem mestu težko razpravljam. Po eni strani gre za t.i. “zeitgeist”, torej duh našega časa, ki si seveda utre pot tudi v modo in v naše dojemanje oblačil. Po drugi strani mislim, da določene razmejitve morajo obstajati tudi v oblačenju. Osebno mi je neprimerno bolj estetsko pogledati žensko v hlačah, kavbojkah, krilu ali obleki kot v še tako lepi trenirki. Enako moškega, če ne gre seveda na tek ali na sprehod po gozdu. Vem, da sem verjetno starinska in da – sploh mlajše generacije – ob tem konkretno zavijajo z očmi. Mladina je namreč trenirkast trend zaobjela z obema rokama in vidim po mestu outfite, kjer prevladujejo trenirkasti kompleti v kombinaciji z modernimi supergami in volnenimi plašči.
Torej KJE najti “lepo trenirko”? Bom naštela par konkretnih mest, kamor bi jaz pogledala, če bi imela željo po čem takem. Če bi iskala bolj “streetwear” varianto, bi pogledala v butike z luštnim izborom italijanske mode, npr. v Almapleno ali v Tree’s.

foto: Facebook @almaplena.si
foto: trees.si

Vem, da številne slovenske oblikovalke tudi delajo trenirke in dvodelne komplete, npr. Lara Bernot. To je že manj trenirka in bolj fashion statement, če bi mi bile všeč trenirke, bi mi bile njene zelo.

foto: instagram @larabernot_design

foto: instagram @larabernot_design

Veliko tega je tudi v Zari, Mangu, COS-u, H&M-u, Massimo Duttiju … Materiali so zelo različni, od bombažnih do plišastih do flisastih različic. Trenutno se nosijo široke hlačnice trenirk, ki so lahko spodaj tudi širše ali pa stisnjene v patent. Zgornji deli so praviloma puloverji (ne jopice, torej brez zapenjanja po celi dolžini), bolj škatlaste silhuete, s kapuco (ni pa nujno).

foto: massimodutti.com
Cotton sweatshirt - General plane
foto: mango.com
foto: cosstores.com

Za prav športno udejstvovanje pa bi seveda pogledala v športne trgovine in k športnim proizvajalcem. Če vprašate mojega najstnika, je najbolj kul Adidas jopa s črtami ob strani. Ko sem bila noseča z najmlajšo in sem iskala trenirko, ki bi šla lepo čez trebuh, sem našla na joga oddelku Nike-a en črni spodnji del, ki ga še zdaj ful nosim za doma, lepo ob nogi gre in zgoraj je malce “haremski”, res dokaj flattering, seveda v trenirkastih okvirih. Sicer pa je zame tudi za šport nekako lepše, če si ženska izbere lepe pajkice (zelo hvalijo Lelosi), za zraven pa morda malo oversize t-shirt .

Nike Sportswear Tech Fleece Windrunner Women's Full-Zip Hoodie (Plus Size)
foto: nike.com

Odgovori